LEGEA BUGETULUI pe 2016. Comisiile de buget-finanţe au amânat votul final. Dezbaterile se reiau sâmbătă

Proiectele legii bugetului de stat și legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2016 au intrat, vineri, în dezbaterea comisiilor permanente reunite din cele două Camere. Parlamentarii din comisiile de specialitate au dat avize favorabile pe bandă rulantă bugetelor propuse de Guvern. Intrat, la final, pentru raport, in dezbaterea comisiilor de buget-finanțe, proiectul de buget nu a fost finalizat. Senatorii şi deputatii din cele două comisii reiau sâmbătă discuţiile pe amendamente. Birourile permanente reunite se vor întruni luni, 14 decembrie, pentru a programa dezbaterile de fond în plen și susținerea amendamentelor.
Alina Costache
11 dec. 2015, 05:36
LEGEA BUGETULUI pe 2016. Comisiile de buget-finanţe au amânat votul final. Dezbaterile se reiau sâmbătă

UPDATE 8.00 Comisiile de buget-finanțe ale Camerei Deputaților și Senatului dezbat, sâmbătă și duminică, în vederea finalizării unui raport, legea bugetului de stat și legea asigurărilor sociale de stat pe anul 2016 cu participarea ordonatorilor principali de credite.

Sâmbătă, senatorii și deputații finanțiști încep activitatea la ora 9,00 iar primul buget dezbătut va fi cel al Administrației Prezidențiale, urmat de cele ale Camerei Deputaților și Senatului. Programul va continua, potrivit calendarului aprobat de Biroul permanent reunit, până la ora 22,30 cu o pauză de o oră între 13,00 și 14,00.

Lucrările celor două comisii continuă duminică, tot de la ora 9,00, în această zi fiind dezbătute bugetele majorității ministerelor. Programul estimat este până la ora 19,00, fără pauză, iar de la ora 19,00 încep dezbaterile la bugetul asigurărilor de stat.

După ce se dau rapoarte pe bugetele fiecărui ordonator principal de credite, se face un raport general pentru întregul proiect al bugetului de stat.

Potrivit calendarului stabilit de Parlament, Comisiile de buget urmează să finalizeze raportul duminică, urmând ca luni Birourile permanente să se reunească într-o ședință pentru a convoca plenul reunit, unde se va da votul final pe buget.

UPDATE 22.55 Comisiile reunite de buget-finanțe din Camera Deputaților și Senat au amânat votul asupra proiectului de lege privind bugetul pentru 2016, partea de text fără cifre, având în vedere o serie de amendamente care urmează să fie rediscutate în cadrul dezbaterilor bugetelor pe ordonatorii principali de credit.

Din cele 20 de amendamente aduse la textul legii, majoritatea au fost respinse. Au fost votate trei amendamente fără impact financiar, care au adus clarificări textului de lege, potrivit Agerpres.

Comisiile de buget-finanțe ale Camerei Deputaților și Senatului vor relua dezbaterile sâmbătă, la ora 9.00, cu participarea ordonatorilor principali de credite. Primul buget dezbătut va fi cel al Administrației Prezidențiale, urmat de cele ale Camerei Deputaților și Senatului. Programul va continua, potrivit calendarului aprobat de Biroul permanent reunit, până la ora 22.30 cu o pauză de o oră între 13.00 și 14.00, și duminică, în vederea finalizării unui raport.

Potrivit calendarului stabilit de Parlament, Comisiile de buget urmează să finalizeze raportul duminică, urmând ca luni Birourile permanente să se reunească într-o ședință pentru a convoca plenul reunit, unde se va da votul final pe buget.

UPDATE 20.20 Ministerul pentru Societatea Informationala si-a bugetat pentru 2016 plata a 100 milioane de lei pe licente Microsoft, potrivit proiectului de buget al acestui minister, aprobat, vineri, de Comisiile de specialitate din Parlament.

UPDATE 20.00 Ședința comisiilor reunite de buget-finanțe ale Senatului și Camerei Deputaților va continua vineri seară cu discutarea spre adoptare a textului legii proiectului de buget pe 2016.

