Legea care ar salva sute de vieţi, blocată în Parlament: „Din păcate trebuie să moară oameni ca să dăm o lege”

Deputatul PDL Dan Cristian Popescu a iniţiat în luna octombrie a anului 2013 o propunere legislativă privind măsurile urgente de reducere a riscului seismic asupra populaţiei. Mai exact, deputatul atrage atenţia asupra necesităţii urgente de consolidare a clădirilor cu risc ridicat de prăbuşire în caz de cutremur, în care locuiesc sute de bucureşteni. Din păcate, senatorii nu au găsit importantă legea şi au respins-o.
Cristiana Ionescu
26 nov. 2014, 07:16
Legea care ar salva sute de vieţi, blocată în Parlament:

Cele mai multe clădiri încadrate în această clasă de risc seismic se află în Centrul Vechi al Capitalei. Aproximativ 200 de baruri, cafenele şi cluburi îşi desfăşoară activitatea în centrul istoric. Dintre acestea, mai mult de jumătate au fost expertizate cu risc seismic ridicat, ceea ce înseamnă că la primul cutremur puternic, majoritatea clădirilor riscă să pice peste petrecăreţi.

„Există mii de oameni care locuiesc în astfel de clădiri. Sunt afaceri, teatre, farmacii, baruri care funcţionează în astfel de locuri şi din păcate pot muri sau pot suferi accidente. Nu mi se pare normal ca autorităţile să lase să funcţioneze ceva în astfel de clădiri, este absurd„, a declarat deputatul Dan Cristian Popescu pentru RomaniaTV.net.

Proiectul de lege va obliga toţi proprietarii clădirilor expertizate cu risc seismic să le consolideze. În plus, legea prevede ca fiecare proprietar să-şi expertizeze imobilele şi să întocmească un certificat seismic, pe care să-l anexeze apoi cărţii tehnice a imobilului, în cazul în care vor să-l vândă.

Mai mult, până la demararea procedurilor de consolidare sau demolare a clădirilor cu risc seismic, acestea vor fi semnalizate cu panouri prin care oamenii vor fi avertizaţi cu privire la pericolele la care se expun dacă intră în localurile respective.

Din păcate, proiectul legislativ a fost respins de Senat şi urmează să fie dezbătut în Cameră.

Propunerea a picat în Senat şi urmează în Cameră. A durat foarte mult, nu înţeleg de ce pentru că au fost câteva avize pozitive, dar în general tot ce vine din partea parlamentarilor pică. Am depus propunerea şi la biroul domnului prim-ministru şi l-am rugat că este chiar subiect de ordonanţă de urgenţă reală, dacă tot dau atâtea, pentru că asta chiar este o urgenţă„, a afirmat deputatul.

Din fericire până acum au fost cutremure mici, în contextul unuia mare, din păcate sper că nu trebuie să moară nişte oameni ca să dăm o lege, cum a fost cu maidanezii„, a continuat parlamentarul.

CITEŞTE ŞI Cât costă şi cum poţi obţine certificatul care atestă gradul de risc seismic al casei

Banii alocaţi pentru consolidare nu se cheltuiesc în niciun an

Potrivit deputatului PDL, banii alocaţi de Guvern pentru consolidarea clădirilor cu risc ridicat de prăbuşire nu se cheltuiesc în niciun an pentru că oamenii refuză să-şi părăsească locuinţele.

Unii oameni care stau în astfel de clădiri nu se gândesc la ei. Culmea este că banii alocaţi pentru consolidare nu se cheltuiesc în niciun an. Chiar dacă sunt puţini, nici măcar aia nu se cheltuiesc. În cele mai multe clădiri este câte un om care blochează tot procesul de consolidare pentru că nu este de acord. Banii vin de la Guvern, iar proprietarul dă banii înapoi în 25 de ani fără dobândă, dacă are venituri peste mediu, dacă are sub mediu îi primeşte cadou„, a explicat Dan Popescu pentru RomaniaTV.net.

Noua lege a consolidării vizează şi persoanele fizice care locuiesc în imobile cu risc seismic ridicat. Proprietarii care refuză să-şi consolideze locuinţele, chiar şi cu bani de la Guvern, vor fi expropriaţi, pentru că, explică Dan Popescu, vieţile altor oameni nu merită să fie puse în pericol de nepăsarea unora.

În proiect prevăd ca după un număr de somaţii, acei oameni care blochează consolidările să fie expropriaţi. Dacă putem expropria pentru o autostradă, putem expropria şi pentru a salva vieţile unor oameni„, spune iniţiatorul.

CITEŞTE ŞI Lista clădirilor din Bucureşti cu RISC RIDICAT DE PRĂBUŞIRE în caz de CUTREMUR

Potrivit listei imobilelor cu risc seismic a Primăriei Municipiului București, pe străzile Lipscani, Franceză, Șelari, Covaci, Gabroveni, Smârdan, Doamnei, Academiei sau Blănari, se află clădiri încadrate în prima clasa de risc seismic, care prezintă pericol public.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Județul din România, influențat de diverse culturi și civilizații, cu multe obiective turistice și peisaje naturale frumoase. Are un palat în stil secesionist și o cetate superbă
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Dovada că NATO se pregăteşte de război cu Rusia! Ce se construieşte în estul Europei pentru lupta finală
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Zodii cu succes în carieră. E timpul să-și renegocieze contractele
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
George Simion, acces controversat la convenția conservatorilor americani
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!