Șoferii care au o a doua mașină au mai mult de plătit pentru asigurarea RCA, dat fiind că o reglementare mai puțin cunoscută continuă să creeze frustrări și cheltuieli suplimentare. Asta în ciuda faptului că legea a intrat în vigoare de mai bine de șapte ani.
Norma ASF nr.20/2017 arată că, dacă îți cumperi o mașină nouă și păstrezi în același timp vechiul autoturism, vei plăti mai mult pentru RCA-ul celei de-a doua mașini, deși acum are un istoric impecabil ca șofer.
Sistemul Bonus-Malus, aplicat la asigurarea RCA, recompensează comportamentul preventiv în trafic, nu permite transferul clasei Bonus de la o mașină la alta, în cazul în care ambele sunt deținute în același timp de același proprietar.
Noul autovehicul va începe cu clasa B0, ceea ce înseamnă că nu beneficiază de reducerea aplicată pentru primul vehicul, iar bonusul se transferă doar dacă mașina veche este vândută.
Un exemplu concret este cel al unui șofer din Constanța, care și-a achiziționat recent o a doua mașină, dar a păstrat-o și pe cea veche. El a constatat că trebuie să plătească o asigurare mai scumpă, în ciuda faptului că nu a provocat niciun accident.
Citește și : Scad prețurile la asigurarea RCA. O nouă companie intră pe piața din România și practică tarife mici
Un broker de asigurări explică faptul că, în cazul că o persoană ar putea aplica aceeași clasă bonus la mai multe vehicule, companiile de asigurări ar încasa mai puține prime, ceea ce ar afecta echilibrul financiar al sistemului RCA.
În București, în acest moment, o persoană juridică plătește în medie 1.900 de lei pentru RCA, în timp ce în restul țării prețul mediu este de aproximativ 1.300 de lei.