„Ne-am planificat ca tot în această seară să parcurgem și să adoptăm proiectul de lege a bugetului partea de text, urmând ca mâine dimineață (sâmbătă – n.r.), începând cu ora 9.00 să audiem ordonatorii de credite. Este absolut necesar să respectăm acest grafic, pentru că altfel riscăm să nu finalizăm raportul până luni și atunci calendarul Camerei Deputaților va eșua din cauza noastră. (…) La textul de lege avem doar două amendamente, la care se vor adăuga cele care vor fi rezultatul inspirației de moment în cursul dezbaterilor. (…) Oricum față de 1.000-2.000 (de amendamente — n.r.) cum suntem noi obișnuiți mi se pare că stăm într-o poziție favorabilă de această dată”, a declarat Viorel Ștefan, președintele comisiei de specialitate din Camera Deputaților, potrivit Agerpres.

UPDATE 19.50 Bugetul Ministerului Justiţiei şi cel al Ministerului Public au primit aviz favorabil în comisiile de specialitate ale Parlamentului. La fiecare au fost formulate câte două amendamente, unul dintre acestea vizând alocarea a 125 de milioane de lei pentru dublarea numărului procurorilor de la DNA.

Aviz favorabil, cu unanimitate de voturi, au primit şi bugetele pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională şi Avocatul Poporului.

UPDATE 19.30 Un număr de 239 de amendamente au fost depuse la proiectul de buget pe 2016, până vineri seară, iar dintre acestea 173 au fost admise în comisiile de specialitate.

Față de anii trecuți, când aveam câte 12.000, acum avem 239 de amendamente depuse, din care 173 au fost admise în comisiile de specialitate, 47 respinse și 19 nediscutate. Din acestea, cele mai multe le regăsim la MDRAP și la Ministerul Transporturilor„, a declarat senatorul Viorel Arcaș, președintele Comisiei de buget-finanțe, potrivit Agerpres.

UPDATE 18.00 Bugetul alocat Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice pentru anul 2016 a fost avizat favorabil, vineri, de Comisiile de învățământ ale Parlamentului. Toate amendamentele depuse au fost adoptate în bloc și trimise spre dezbatere comisiilor de buget-finanțe.

Bugetul alocat Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice pentru anul 2016 va crește cu 4,24%, de la 10,16 miliarde de lei la 10,59 miliarde de lei, prevede proiectul de buget publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe.

UPDATE 16.00 Comisiile de buget-finanțe ale Parlamentului s-au reunit pentru a dezbate proiectul legii bugetului de stat pe anul 2016.

UPDATE 16.20 Bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2016 ar putea fi majorat cu peste 500 de milioane de lei, dacă amendamentul depus de către deputatul ALDE, Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii, pentru implementarea Strategiei sectorului de irigații, în conformitate cu Legea 269/2015, va trece și de Plenul Parlamentului.

„Construcția Legii bugetului de stat trebuie să plece de la legile în vigoare, iar legea 269/2015 spune foarte clar la un articol că în anul 2016 trebuie acordat un buget de 145 de milioane de euro, urmând ca în următorii patru ani bugetul să crească cu 17%. Din păcate, în bugetul pe 2016 aveți prevăzută o sumă de numai 135 de milioane de lei, o sumă insuficientă care nu respectă Legea 269 pentru care ne-am luptat și a fost votată în Plenul Parlamentului, cu doar un vot împotrivă. Sper ca și Plenul Parlamentului să țină cont pentru că este un demers care vine în sprijinul dvs . Este un lucru bun, nu numai pentru fermieri ci și pentru bugetul de stat. În PNDR 2014—2020 sunt 435 milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigații, iar, dacă nu vom reuși să conectăm infrastructură secundară care se reabilitează prin aceste fonduri la una principală reabilitată, pierdem și banii respectivi. Este un proiect important, fundamental aș spune, pentru dezvoltarea agriculturii românești și pentru ca strategia de irigații să fie aprobată”, și-a susținut vineri amendamentul fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, la Comisiile reunite de specialitate din Parlament.

UPDATE 15.17 Bugetul pe 2016 al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), de 11.340.000 de lei, în creştere cu aproape 33% faţă de cel din acest an, a primit aviz favorabil în Comisiile pentru cultură din Parlament, banii urmând să fie folosiţi şi pentru angajarea unor noi inspectori audiovizuali.

