Legea antifumat, ATACATĂ la Curtea Constituţională

Legea care interzice fumatul în spaţiul public închis va fi contestată la Curtea Constituţională, potrivit România TV. 33 de senatori au atacat câteva dintre prevederile ei. Ca urmare a contestaţiei, legea antifumat nu va mai putea fi promulgată de Preşedinţie, până nu va fi rezolvată problema neconstituţionalităţii acesteia de către CCR.
Iulian Tudor
21 dec. 2015, 16:10
Legea antifumat, ATACATĂ la Curtea Constituţională

Senatori din mai multe grupuri parlamentare au inițiat, luni, o contestație la CCR la proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, potrivit Agerpres.

„Am contestat legea care se află la promulgare acum la domnul președinte Iohannis privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise. Legea are multe probleme de neconstituționalitate în exprimare. Se înțelege că inclusiv în spații colective private, de exemplu la dumneavoastră acasă, nu puteți fuma, ceea ce nu este constituțional„, a declarat senatorul independent Alfred Laurențiu Mihai.

Senatorul a adăugat că, în opinia parlamentarilor care au depus contestația, legea în forma în care a fost adoptată separă fumătorii în două categorii: cei care pot fuma în aeroporturi sau cei care sunt în închisori de maximă siguranță și ceilalți fumători care nu au voie.

„Bineînțeles că nu au voie decât dacă sunt în situația cu pricina, adică ori se află în închisoare și numai acolo pot fuma într-un spațiu public închis sau în aeroporturi, în spații special amenajate, ceea ce nu este constituțional. Practic, este o discriminare, între fumători vorbesc. Dacă nu s-ar putea fuma nicăieri într-un spațiu public închis ar fi corect. Dacă legea ar trece în această formă și ar fi votată în Parlament cu unanimitate nu ar fi nicio problemă. Plus că trebuie văzute foarte bine părțile de constituționalitate care noi credem că au fost încălcate. Noi nu putem să spunem sută la sută dacă avem dreptate sau nu decât după ce Curtea va da un verdict„, a explicat Alfred Laurențiu Mihai.

Senatorul a precizat că demersul către CCR este susținut de alți 32 de senatori. „Nu este inițiată doar de mine, este inițiată împreună cu colegii mei, suntem 33 de senatori care am semnat această contestație la Curtea Constituțională. Au semnat 33 de colegi, nu pot să vă spun acum nume, dar pot să vă spun sigur că sunt de la mai multe grupuri parlamentare. De exemplu, doamna Anghel (Cristiana Anghel — n.r.) a fost cu mine, a semnat și dânsa. Au fost și de la Cameră care au susținut, domnul Fenechiu (Daniel Fenechiu — n.r.) alături de care am formulat contestația. Nu a semnat-o pentru că e de la Cameră și noi am depus-o de la Senat, secretariatul general al Senatului„, a completat el.

Alfred Laurențiu Mihai a afirmat că demersul la CCR nu este împotriva unei legi antifumat, dar trebuie ca un astfel de act normativ să respecte prevederile constituționale.

Este corect să avem o lege antifumat care să respecte normativele, directivele europene, este corect să protejăm nefumătorii, să nu se fumeze în preajma copiilor. Sunt de acord cu toate aceste lucruri, dar nu sunt de acord să trecem de dragul de a trece o lege nefiind constituțională„, a susținut senatorul.

Deputatul Daniel Fenchiu a declarat că a reuşit să strângă semnăturile a 34 de senatori, cu nouă mai mult decât minimul necesar, pentru a contesta unele prevederi ale legii antifumat.

Nu am reuşit la Camera Deputaţilor, unde nu am reuşit să strângem cele 50 de semnături necesare. Am reuşit, în schimb, la Senat, unde, cu ajutorul dnei Cristiana Anghel şi dlui Alfred Mihai, am obţinut susţinerea a 34 de senatori, fiind necesare minim 25… Repet: nu contestăm interzicerea fumatului în spaţiile publice! Contestăm definiţia spaţiului public închis – practic orice incintă, inclusiv locuinţa – şi excepţiile, care sunt o bătaie de joc – anumite celule din puşcării şi spaţiile de fumat din aeroporturi. ..”, a scris Daniel Fenechiu, pe Facebook.

Contestatarii susțin că „Legea antifumat este profund discriminatorie şi că se interzice un drept elementar al omului, acela de liberă alegere”.

CITEŞTE ŞI: Noua LEGE ANTIFUMAT vizează şi ţigara electronică

„Am semnături și de la nefumători, care au înțeles că legea e făcută aiurea. E un articol de lege care poate fi interpretat că nu poți fuma nici în casa ta. În cazul în care stai la bloc și vecinul de sus sau de jos sau vecinul care trece pe scară constată că e deranjat de fumul din casa ta, poate să dea telefon la mediu, la gardă, și să te amendeze.

Nu e vorba de fumat, aici e vorba de faptul că unii nu înțeleg că au și alții drepturi pe lângă ei. Dacă tu mă faci pe mine și-mi interzici și acasă să mai fumez, atunci pot să vin cu o lege să interzic comercializarea tutunului, să vedem dacă bugetul se poate lipsi de un miliard de euro„, a declarat senatoarea Cristiana Anghel.

Mai mult, consideră contestatarii, faptul că în lege nu este menţionat că se pot amenaja locuri speciale pentru fumat este „un act de nedreptate”.

Nu există o astfel de lege nicăieri în lumea asta. Peste tot sunt amenajate spaţii speciale pentru fumători.Mai mult, în unele state,angajatorii îi lasă pe subalterni să fumeze chiar la birou aşa cum fac nemţii. Patronii spun că cel puţin 2 ore pe zi se pierd cu plimbarea la fumat şi randamentul este foarte scăzut. Această lege este discriminatorie întrucât fumătorii nu mai au nici un drept. Este normal să aibă locuri speciale de fumat„, consideră senatorul Alfred-Laurentiu-Antonio Mihai.

Ca urmare a contestaţiei, legea antifumat nu va mai putea fi promulgată de Preşedinţie, până nu va fi rezolvată problema neconstituţionalităţii acesteia de către CCR.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a votat legea referitoare la interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise cu 164 voturi „pentru” şi 20 „împotrivă”. Legea va intra în vigoare la 45 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, după promulgarea sa de preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit noilor prevederi fumatul va fi interzis total, printre altele, în cluburi, baruri, restaurante, în taxiuri, instituţii de învăţământ, spitale, precum şi la locurile de joacă pentru copii indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spaţiu închis.

CITEŞTE ŞI: Legea care interzice fumatul în spaţiile publice, adoptată de Comisia pentru Sănătate. Ce MODIFICĂRI s-au făcut

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Temperatura din locuință o poți ridica fără să atingi termostatul. Secretul hotelierilor, dezvăluit
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol