Potrivit unui comunicat al CCR, în urma admiterii obiecţiei formulate de deputaţi aparţinând Grupurilor parlamentare ale PNL şi USR, judecătorii au constatat că Legea privind stabilirea coeficienţilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel naţional este neconstituţională, fiind încălcate prevederile art. 111 alin. (1) şi art. 138 alin. (5) din Constituţie.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.
Camera Deputaţilor a adoptat la începutul lunii iunie, în calitate de for decizional, o lege care introduce salariul minim diferenţiat pentru angajaţi, în funcţie de pregătirea profesională. Actul normativ prevedea ca un angajat cu studii superioare finalizare, care şi-a luat doctoratul în domeniul în care-şi desfăşoară activitatea, trebuie să fie plătit cu cel puţin 4.460 de lei brut.
Un muncitor necalificat este plătit cu valoarea salariului minim brut – 2.230 de lei.
Cel care a absolvit școala profesională sau care are studii superioare va fi plătit cu 2.676 de lei, în vreme ce un angajat cu studii superioare și studii de master absolvite va ajunge la un salariu brut de cel puțin 4.014 lei.
„Prin stabilirea unor indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională se urmăreşte garantarea unor forme de protecţie minimă a venitului salariatului, precum şi menţinerea unei motivări adecvate a muncii prin evitarea aplatizării excesive a grilei de salarizare”, explică iniţiatorii legii.