UPDATE 15.15 Comisiile juridice din Parlament au avizat favorabil bugetele a 12 instituții din domeniul Justiției. Au fost avizate favorabil bugetele Ministerului Justiției, Ministerului Public, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Constituționale, Consiliului Legislativ, Avocatului Poporului, Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Agenției Naționale de Integritate, Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților și SGG.

UPDATE 15.05 Bugetele SPP, STS şi ORNISS au primit aviz favorabil în unanimitate din partea Comisiilor reunite pentru Apărare, fără a fi aduse amendamente din partea parlamentarilor, însă şefii Comisiilor au precizat că acest lucru s-ar putea schimba în discuţiile din Comisiile de buget.

Preşedintele Comisiei pentru apărare din Camera Deputaţilor, Ion Mocioalcă, a precizat că nu au fost aduse şi amendamente acestor bugete, însă noi discuţii ar putea avea loc în cadrul dezbaterilor din Comisiile pentru buget, care sunt programate să înceapă sâmbătă dimineaţă. 

UPDATE 15.00 Comisia comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI a avizat bugetul pe 2016, fără amendamente, cu o creştere de peste 19%, datorată unei modificări legislative, banii urmând să fie alocaţi pensiilor militare.

Preşedintele comisiei, Georgian Pop, a declarat că bugetul propriu-zis al Serviciilor nu a înregistrat o creştere reală şi că majorarea de peste 19% se datorează unei modificări legislative care are în vedere trecerea pensiilor militare din bugetul asigurărilor sociale în bugetul SRI. Deputatul PSD a precizat că fără această creştere, bugetul pe anul 2016 ar fi fost mai mic faţă de cel din 2015. Pentru 2016, SRI are un buget alocat de 1,85 miliarde de lei, în creştere cu 19,37% faţă de 2015, când bugetul a fost de 1,55 miliarde de lei.

UPDATE 14.50 Comisiile parlamentare reunite pentru apărare au avizat favorabil bugetul MApN propus pentru 2016, cu un amendament care se referă la translatarea unor costuri cu transmiterea banilor și cupoanelor, efectuate de către Poșta Română, costuri ce trec de la bugetul de asigurări sociale în cadrul bugetului general.

ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a declarat că banii alocați vor fi folosiți pentru continuarea contractelor încheiate în ceea ce privește înzestrarea Armatei.

„Vom putea să continuăm, conform contractelor încheiate, finanțarea gen program avion multirol, vom putea în același timp să inițiem programe noi, care să facă diferența prin capabilitățile performante în practic fiecare categorie de forțe armate. E vorba de lansarea programului de modernizare a fregatelor, etapa a doua, de adăugarea de derivate la transportoarele Pirania, la mașinile de luptă ale infanteriei, de reparații capitale la o serie de aparate de zbor ale Armatei. Este vorba de dezvoltare infrastructurală, inclusiv pentru pre-poziționarea echipamentelor NATO, prin cofinanțare la programul NATO pentru infrastructură de securitate. Este vorba de dotarea spitalelor din sistemul nostru cu aparatură de înaltă performanță, continuarea acestei dotări”, a arătat Motoc.

Bugetul MApN propus pentru 2016 este de 11,230 miliarde lei, față de bugetul pe 2015, care a fost de 7,405 miliarde lei.

UPDATE 14.00 Comisiile parlamentare reunite pentru apărare, ordine publică și siguranță națională au avizat vineri favorabil bugetul MAI pe 2016, cu două amendamente care vizează modernizarea spațiilor de detenție și posturile de Poliție. Bugetul MAI pentru 2016 se ridică la 11, 693 miliarde lei.

Comisiile de cultură ale Parlamentului au dat vineri aviz favorabil bugetului Societății Române de Televiziune, cu unanimitate de voturi.

Potrivit proiectului legii bugetului de stat pe 2016, pentru Societatea Română de Televiziune a fost alocată suma de 135.898.000 lei, în scădere cu 13,89% față de bugetul pe anul 2015.

