Legea bacşişului a intrat în vigoare, atenţie mare dacă luaţi masa în oraş sau dacă faceţi comenzi de acasă la fast-food. Amenzi de 2000-4000 de lei!

De la 1 ianuarie a intrat în vigoare legea bacşişului, astfel că acum această sumă de bani lăsată în mod voluntar de către clienţi este ilustrată separat pe bon şi este fiscalizată.
Filip Stan
07 ian. 2023, 14:26
Legea bacşişului a intrat în vigoare, atenţie mare dacă luaţi masa în oraş sau dacă faceţi comenzi de acasă la fast-food. Amenzi de 2000-4000 de lei!

Bacșișul se impozitează, legea bacşilului a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Potrivit actului normativ care a intrat recent în Monitorul Oficial, bacșișul barmanilor și ospătarilor va fi impozitat. Legea respectivă prevede ca bacșișul primit să fie trecut pe bonul fiscal, iar localurile din țara noastră vor fi obligate să ofere clientului nota de plată înainte de a emite bonul fiscal.

Actul normativ prevede ca pe nota de plată să fie trecute rubrici speciale în care clientul va alege nivelul bacșișului pe care îl oferă, acesta putând ajunge până la 15% din suma totală pe care o are de plată.

De asemenea, nota de plată trebuie să conțină și o rubrică în care clientul va scrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă clientul a optat pentru acest mod de stabilire al sumei respective.

Bacșișul nu va fi trecut pe bonul fiscal pentru comenzile livrate la domiciliu

Legea prevede ca operatoriu economici nu au voie să condiționeze, în nicio formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului. Totuși, există o excepție, aceasta făcând referire la livrarea produselor la domiciliul clientului. În acest context, restaurantele nu vor fi nevoite să treacă bacșișul pe bonul fiscal.

Dacă se optează pentru evidențierea bacșișului pe bonul fiscal, atunci prevederile sunt aplicate integral în mod corespunzător, dar se poate adapta conform formularului specific domeniului. Prin prisma fiscală, sumele provenite din încasarea bacșișului de la client de către restaurante, baruri și cafenele nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor, în timp ce distribuirea acestora către salariați nu poate fi asimilată unui element de natura cheltuielilor.

Vă amintim că impozitul pe venit, în valoare de zece procente, datorat de către salariat se reține la sursă în momentul distribuirii bacșișului de către firme și se achită la bugetul de stat. În plus, sumele respective nu pot fi reîncadrate fiscal ca venituri salariale sau asimilate salariilor.

Totuși, în cazul în care există astfel de cazuri, sunt aplicate sancțiuni contravenționale care pornesc de la 2.000 de lei și pot ajunge până la 4.000 de lei.

Mircea Badea, umilit la restaurant. De necrezut cum a reacționat chelnerul când a văzut cât bacșiș a lăsat
Legea bacşişului, detalii. Nivelul maxim al acestuia va fi de până la 15% din valoarea consumației și va putea fi plătit cash sau card. Astfel, Suma lăsată de clienți va apărea distinct pe bonul fiscal. Patronii restaurantelor, dar mai ales ospătarii sunt nemulțumiți de măsura intrata în vigoare și susțin că le afectează venitul, și așa destul de mic.

Luiza Răducu lucrează că ospătar într-un restaurant din Brașov. Primește salariul minim pe economie, iar venitul și-l rotunjea până acum din bacșiș. „Nu sunt de acord cu impozitarea bacșișului pentru că îmi este rușine să mă duc la client la masă să întreb cât îmi lăsați tips? Noi plătim impozit pe banii ăia și noi avem salariile cele mai mici. Este minimum pe economie, desi muncim foare mult. Nu mi se pare normal tocmai nouă să ne impoziteze.”, spune aceasta

Patronii restaurantelor spun că vor fi nevoiți să reconsidere salariile pe care le oferă ospătarilor și să le majoreze.

Horia Huluban, manager restaurant: „În această situație suntem convinși că va trebui să creștem salariile ospătarilor. Până acum ei oricum au salariul mai mic decât ceilalți din acest domeniu și completau cu acest tips. Problema este că și așa în ultimul timp clienții nu mai sunt atât de darnici în legătură cu acest tips, bacșiș.

„Nu numai că încurajează șomajul doar că sincer cred că nu este benefic. Dacă stăm să ne gândim este ceva ce vrem să lăsăm drept mulțumire oamenilor”, a spus un client.

„Pentru a impozita bacșișul tipsul, cred că Guvernul ar trebui să mărească salariile”, a precizat altul.

Nu cred că este un lucru benefic nici pentru clienți dar nici pentru chelneri, pentru cei care lucrează”, a adăugat un client.

Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică, în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş.

 

Bacșiș la restaurant 2023: ești obligat să dai bani ospătarilor? Exemple clare de situații la restaurant

Anul 2023 ne aduce o serie de modificări de ordin fiscal deosebit de importante, iar una dintre ele vizează impozitarea bacșișului. Trebuie să știi care-ți sunt drepturile și obligațiile, în conformitate cu noile prevederi legislative, pentru a ști exact cum să acționezi când mergi la restaurant.

