Actul normativ prevede prelungirea de la şapte la 14 zile lucrătoare a termenului în care un câine din adăpost poate fi revendicat sau adoptat, gratuit. După cele 14 zile, autoritatea locală poate decide eutanasierea câinilor sau prelungirea şederii lor în adăpost, cu condiţia să aibă resurse financiare pentru întreţinerea padocurilor.
„Noi a trebuit să ne referim doar la ce se întâmplă cu un câine de la momentul capturării, cât durează până se va trece la eutanasiere şi care sunt etapele. (…) Un primar care nu are posibilitate să cazeze câinele, să treacă fără nicio restricţie, decât cea prevăzută de termenul impus de lege, la eutanasiere. Dacă primarul respectiv consideră că are suficienţi bani şi suficient spaţiu să ţină un număr de câini, să amâne această decizie”, a precizat Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei juridice, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, reteritorializarea câinilor va fi exclusă, conform noii legi.
Comisiile juridică şi pentru administraţie publică ale Camerei Deputaţilor au întocmit luni seară raport comun asupra acestui proiect. În raport s-a prevăzut şi posibilitatea donaţiilor pentru întreţinerea câinilor fără stăpân păstraţi în adăposturi şi, de asemenea, cea a adopţiilor de la distanţă.
Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera deputaţilor, Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, au obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân înfiinţate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale vor gestiona baza de date organizată la nivelul acestora.
Câinii fără stăpân vor fi cazaţi în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân pentru o perioadă de 14 de zile lucrătoare. În termenul prevăzut, câinii capturaţi şi înregistraţi în evidenţele adăposturilor pot fi revendicaţi sau adoptaţi în primele 7 zile lucrătoare de la data înregistrării în evidenţele adăposturilor, câinii pot fi revendicaţi de către proprietari. După expirarea termenului de şapte zile şi până la expirarea termenului de 14 zile lucrătoare, câinii pot fi revendicaţi sau adoptaţi de către persoane fizice sau juridice, din ţară sau străinătate. Revendicarea şi adopţia sunt gratuite, se stipulează în forma proiectului adoptat de Camera Deputaţilor.
„Câinii nerevendicaţi sau neadoptaţi vor fi eutanasiaţi, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie. Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacităţile de cazare şi disponibilităţile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat. Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare câine în parte, după ce se constată că au fost parcurse toate etapele prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă”, se mai arată în noul act normativ.
De asemenea, deputaţii au menţinut prevederea potrivit căreia la nivelul serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân se înfiinţează Registrul de evidenţă a câinilor fără stăpân capturaţi de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale.
De asemenea, programul de lucru în relaţiile cu publicul al adăposturilor pentru câinii fără stăpân va fi, în continuare, de luni până vineri, în intervalul orar 10,00 – 18,00.
La votul final au asistat de la balcoane şi câteva zeci de reprezentanţi ai ONG-urilor care sunt împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân.
VEZI ŞI CGMB a DECIS: Maidanezii neadoptaţi în şapte zile vor fi EUTANASIAŢI