Bugetul Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru anul 2016, de 645,12 milioane de lei, a primit vineri aviz favorabil, în unanimitate.

Comisiile pentru egalitate de șanse ale Senatului și Camerei Deputaților au avizat vineri favorabil bugetul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării în forma propusă de Guvern. Potrivit proiectului bugetului de stat pentru anul 2016, CNCD are alocată suma de 5,5 milioane de lei.

UPDATE 12.20 Proiectul de buget al Ministerului Transporturilor pe 2016 a primit, vineri, aviz favorabil, cu amendamente, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Proiectul de buget a fost avizat cu amendamente. La proiectul de buget au fost depuse 66 de amendamente. Ministerul Transporturilor are propus pentru 2016 un buget de 11,86 miliarde de lei, în scădere cu 7,6% raportat la execuția preliminată din 2015

UPDATE 12.15 Comisiile de sănătate ale Parlamentului au avizat vineri favorabil bugetul Ministerului Sănătății (MS) și pe cel al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu majoritatea voturilor.

Bugetul Ministerului Sănătății pentru anul 2016 va fi de 7,77 miliarde lei, cu 16% mai mult față de 2015, și reprezintă 4,2% din PIB.

Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil proiectul de buget pe anul 2016 al Societății Române de Radiodifuziune.

Potrivit proiectului legii bugetului de stat pe 2016, pentru SRR a fost alocată suma de 192.194.000 lei, în scădere cu 1,48% față de bugetul pentru anul 2015.

Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil, vineri, fără amendamente proiectul de buget al Institutului Cultural Român pe anul 2016.

Potrivit proiectului legii bugetului de stat pe anul 2016, Institutului Cultural Român i-a fost alocată suma de 36.664.000 de lei cu 16,39% mai mare decât cea alocată anul acesta.

UPDATE 12.10 Bugetul pe anul 2016 al Serviciului Român de Informații a primit aviz favorabil, a anunțat președintele Comisiei comune a Senatului și Camerei Deputaților pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, Georgian Pop.

El a afirmat că bugetul propriu-zis al SRI nu a înregistrat o creștere reală, iar majorarea de 19,19 % se datorează unei modificări legislative, banii urmând să fie alocați pensiilor militare.

Membrii din Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților, respectiv din Comisia pentru Mediu din Senat au aprobat, vineri, în unanimitate, bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) pentru anul 2016.

Bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor va scădea, în 2016, cu 64,62%, până la 759,9 milioane de lei, față de execuția preliminată din anul anterior, de 2,13 miliarde de lei.

Comisiile de administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților și Senat au avizat favorabil cu amendamente bugetele pe 2016 ale Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), Secretariatului General al Guvernului (SGG) și Autorității Electorale Permanente (AEP).

Bugetul pe 2016 al MDRAP este de 5.629.281 lei, în scădere cu 21,36% față de cel din 2015.

Bugetul propus pentru anul 2016 al SGG este de 832.791.000 de lei, în scădere cu 18,25% față de cel pe 2015, potrivit proiectului de buget pe anul viitor publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

Bugetul pe 2016 pentru AEP este de 79.316.000 lei, față de 35.666.000 lei în 2015, potrivit proiectului de buget pe anul viitor.

UPDATE 11.55 Comisia parlamentară a revoluționarilor din Decembrie 1989 a dat vineri aviz favorabil proiectului de buget pe 2016 al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor și au adoptat un amendament potrivit căruia bugetul se suplimentează cu suma de 104.000 lei pentru achiziționarea unui autoturism.

George Sefer, președintele Comisiei parlamentare a revoluționarilor din Decembrie 1989, a precizat că proiectul de buget pe 2016, aprobat cu unanimitate de voturi, este mai mare față de cel de anul acesta cu 35,36%, ajungând la suma de 3.189 mii lei.

Comisiile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat favorabil bugetul Consiliului Național de soluționare a contestațiilor.

Consiliul National de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) va avea, anul viitor, un buget de 10,717 milioane lei, conform proiectului de buget pe 2016.

