Legea care îi poate lăsa pe proprietari fără apartamente! Românii care nu plătesc sunt în pericol

Administratorii de asociații de proprietari atrag atenția asupra unui fenomen tot mai des întâlnit: riscul pierderii apartamentelor de către românii care acumulează datorii la întreținere. Tot mai mulți cetățeni se confruntă cu această problemă fie din lipsa resurselor financiare, fie din cauza neglijenței în plata la timp a sumelor datorate asociațiilor de proprietari. În astfel de cazuri, măsurile aplicate pot ajunge până la executare silită și scoaterea locuințelor la licitație.
Filip Stan
26 oct. 2024, 22:45
Legea care îi poate lăsa pe proprietari fără apartamente! Românii care nu plătesc sunt în pericol

Conform legislației în vigoare, locatarii care nu își achită întreținerea în termen de 31 de zile de la emiterea facturii sunt supuși penalităților. În cazul acumulării unor datorii mari, asociațiile de proprietari pot demara procedura de executare silită, măsură prin care suma restantă este recuperată prin poprire pe conturi bancare sau, în cele mai grave cazuri, prin licitația locuinței.

Problema apare tot mai frecvent în rândul locuitorilor de blocuri, unde administratorii și asociațiile întâmpină dificultăți în recuperarea sumelor restante de la cei care au întârzieri mari la plata întreținerii.

Pentru a preveni acumularea de datorii, asociațiile de proprietari sfătuiesc locatarii să declare corect numărul de persoane care locuiesc în apartament, deoarece contribuția fiecărui locatar la întreținerea blocului este calculată în funcție de numărul persoanelor declarate și de suprafața locuinței. Un număr mai mare de locatari nedeclarați poate duce la împărțirea greșită a cheltuielilor între locatari, provocând astfel conflicte și verificări suplimentare. În cazul în care există suspiciuni că numărul declarat al persoanelor nu este cel real, vecinii pot face o reclamație, iar asociația poate solicita sprijinul autorităților locale, inclusiv al poliției, pentru a verifica situația.

„Dacă sunt camere de supraveghere în clădire, imaginile pot fi dovezi clare în acest sens”, arată administratorii.

Citește și: Viața la bloc are reguli dure. Cine are dreptul să intre în orice apartament. Amenzi uriașe pentru cei care se opun!

În plus, administratorii de asociații subliniază și importanța fondului de reparații, o componentă esențială pentru întreținerea corespunzătoare a blocurilor. Deși unii proprietari consideră costurile alocate pentru acest fond ca fiind ridicate, fondul este vital pentru întreținerea calității vieții la bloc.

„Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au obligaţia să aprobe un fond de reparaţii anual, necesar pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune”, prevede legislația, potrivit Bugetul.ro.

Acest fond este constituit din contribuțiile locatarilor și poate fi folosit doar pentru reparațiile necesare în spațiile comune, cum ar fi acoperișul, scările, instalațiile sau fațada clădirii. Chiar și pentru aceste contribuții, administratorii sunt obligați să elibereze chitanțe separate.

Mai mult, fondul este alimentat în avans, lunar, iar utilizarea sa este destinată doar consolidării, reabilitării termice, creșterii calității ambientale și arhitecturale, precum și întreținerii proprietăților comune din bloc. Administratorii de bloc subliniază că folosirea eficientă a acestui fond contribuie direct la calitatea vieții și la siguranța locatarilor.

Citește și: ATAC CIBERNETIC asupra Primăriei Sectorului 5. Replica dură a lui Piedone după ce hackerii cer 5 milioane de dolari: ”Nu voi ceda și nu voi plăti”

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Ordin pentru 2025. Nu mai poți circula după 21 februarie
Playtech.ro
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre?
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Elon Musk îl atacă pe cancelarul german: Trebuia să „demisioneze imediat” după atacul de la târgul de Crăciun. „Nebun incompetent”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Cea mai rea veste pentru șoferi. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2025
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
StirileBZI
Ce fructe se pun pe masa de Revelion 2024: Strugurii nu sunt de ajuns pentru a avea noroc!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
substantial.ro
Papa Francisc condamna atacul aerian israelian în urma morții unor copii din Gaza
MediaFlux
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine erau dacii și cum marcau începutul unui nou ciclu de viață? De unde a apărut ”dacopatia” ?