Legea antibioticelor produce primele efecte. Ministrul Sănătății anunță reacția colectivă: „A scăzut consumul în rândul populației”

Legea antibioticelor, menită să îi descurajeze pe români să mai consume astfel de medicamente fără indicații de la specialiști în domeniu, și-a produs, deja, primele efecte.
Alina Costache
04 iun. 2024, 16:46
Legea antibioticelor produce primele efecte. Ministrul Sănătății anunță reacția colectivă: „A scăzut consumul în rândul populației”
Legea antibioticelor produce primele efecte. Ministrul Sănătății anunță reacția colectivă: „A scăzut consumul în rândul populației”

Legea antibioticelor produce primele efecte. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că românii nu mai cumpără antibiotice atât de des și nici nu le mai folosesc în cantități atât de mari.

Citește și: Ordinul prin care unele antibiotice pot fi vândute fără reţetă provoacă scandal între farmacişti şi Ministerul Sănătăţii

Ce efecte a produs legea antibioticelor

Reglementările introduse de autoritățile medicale în ceea ce priveşte prescrierea şi eliberarea de antibiotice încep să dea rezultate, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care susține că „începe să scadă consumul de antibiotice”.

Șeful de la Sănătate a reamintit faptul că nu a fost interzis dreptul de a utiliza astfel de medicamente, însă doar pe bază de prescripție medicale, în cazul unor infecții bacteriene.

„Începe să dea rezultate foarte bune, începe să scadă consumul de antibiotice. Vreau să facem o precizare, cred că oamenii nu au fost bine informaţi sau au fost dezinformaţi, mai degrabă: nu există o interzicere a dreptului de a utiliza antibiotice, dar antibioticele trebuie utilizate atunci când trebuie, în cantităţile care trebuie, doar la prescripţia medicului. Şi de fapt asta am făcut, aşa se întâmplă absolut în toată lumea civilizată, unde bacteriile multirezistente sunt mult mai puţine decât la noi. Aşteptăm ca, odată cu această măsură, să vedem în decursul anilor următori, nu foarte mulţi, o schimbare a acestei probleme de sănătate publică, infecţiile produse de bacterii multirezistente, care produc, din păcate, foarte multe victime”, a declarat ministrul Rafila.

Țara noastră ocupă locul 1 în Europa la consumul de antibiotice, mai ales că românii le consumă, de multe ori, inconștient. În acest context, în luna ianuarie a acestui an, autoritățile au emis un ordin care prevede următoarele: medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic prescrise de către medici pe reţete, altele decât prescripţiile gratuite şi compensate, vor fi eliberate la farmacie numai în baza unei prescripţii medicale. Prescripțiile se vor reţine în farmacie.

Ordinul mai prevede că, la nevoie, în caz de urgență, antibioticele se vor putea elibera fracţionat și doar în cadrul aceleiaşi farmacii, fără a depăşi cantitatea totală prescrisă. Ca să primească antibiotice fără rețetă, pacientul va trebui să îndeplinească mai multe condiții. În primul rând, trebuie să aibă o urgență reală, cum ar fi un abces dentar și imposibilitatea de a se prezenta imediat la medic. Apoi, aceste antibiotice se dau doar pentru trei zile de tratament. După cele trei zile, pacientul trebuie să meargă la un specialist. În plus, farmacistul are la dispoziție o listă cu anumite antibiotice, astfel că nu se poate prescrie orice medicamente de acest fel. Nu în ultimul rând, pacientul va trebui să completeze o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că nu a mai cumpărat și din alte farmacii.

„În cazul administrării unor doze necorespunzătoare, necoordonate de medic, aceste efecte adverse pot fi dintre cele mai grave. Este primul risc la care ne supunem dacă luăm după ureche. De exemplu, unele antibiotice pot duce la șoc anafilactic, la toxicitate hepatică sau toxicitate renală”, a declarat Dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, pentru Adevărul.

Specialistul explică faptul că este vorba și despre tipul de antibiotic pe care ni-l adminstrăm. Unele ar putea interfera cu alte patologii de care suferim și ar putea să ne facă mai mult rău decât bine.

„Medicul prescrie tratamentul în funcție de istoricul medical al fiecărui pacient și alege medicația cea mai potrivită.  Căci un medicament care funcționează perfect în cazul unui anumit pacient ar putea să aibă efecte adverse în cazul altui pacient”, a mai precizat medicul.

Un alt risc extrem de mare este rezistența la antibiotice a organismului: „Lucrurile sunt simple. Bacteriile care scapă din acest conflict cu antibioticul își transmit între ele genele de rezistență. În felul acesta, apare multirezistenta. Dar acest lucru se întâmplă în timp. Pericolul imediat este cel al efectelor adverse”.

Recomandări pentru a preveni rezistența organismului la antibiotice:

  • Păstrați igiena mâinilor! Igiena previne infecțiile digestive și, astfel, nu se ajunge la utilizarea de antibiotice folosite în tratamentul acestor infecții.
  • Imunizați-vă cu vaccinul pneumococic! Vaccinarea pneumococică previne pneumonia pneumococică, vaccinarea meningococică previne infecția specifică generată de meningococ. Prin urmare, pentru că aceste boli nu se vor mai manifesta clinic, nu va fi necesară nici administrarea de antibiotic.
  • Administrati-vă corect tratamentele cu antibiotice respectând întocmai perioadele și dozele recomandate de către medic.
  • Evitați administrarea de antibiotice acolo unde acestea nu își au rostul: infecții virale, gripă, viroze.
  • Urmați terapia cu antibiotice numai la recomandarea medicului ș,i preferabil, după antibiograma care facilitează antibioterapia țintită după care riscul de dezvoltare al antibiorezistentei este cel mai redus.
  • Ministrul Sănătății a mai precizat că o estimare exactă a consumului actual de antibiotice va putea fi făcută abia la final de an. Însă, speră că România va ieşi din top 3 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte cantitatea de astfel de medicamente utilizată de populaţie.

Citește și: Adevărul despre antibiotice, dezvăluit de medicul Adrian Marinescu: „Se iau ca pe bomboane, e frecție la picior de lemn, nu ajută la nimic”

 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Ce acte îți trebuie pentru a merge în Marea Britanie în 2025. Nu mai poți intra pe teritoriul Angliei fără asta
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Doliu în lumea literară. A murit un nume de referință în România
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ofițeri ucraineni arestați pentru apărarea nereușită din Harkov
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!