LEGEA alegerilor parlamentare, adoptată în Senat. Băsescu, găsit „vinovat pentru perturbarea atmosferei”

Senatul a adoptat, miercuri, propunerea legislativă privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților și pentru funcționarea Autorității Electorale Permanente (AEP), inițiată de mai mulți parlamentari PSD, UNPR, PC, PNL, UDMR și minorități. Proiectul prevede că alegerile parlamentare vor fi pe liste, cu prag electoral de 5%, şi, potrivit normei de reprezentare, ar urma să fie 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor şi deputaţii de diaspora şi 134 de senatori.
Iulian Tudor
03 iun. 2015, 13:52
LEGEA alegerilor parlamentare, adoptată în Senat. Băsescu, găsit

Proiectul de lege privind alegerile parlamentare, care prevede că alegerile vor fi pe liste, cu prag electoral de 5%, a fost adoptat de senatori, cu 105 voturi „pentru” şi două voturi „împotrivă”.

Senatorul PNL Puiu Hașotti a susținut că prin adoptarea propunerii de lege privind alegerile parlamentare se revine la „normalitate”.

Așa cum a spus președintele Comisiei comune, domnul Mihai Voicu, votul a fost unanim. Reprezentanții tuturor formațiunilor politice în această comisie au votat această propunere legislativă. Din capul locului, trebuie să vă spun că revenim la normalitate în sensul că va fi un vot proporțional pe liste. Este sistemul care a funcționat și a funcționat foarte bine până în 2004, este sistemul valabil în majoritatea țărilor care au vot proporțional pe liste. Două rânduri de alegeri, în 2008 și 2012, au demonstrat că legea alegerilor parlamentare, dincolo de unele aspecte neconstituționale, este una profund greșită, care creează și dispute politice”, a spus Hașotti, scrie Agerpres.

Liberalul a adăugat că există „un principal vinovat pentru perturbarea atmosferei politice” — fostul președinte Traian Băsescu.

„Traian Băsescu a declanșat în opinia publică o dezbatere care a produs această lege care este valabilă azi și pe care azi o vom schimba, creând iluzia că noi am fost aleși uninominal. Votul uninominal este o iluzie. (…) De această chestiune se leagă și o altă dezbatere, lansată tot de domnul Traian Băsescu și preluată și de câțiva oameni politici, referitoare la întinerirea clasei politice. Avem un Parlament mai tânăr decât cel din 2004 cu aproape zece ani. Nu cred însă că suntem mai performanți decât Parlamentul din 2004, ca să nu vorbim de cel din 2000”, a mai declarat Hașotti.

PRINCIPALELE MODIFICĂRI

Propunerea de lege stipulează că senatorii și deputații se aleg prin scrutin de listă, potrivit principiului repartizării proporționale, norma de reprezentare pentru alegerea Senatului fiind de un senator la 168.000 de locuitori iar în cazul Camerei Deputaților, de un deputat la 73.000 de locuitori.

Potrivit acestei norme de reprezentare, ar urma să fie 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor şi deputaţii de diaspora şi 134 de senatori.

La ultimele alegeri parlamentare, din 2012, au fost aleşi 412 deputaţi şi 176 de senatori.

De asemenea, inițiativa legislativă prevede că pragul electoral reprezintă numărul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentară care este calculat după cum urmează: a) 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național sau 20% din voturile valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale pentru toți competitorii electorali, și b) în cazul alianțelor politice și alianțelor electorale, la pragul de 5% se adaugă, pentru al doilea membru al alianței 3% din voturile valabil exprimate pe întreaga țară și, pentru fiecare membru al alianței, începând cu al treilea, câte un singur procent din voturile valabil exprimate în toate circumscripțiile electorale, fără a se putea depăși 10% din aceste voturi.

„Organizațiile cetățenilor aparținând unei minorități naționale, legal constituite, care nu au obținut în alegeri cel puțin un mandat de senator sau deputat au dreptul, potrivit art. 62 din Constituție, la un mandat de deputat, dacă au obținut, pe întreaga țară, un număr de voturi egal cu cel puțin 5% din numărul mediu de voturi valabil exprimate pe țară pentru alegerea unui deputat”, se mai arată în textul inițiativei legislative.

În lege se definește și termenul de „fraudă electorală” în sensul că aceasta este reprezentată de „orice faptă care are loc înaintea, în timpul sau după încheierea votării ori în timpul numărării voturilor și încheierii proceselor-verbale și care are ca rezultat denaturare voinței alegătorilor și crearea de avantaje concretizate prin mandate în plus pentru un competitor electoral”.

Legea are un caracter organic și a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 105 voturi pentru și două voturi împotrivă.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Spynews
Ce țepe a luat Valerie Lungu de când a început să își construiască noua casă. În ce stadiu sunt lucrările
Bzi.ro
Acuzații șocante lansate de Adriana Bahmuțeanu: „I-a fost tăiat un deget lui Prigoană pentru a putea fi deschis seiful cu arme și bani!“
Fanatik.ro
Megastructura impresionantă cu care arabii au reușit ceea ce părea imposibil. Acesta este “Polul Nord” din deșert, locul unde poți schia și te bucura de iarnă deși afară e arșiță
Capital.ro
Marea legendă a muzicii a murit. Oamenii l-au iubit. A fost un monstru sacru
Playtech.ro
Soția lui Emil Boc, apariție de senzație. A făcut furori pe podiumul de modă. Cum arată Oana și cu ce se ocupă
DailyBusiness
Ludovic Orban se retrage din cursa electorală!
Adevarul
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu rachete americane. „Prea târziu”, spun analiștii
wowbiz.ro
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului, înainte ca sicriul să fie coborât în groapă
Spynews
Mesajul de ultimă oră transmis de Mihaela Botezatu, cea care a fost partenera de viață a lui Silviu Prigoană: "Nu mai pot..."
Spynews
Igor Cuciuc și-a înmormântat fiica. Imagini dureroase din ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum / GALERIE FOTO
Evz.ro
Serialul care spulberă audiența Netflix. Cine dă marea lovitură
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu iși face dreptate în instanță. A urgentat procedura pentru a-și lua mai rapid băieții din casa fostului soț, Silviu Prigoană
Cancan.ro
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii susţin o ipoteză şocantă: “A vorbit și cu băieții, i-a pregătit”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Muzica populară din România a pierdut o legendă. A fost cel mai iubit cântăreț
StirileBZI
Românii nu vor mai merge la notar! Ce proiect de lege a adoptat Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se mai ține pe picioare
substantial.ro
Nicolae Ciucă explică de ce a lipsit de la dezbaterea Digi24
MediaFlux
RETRAGEREA MOMENTULUI din CURSA ELECTORALĂ! A anunțat ÎN DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a trimis Olguța Târgul de Crăciun de la Craiova la Brașov