Proiectul, cunoscut sub numele „Legea Big Brother”, a generat numeroase dezbateri. De altfel, un proiect similar a fost declarat neconstituţional, în anul 2009.
„A fost adoptat în principiu acest proiect de lege, dar 12 articole au rămas în discuţie, o decizie finală va fi luată săptămâna viitoare, marţi”, a afirmat Gabriel Andronache, deputat PDL.
El a arătat că au rămas în discuţie articolele importante referitoare la protecţia datelor personale, modul în care vor fi utilizate aceste date, care este termenul de stocare.
Andronache a mai spus că există intenţia unor deputaţi să introducă în mod expres în această lege un amendament care să interzică furnizarea elementelor de conţinut al convorbirilor pentru protecţia cetăţenilor.
„Încă se discută”, a adăugat deputatul PDL.
Proiectul de lege prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale, pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.
„Furnizorii de telefonie fixă, mobilă şi internet sunt obligaţi să stocheze timp de un an toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de e-mail-uri, cu excepţia conţinutului corespondenţei electronice sau al convorbirii telefonice. În cazul reţelelor de telefonie fixă şi mobilă trebuie să se reţină numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecţionat apelul, precum şi numele acestora. În cazul serviciilor de internet, se vor reţine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului şi al destinatarului, numele şi adresa abonaţilor, identitatea echipamentului folosit”, se arată în textul iniţiativei legislative.
Proiectul de lege privind reţinerea datelor de trafic de către operatorii de telefonie mobilă a fost depus la Parlament la începutul lunii noiembrie 2011 de către ministrul Comunicaţiilor de la acea vreme, Valerian Vreme, şi deputatul PDL Adrian Bădulescu, fost ofiţer SRI, scria atunci ziarul „Gândul”.
Proiectul care obligă operatorii de telefonie mobilă să stocheze timp de şase luni toate apelurile şi mailurile a fost adoptat pentru prima dată de Parlament în 2008, dar a fost declarat neconstituţional de către judecătorii Curţii Constituţionale în 2009, deoarece „afectează exerciţiul drepturilor sau al libertăţilor fundamentale – drept la viaţă intimă, privată şi de familie, dreptul la secretul corespondenţei şi libertatea de exprimare”.
Proiectul actual reia în mare parte prevederile din 2008, dar Valerian Vreme susţinea că a încercat să elimine prevederile neconstituţionale. El spunea că, dacă nu se adoptă această lege, România va fi penalizată de către Uniunea Europeană, fiind deja declanşată procedura de infringement.