Potrivit legii, consumatorul vulnerabil este „persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale”.
Consumatorii vulnerabili se încadrează în următoarele categorii: a) consumatori vulnerabili din motive de venit; b) consumatori vulnerabili din motive de vârstă; c) consumatori vulnerabili din motive de sănătate; d) consumatori vulnerabili izolați.
Vor primi ajutoare financiare pentru încălzire:
Ajutoarele de încălzire pot varia astfel:
Valoarea de referință a ajutoarelor, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, se actualizează prin hotărâre a Guvernului și nu poate fi mai mică de: a) 250 lei/lună, pentru gaze naturale; b) 500 lei/lună, pentru energie electrică; c) 160 lei/lună, pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.
Ajutorul se acordă în funcție de venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, după caz, iar suma aferentă pentru compensarea procentuală se suportă din bugetul de stat, după cum urmează:
Mai există în lege și ajutoare non-financiare:
Legea consumatorului vulnerabil, aviz favorabil de la Comisiile de specialitate. Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială, Comisia pentru Industrii şi Servicii şi Comisia pentru Politică Economică Reformă şi Privatizare au avizat favorabil proiectul de lege şi propun Camerei Deputaţilor adoptarea acestuia. Raportul a fost adoptat în unanimitate.
Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială, Comisia pentru Industrii şi Servicii şi Comisia pentru Politică Economică Reformă şi Privatizare au emis, marţi, Raportul comun în ceea ce priveşte Legea consumatorului vulnerabil.
”În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii celor trei comisii au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de Lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie cu amendamente admise prevăzute în Anexa nr. 1 şi amendamente respinse prevăzute în Anexa nr. 2, anexe care fac parte integrantă din prezentul raport comun”, se arată în document.
Proiectul de lege se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, cameră decizională. Proiectul a fost adoptat, în sedinţa din 17 mai 2021, proiectul de lege.
Premierul Florin Cîţu anunţat, luni, că, dacă legea nu este adoptată într-o săptămână, este pregătit să-şi asume răspunderea.
Citeşte şi Legea consumatorului vulnerabil. Raluca Turcan anunţă cât va fi subvenţia
Între 1 şi 5 milioane de oameni vor beneficia de suport din partea statului dacă Legea consumatorului vulnerabil va intra în vigoare, a declarat, marţi, ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a precizat că este vorba de de oameni cu contracte de muncă, persoane aflate în asistenţă socială şi pensionari.
„Vom avea aproximativ 500.000 de gospodării, cu 2,5 oameni pe gospodărie, respectiv între 1 şi 5 milioane de oameni vor beneficia de suport din partea statului dacă această lege (Legea consumatorului vulnerabil n.r.) va intra în vigoare. Dacă nu va intra în vigoare oricum vor fi ajutaţi. Pe cifre, din nefericire, aşa reiese din nivelul veniturilor că avem aproximativ 500.000 de gospodării cu oameni cu un nivel al veniturilor pe membru de familie până în 810 lei şi, de asemenea, un cuantum cumulat de aproximativ 5 milioane de oameni cu venituri sub nivelul câştigului salarial mediu brut. Aici vorbim de oameni cu contracte de muncă, de persoane aflate în asistenţă socială şi de pensionari”, a precizat Raluca Turcan, la Digi 24.