UPDATE 11.50 Bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2016 a primit aviz favorabil în unanimitate din partea comisiilor de specialitate din Parlament, inclusiv cu cele trei amendamente depuse care vizează suplimentarea fondurilor pentru irigații și cercetare.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are prevăzut un buget de 5,347 miliarde lei în 2016, în creștere cu 2,76% raportat la execuția preliminată din 2015, de 5,203 miliarde de lei

Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost avizat pozitiv, vineri, de comisiile parlamentare de specialitate reunite.

Bugetul asigurărilor sociale de stat este programat pentru anul 2016 cu un excedent de 228,9 milioane lei, pe fondul unor venituri estimate la 52,59 miliarde de lei și al unor cheltuieli de 52,36 miliarde de lei.

UPDATE 11.20 Bugetul pentru anul viitor al Ministerului Energiei a fost aprobat de Comisia economică, de industrii și servicii din Senat și de Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, reunite.

Ministerul Energiei va avea anul viitor un buget total de 443,6 milioane de lei, cu 56% mai mic decât arată execuția preliminată a acestui an, potrivit proiectului de buget pe 2016.

Bugetul pentru anul viitor al Consiliului Concurenței a fost aprobat  de Comisia economică, de industrii și servicii din Senat și de Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, reunite.

Consiliul Concurenței va avea în 2016 un buget de 55,8 milioane de lei, în ușoară creștere, respectiv 0,38%, față de execuția preliminată a acestui an.

Bugetul Autorității pentru Administrarea Activelor Statului a fost avizat de Comisiile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului.

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) va avea, anul viitor, un buget de 20,3 milioane de lei, în scădere față de 2015.

UPDATE 11.15 Bugetul Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic a fost avizat pozitiv vineri de comisiile de specialitate din Parlament.

Bugetul de stat pentru 2016 este fundamentat pe venituri de 231,12 miliarde de lei, în creștere cu 1,6% față de 2015, și pe cheltuieli de 252 de miliarde de lei, cu 6,8% peste cele din 2015, iar deficitul estimat este de 2,95% din PIB, la o creștere economică de 4,1%.

Bugetul Consiliul Economic și Social a fost avizat pozitiv vineri de comisiile de specialitate din Parlament.

Consiliul Economic și Social va avea în 2016 un buget de 8,58 milioane de lei, în creștere cu 114,07% față de execuția preliminată a acestui an, când a fost de 4 milioane de lei.

UPDATE 11.10 Bugetul Ministerului Economiei a fost avizat, vineri, de Comisiile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului.

Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri are alocată de la bugetul de stat o sumă de peste 539,3 milioane de lei, pentru anul viitor, în creștere față de 2015.

Comisiile de cultură ale Parlamentului au dat vineri aviz favorabil proiectului de buget pe 2016 al Ministerului Culturii, fiind adoptat și un amendament potrivit căruia bugetul se suplimentează cu 5 milioane de lei pentru achiziționarea operei lui Constantin Brâncuși „Cumințenia pământului”.

Potrivit proiectului legii bugetului de stat, Ministerului Culturii i-a fost alocată pentru anul 2016 suma totală de 773.261.000 de lei.

Comisiile de cultură ale Parlamentului au dat vineri aviz favorabil proiectului de buget pe 2016 al Consiliului Național al Audiovizualului.

Potrivit proiectului legii bugetului de stat pe 2016, pentru CNA a fost alocată suma de 11.340.000 de lei, din care 10.128.000 lei pentru cheltuieli curente și 8.740.000 pentru cheltuieli de personal. Bugetul de anul viitor este mai mare cu 32% decât cel de anul acesta.

UPDATE 11.05 Bugetul Ministerului Fondurilor Europene a primit, vineri, cu majoritate de voturi, aviz favorabil în Comisiile reunite pentru afaceri europene din Parlament.

Potrivit proiectului de buget pentru anul 2016, Ministerul Fondurilor Europene are o alocare cu 27,8% mai mică pentru anul viitor, respectiv de circa 3,18 miliarde lei.

Suma de 1,5 miliarde lei reprezintă cheltuieli pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile /FEN/ postaderare, aceasta fiind în scădere cu 61,21%. De asemenea, pentru proiectele de pe noul cadru financiar 2014-2020, suma alocată este de 1,6 miliarde lei, mai mare cu 220,21% decât în execuția preliminată pentru 2015.

