Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului a fost introdus pe ordinea de zi de marţi a Comisiri de sănătate din Camera Deputaţilor.
UPDATE 14.15 Deputatul Aurelia Cristea: „Mă simt extrem de jenată de situaţia în care am fost puşi astăzi, în special pentru situaţia în care au fost puşi reprezentanţii ONG-urilor invitaţi la sedinţa Comisiei. (….) Nici măcar nu li s-a adresat un „bună ziua ” din partea reprezentanţilor Comisiei şi nici nu li s-a spus oficial motivul decât după trei ore de amânare a şedinţei. Este inadmisibil să te comporti asa intr-o tara membra a UE. Culmea stiti care este? Astăzi sărbatorim Ziua Constituţiei, iar noi ignoram, prin aceasta a doua amanare, un articol esential din Constituie, cel care asigura dreptul la sanatate„.
UPDATE 14.00 Deputatul PSD Rodica Nassar, membru în Comisia pentru sănătate, a anunțat, marți, că ședința acestui for în care urma să se discute proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului se amână pentru săptămâna viitoare.
„Președintele Comisiei pentru sănătate și familie a anunțat că ședința comisiei se amână pentru săptămâna viitoare. Nu cunosc motivul oficial”, a spus Rodica Nassar.
Ea a explicat că președintele Comisiei, Florin Buicu, „este la Comisia pentru sănătate din Senat unde susține o inițiativă legislativă”. „Îmi cer scuze și de altfel am făcut-o și personal pentru faptul că au așteptat trei ore (medici, ONG-urile — n.r.), dar sper ca săptămâna viitoare să se rezolve această problemă„, a adăugat aceasta.
Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului a fost retrimis la Comisia pentru sănătate pentru a se discuta un amendament cuprins în actul normativ care interzice afișarea țigărilor în locurile obligatorii de trecere.
UPDATE 12.00 Ședința Comisiei, programată să înceapă la ora 10.00, întârzie însă de mai bine de trei ore, iar reprezentanți ai medicilor și societății civile, prezenți la Parlament, spun că nu vor pleca până când inițiativa legislativă nu va fi discutată.
Președintele Comisiei, social-democratul Florin Buicu, nu a venit la şedinţă, pe motiv că a participat la o ședință comună cu Comisia pentru educație, apoi a mers la Senat.
Medicii, societatea civilă și deputatul PSD Aurelia Cristea, unul dintre inițiatorii proiectului de lege, au mers la Comisia pentru educație pentru a sta de vorbă cu Florin Buicu, fără a avea însă succes.
Întorși în sala Comisiei pentru sănătate, reprezentanții medicilor și ai societății civile au dorit să-i facă o „dedicație” lui Florin Buicu.
Astfel, dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, presedintele Societatii de Cardiologie, a dat drumul la muzică de pe un laptop, printre piesele ascultate de cei prezenți fiind și cea a regretatei Doinei Badea „În așteptarea ta”.
Deputatul PSD Mădălin Voicu declara, după ce proiectul a fost retrimis la comisie, că legea ar trebui regândită astfel încât să prevadă și spații special amenajate unde fumătorii să poată fi liniștiți.
„Asta nu e lege, după părerea mea, sau forma în care a fost ea prezentată. Nu numai că a fost amânată, dar sper să existe oameni care să gândească lucrurile într-un echilibru care să ne dea dreptul și nouă, celor care fumăm, să avem un loc în care să putem avea această pretenție de a fi lăsați să rămânem fumători. De acord că țigara este o chestiune toxică și care într-adevăr dăunează sănătății, dar fiecare își asumă într-o formă de libertinism pe care cred eu că democrația o prevede, să avem sau nu în conștientul sau conștiința noastră dreptul de a face acest exercițiu”, afirma Voicu.
În opinia sa, interzicerea fumatului este o formă de discriminare. „În condițiile în care eu ca fumător constat că există rigori de-astea discriminatorii sau absurde ar trebui să ne gândim dacă într-adevăr ne preocupă ceea ce înseamnă toxicul în care trăim, să nu mai circule nicio mașină pe combustibil lichid sau solid, să nu mai existe fabrici, să nu mai existe nimic care poluează atmosfera„, afirma deputatul social-democrat.
Săptămâna trecută, surse politice precizau că proiectul de lege ar putea fi adoptat în această săptămână de Camera Deputaţilor şi trimis la promulgare, cu condiţia ca amendamentul privind amplasarea produselor din tutun să fie eliminat. Parlamentarii s-au opus unui amendament potrivit căruia „în unităţile în care se comercializează produse din tutun, este interzisă afişarea acestora în locurile obligatorii de trecere”. D