Legea nouă definește bacșișul ca fiind ”orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – “Restaurante”, 5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

Dacă n-ai mers încă la restaurant, trebuie să știi că bacșișul va fi evidențiat atât pe bonul fiscal, cât și pe nota de plată, indiferent care e forma sub care tu oferi acești bani drept răsplată, să zicem, pentru faptul că te-ai simțit bine în localul respectiv.

Bacşişul va fi trecut pe nota de plată de Revelion 2023. Amenzi de până la 4.000 lei pentru restaurantele care nu respectă legislaţia
Când vei merge data viitoare la restaurant, ți se va aduce o notă de plată, ce se emite înaintea bonului fiscal. Pe această notă de plată, vei observa mai multe secțiuni ce reprezintă cuantumul în procente a bacșișului pe care vrei să-l lași. Vei vedea că ai căsuțe speciale pentru un bacșiș de la 0 la 15%, în funcție de generozitatea ta.

Dacă nu vrei să faci calcule, nu e nicio problemă. Trebuie să regăsești pe notă și secțiunea unde ți se permite să scrii valoarea absolută a bacșișului pe care-l oferă. Să zicem că este vorba despre 21 de lei. Atunci, atât vei scrie pe notă!

Ceea ce este esențial de reținut e că nimeni nu-ți poate impune nici să alegi procentul sau valoarea absolută, nici să lași bacșiș. Este alegerea ta, tu decizi suma, tu alegi dacă notezi procentul sau valoarea absolută.

În cele din urmă, trebuie să știi că vorbim despre obligații fiscale care trebuie respectate de toată lumea, fiindcă neglijarea lor ne poate costa pe toți pierderea unor bani importanți de la bugetul public, bani de care am putea beneficia, sub o formă sau alta.

Din punctul de vedere al acestei legi, bacşişul este orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către anumiţi operatori: cei care operează pe codul CAEN de restaurante (5610) şi/sau baruri (5630).

Dragoş Petrescu, fondator City Grill: „Cum nu s-a fiscalizat până acum cash-ul, o vreme nu se va fiscaliza”

Ca urmare a acestei legi, oamenii primesc un bon unde apare atât suma aferentă consumaţiei, cât şi cea aferentă bacşişului, cele două fiind ilustrate separat. În ceea ce priveşte bacşişul, operatorii din industria HoReCa, pot trece pe bon una sau mai multe variante pe care clientul să o aleagă, ca spre exemplu 5%, 10% şi 15% din valoarea consumaţiei. E posibil să fie trecută şi doar o variantă de bacşiş, cum ar fi 10%. Legea bacşişului prevede ca suma aferentă bacşişului nu trebuie să depăşească 15% din valoarea consumaţiei.

„Valoarea bacşişului este situată între 0 şi 15%. Clientul alege ce şi cât vrea să plătească. Noi, spre exemplu, pe bon, avem doar varianta de 10%, dar e la alegerea clientului dacă vrea această sumă, dacă vrea alta sau dacă nu vrea să lase bacşiş”, explică spune Dragoş Petrescu, fondatorul lanţului de restaurante City Grill, unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniu.

Ca urmare a acestei legi, oamenii pot plăti cu cardul şi bacşişul, nu doar valoarea consumaţiei, această măsură fiind una de bun augur pentru industria HoReCa, adaugă el. Anterior, oamenii puteau plăti nota fie card, fie cash, dar bacşişul se achita doar cash şi era nefiscalizat.

„Clientul alege acum nu doar cât, ci şi în ce formă plăteşte bacşişul. E posibil să vrea să plătească totul pe card, dar e posibil ca în continuare să achite nota cu cardul şi bacşişul să îl lase cash. În acest caz, trebuie făcut un bon separat pentru bacşiş”, adaugă Petrescu. El precizează că, în mod normal, cei mai mulţi clienţi aleg fie să achite totul cu cardul, fie cash. Antreprenorul crede însă că bacşişul lăsat sub formă de cash va fi, iniţial, mai greu de fiscalizat.

„Cum nu s-a fiscalizat până acum cash-ul, o vreme nu se va fiscaliza.” În timp, e de părere Petrescu, se va ajunge la situaţia din ţările dezvoltate precum Marea Britanie sau Franţa, unde oamenii plătesc cu cardul suma aferentă a 10% din bacşiş, dar lasă şi ceva cash pe lângă. „Dar asta în timp.”

În România, astăzi, oamenii pot opta ca bacşiş pentru orice sumă, însă conform legii, ea trebuie să se încadreze în maximum 15% din valoarea consumaţiei. Acest prag a fost setat de autorităţile din domeniul spălării banilor, spune Petrescu, care adaugă că înţelege de ce a fost stabilit acest nivel.

În final, la restaurant, un client poate alege dacă dă sau nu bacşiş – poate alege să nu, dacă acordă suma (sau una dintre sumele) propusă de restaurant sau dacă alege alta – caz în care trebuie emis un nou bon, şi dacă plăteşte cash sau card. „Tu, ca restaurant, fiscalizezi în funcţie de ce spune clientul”, conchide Petrescu.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii populare! O renumită interpretă din România s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București