UPDATE 11.00 Bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a fost avizat favorabil vineri de comisiile de specialitate din Parlament.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) are alocată de la bugetul de stat suma de 33,17 miliarde lei, în scădere cu 10,26% comparativ cu execuția preliminată pentru 2015, potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

UPDATE 10.30 Deputații și senatorii din comisiile pentru afaceri europene au acordat în unanimitate, aviz favorabil pentru bugetul Ministerului Afacerilor Externe pe anul 2016, pentru domeniul fondurilor europene, relatează Agerpres.

Comisiile de politică externă și cele pentru românii de pretutindeni au avizat şi ele favorabil bugetul propus pentru anul 2016 pentru Ministerul Afacerilor Externe.

Bugetul propus pentru anul 2016 în cazul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) este de 759,291 milioane de lei, în scădere cu 15,50% față de cel din 2015, potrivit proiectului de buget pe anul viitor.

UPDATE 10.26 Bugetul pe anul 2016 al SIE a primit aviz favorabil, cu unanimitate de voturi, în Comisia specială a Senatului și Camerei Deputaților pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului de Informații Externe.

SIE are alocat pentru anul viitor un buget de 272,510 milioane lei, înregistrând o creștere de 6,46% față de 2015, când a fost de 255,268 milioane lei. „Discuția despre buget a fost foarte aplicată, nu au fost foarte complicate lucrurile, se înregistrează o mică creștere de 6,46% față de anul trecut ce se datorează faptului că la cheltuielile cu personalul avem creșterile salariale cu 10%, așa cum se aplică la toată lumea. În rest, discuția pe care am avut-o cu responsabilii (…) am înțeles că vor reuși să se încadreze în bugetul alocat. Sigur, ceea ce ne preocupă este și situația internațională în care trăim, dar și faptul că toată această tehnică de calcul și operativă costă foarte mult, se depreciază moral foarte repede”,  a declarat președintele Comisiei, Mihăiță Calimente.

UPDATE 10.24 Bugetul Ministerului Comunicațiilor pentru anul viitor a fost avizat, vineri, de Comisia economică, de industrii și servicii din Senat și de Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților, reunite. Proiectul a fost aprobat cu 12 voturi pentru, unul împotrivă și o abținere.

Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) va avea, anul viitor, un buget de 425,541 milioane de lei, în creștere cu 128,96% față de acest an, se arată în proiectul de buget.

___________________________________________________________________________________

Dezbaterile în comisiile permanente reunite asupra proiectelor legii bugetului de stat și legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2016 au început vineri dimineață.

„Cel mai probabil, dezbaterea în plen o să înceapă în cursul zilei de luni, dacă vor finaliza comisiile reunite de buget-finanțe raportul asupra celor două proiecte de lege. Votul final o să fie, cel mai probabil, în cursul zilei de miercuri, dacă se va finaliza dezbaterea în plen, pentru că s-a stabilit să lucrăm cu program prelungit”, a anunțat, miercuri seară, liderul grupului parlamentar liberal, Ludovic Orban.

Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a anunțat, vineri, că bugetul de stat pentru 2016 este fundamentat pe venituri de 231,12 miliarde de lei, în creștere cu 1,6% față de 2015, și pe cheltuieli de 252 de miliarde de lei, cu 6,8% peste cele din 2015, iar deficitul estimat este de 2,95% din PIB, la o creștere economică de 4,1%.

Proiectele de lege privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, adoptate de Guvern, au fost transmise miercuri Parlamentului, cu solicitarea să fie dezbătute și adoptate în procedură de urgență.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Animalul rar care a fost surprins pe teritoriul României. Vânează alături de pereche și sunt deosebit de agresivi. Unul dintre parteneri sperie prada şi o conduce spre celălalt
Capital.ro
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultimul boem al secolului XX. S-a stins singur și trist, înconjurat doar de pisicile sale
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Amendă între 600-1.000 de lei. Românii au interzis. Se aplică de duminică, 24 Noiembrie
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Elevii înotători din Constanța se confruntă cu lipsa apei calde din cauza datoriilor Palatului Copiilor
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni