Legea consumatorului vulnerabil. Ministrul Muncii a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că normele de metodologie pentru aplicarea legii care sprijină financiar persoanele şi familiile cu venituri mici pentru plata facturilor.
Ministrul Muncii a făcut apel la primării să se implice, astfel încât actul normativ să poată fi aplicat.
„Partea de sprijin pentru consumatorii vulnerabili este într-o etapă pe care puţini şi-ar fi imaginat-o la începutul anului şi spun lucrul acesta pentru că în secunda în care Guvernul şi-a asumat legea consumatorului vulnerabil, toată lumea întreba: dar ce vă trebuie legea consumatorului vulnerabil şi sigur nu o să găsiţi bani?
Săptămâna viitoare vom ieşi cu normele metodologice şi chem şi fac un apel la toate autorităţile locale, în special primăriile, care sunt responsabile într-o proporţie covârşitoare de implementarea legii consumatorului vulnerabil, astfel încât în relaţia cu noi, Ministerul Muncii, care furnizăm bazele de date cu persoanele aflate în situaţii de vulnerabilitate să poată să strângă dosarele, să depună dosarele, să ia legătura cu furnizorii şi să se realizeze acea compensare pe facturi pentru cei care îndeplinesc criteriile pentru a beneficia de legea consumatorului vulnerabil”, a declarat Raluca Turcan în cadrul conferinţei de presă de la Ploieşti.
Citeşte şi Legea consumatorului vulnerabil. Raluca Turcan anunţă cât va fi subvenţia
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 16 septembrie 2021, decretul pentru promulgarea Legii privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.
Potrivit legii, ”consumator vulnerabil de energie, denumit în continuare consumator vulnerabil – persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, necesită măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale”.
Potrivit legii, măsurile de protecţie socială financiare constau în acordarea de ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale şi sunt:
a) ajutor pentru încălzirea locuinţei;
b) ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului;
c) ajutor pentru achiziţionarea, în cadrul unei locuinţe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic , necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depăşite din punct de vedere tehnic şi moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum şi pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie;
d) ajutor pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor, ori pentru conectarea la sursele de energie.
De asemenea, legea prevede ”măsuri de protecţie socială non-financiare” care constau în facilităţi de acces şi conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale.
Anterior, Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială, Comisia pentru Industrii şi Servicii şi Comisia pentru Politică Economică Reformă şi Privatizare au avizat favorabil Legea consumatorului vulnerabil.
Citeşte şi Legea consumatorului vulnerabil. Câţi români vor beneficia de compensarea facturilor