Ce spune legea în cazul persoanelor care nu se mai înțeleg și locuiesc în aceeași casă. Ana Maria Udriște, avocat de profesie, a explicat care este procedura prin care îți poți evacua partenerul din casă. Legal, indiferent de cum se termină relația, nu ai dreptul de a-l da afară pe fostul partener.
„Locuiești cu iubitul sau cu iubita, vrei să-l dai afară din casă, iar el nu vrea să plece sau viceversa. Ar trebui să știi că nu poți să-i zici de mâine să plece din casă pentru că vii cu Poliția. Dacă vrei să-l dai afară, trebuie să-l dai în judecată”, a spus magistrata, pe contul său de TikTok.
Cel mai bine ar fi să ajungi la un consens cu fostul partener, însă, dacă nu se poate, legea spune că trebuie să-i trimiți persoanei în cauză o notificare. Abia după cinci zile îl poți da în judecată și va dura, în medie, câteva luni până când situația se va rezolva. Abia după ce va fi emisă hotărârea judecătorească îl vei putea da afară pe fostul partener.
„Mai întâi, îi trimiți o notificare prin poștă, cu confirmare de primire sau executor judecătoresc. Dacă nu îți răspunde în 5 zile de când o primește, abia atunci poți să-l dai în judecată, pe o procedură specială, cea de evacuare care se judecă de urgență. Câteodată, durează chiar și câteva luni, depinde cât de aglomerată este instanța.
Ulterior, primești o hotărâre, ceri să fie și executorie și te mai duci să o execuți, adică chiar să-l dai afară din casă”, a adăugat Ana Maria Udriște.
În cazul în care nu ești proprietar, legea vine în avantajul tău. Fie că ai sau nu bani de chirie, nu poți fi dat afară.
Citește și: Amenda primită de un șofer român care și-a împodobit BMW-ul ca pe bradul de Crăciun. Ce spune legea