Beneficiarii cardurilor de energie se plâng că stau la coadă ore întregi pentru a achita facturile cu acesta, iar posibilitatea de a plăti direct factorului poştal, în cele mai multe cazuri, nu este una reală, în condiţiile în care lucrătorii Poştei Române ori nu au scanerele promise pentru citirea cardurilor, ori nu ştiu să le folosească.
USR a propus o modificare legislativă care scutește 3,5 milioane de oameni de drumurile și cozile la Poșta Română pentru cardurile de energie.
Amendamentul USR a fost votat astăzi în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor a Camerei Deputaților, dar mai sunt mulţi paşi de făcut până să se schimbe legea.
Amendamentul modifică ordonanța 166/2022, astfel încât facturile la energie să fie compensate de guvern direct în contul furnizorilor, fără plata intermediară prin intermediul Poștei Române.
„Este drum lung (n.r. până la schimbarea legii), însă de partea cealaltă este ceva ce nu prea funcționează.
Ceea ce am propus noi prin acest amendament, de când a apărut în dezbatere publică, este ca pentru 3,5 milioane de beneficiari din totalul de patru, acea categorie pentru care se știu toate detaliile, Ministerul Fondurilor Europene – în loc să transfere banii asociați facturilor către Poșta Română, unde oamenii să stea la coadă prin procedura cu copia după toate documentele – să transfere banii direct în contul furnizorului, pentru că statul român știe care este furnizorul de gaz și de electricitate pentru cei care sunt consideraţi beneficiar de sprijin.
Ar putea să facă transferul online direct furnizorilor de energie, care ar modifica factura oamenilor care beneficiază de card de energie, aplicând un discount corespunzător celor 700 RON în factura lunii următoare, astfel încât nu s-ar mai duce nimeni nici la Poștă.
Motivul este acela că oamenii care beneficiază de card de energie nu sunt toți foarte în cunoștință de cauză.
Am fost și eu ieri la poștă în orașul meu, la Târgu Jiu. Erau oameni care se uitau și așteptau niște informații, trebuiau să meargă la xerox ori să facă copii după factura de gaz, de curent, copie după buletin.
După aceea stăteau la o coadă unde nu înțelegeau exact ce trebuie să facă. Procedura asta nu funcționează și dovada este următoarea: în prima zi când a fost aglomerație, Poșta Română a procesat în toată țara la 13.000 de astfel de plăți şi sunt patru milioane de oameni care beneficiază de cardurile de energie”, a susţinut Radu Miruţă, deputat USR, joi, la Antena 3.
„Problema respectivă nu este pentru cei 500.000 de oameni, ci pentru cei 3,5 milioane de oameni.
Şi, atunci, propunerea noastră era ca pentru cei 3,5 milioane de oameni să se facă plata instant între Guvern și furnizori, pentru că toate detaliile acestea există, iar pentru restul de 500.000 de oameni să se continue procedura prin Poșta Română cu poștașul sau cu oamenii care vin la poștă.
Adică una e să fie 500.000 de oameni care stau în procedura aceasta, alta e să fie și ceilalți 3,5 milioane pentru care nu e nevoie de așa ceva”, a completat Radu Miruţă.
Sunt trei modalități de plată: cu ajutorul postașului, la oficiul poştal sau online pe site-ul Poștei Române.
1. La orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.
2. Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).
3. Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata
Concret, beneficiarii vor putea plăti online cu cardul de energie. Ei vor accesa aplicația informatică prin introducerea seriei cardului de energie și vor face plățile cu ajutorul celor trei documente necesare, cartea de identitate, cardul de energie și factura de la furnizorul de energie.
Celelalte două modalități de plată sunt la oficiul poștal și direct la poștaș.