Legea de ratificare a Acordului privind scutul antirachetă, aprobată de Senat

Senatul a adoptat marţi, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii, privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice ale SUA în România, document ce a fost probat anterior şi de Camera Deputaţilor.
Romania TV
06 dec. 2011, 13:15
Legea de ratificare a Acordului privind scutul antirachetă, aprobată de Senat

Acordul a avut voturi favorabile din partea celor 90 de senatori ce au fost prezenţi la şedinţă.

Proiectul de ratificare a acordului, ce are un caracter ordinar, a fost adoptat de Senat, aceasta având calitatea de Cameră decizională.

Adoptarea documentului a fost susţinută în plen de către ministrul de Externe Teodor Baconschi. El a îndemnat parlamentarii să voteze pentru proiectul de lege privind scutul antirachetă, având în vedere faptul că „acordul este primul instrument juridic negociat în întregime şi încheiat de Statele Unite în cadrul noului concept privind apărarea împotriva rachetelor balistice lansat de către preşedintele SUA în septembrie 2009”.

Acesta a mai precizat că „Valoarea acordului constă şi din consacrarea, pentru prima oară într-un document bilateral obligatoriu din punct de vedere juridic, a parteneriatului strategic româno-american. Amplasarea unor elemente ale sistemului antirachetă al SUA reprezintă o contribuţie foarte importantă la securitatea României, a SUA şi a întregii Alianţe”.

El le-a reamintit senatorilor că, potrivit articolului 3(4) al acordului, SUA se angajează să apere România împotriva unui atac cu rachetă sau a unei ameninţări. Totodată, Baconschi a amintit că prevederile scutului vizează „neafectarea jurisdicţiei şi suveranităţii” României, precum şi obligaţia forţelor SUA de a respecta legislaţia română

„Răspunderea juridică privind scutul exclude responsabilitatea României pentru eventuale prejudicii produse în afara teritoriului său”, a mai spus Baconschi, amintind de asemenea că acordul prevede ca toate costurile sa fie suportate de SUA.

La şedinţă au asistat şi ambasadorul SUA la Bucureşti şi Mark Gitenstein. În plenul Senatului au mai luat cuvântul preşedinţii celor doua comisii de specialitate-Titus Corlăţean şi Teodor Meleşcanu, precum şi senatorii Georgică Severin, Dumitru Oprea şi Mircea Geoană.

„Cred că nu este niciun fel de îndoială cu privire la momentul extraordinar de complicat pe care omenirea îl traversează. Nu există îndoială că suntem într-un moment de reaşezare la nivel global, că este un moment de mare incertitudine cu privire la destinul Europei şi al zonei noastre. Nu e greu să observi că, simultan, au apărut crize extraordinare. La Răsărit se recreează o formă reinventată de imperiu. Anunţul acestui început de reconsolidare a spaţiului ex-sovietic, de o formulă neoţaristă, cu Rusia, Belarus şi Kazakhstan, reprezintă un elelment care trebuie să ne preocupe. De asemenea, ce se întâmplă în zona Euro, cu ascensiunea Chinei, cu tensiunile la nivel global în Orientul Mijlociu, în Iran trebuie să ne preocupe. De aceea, acest Acord este un gest defensiv al democraţiilor occidentale şi al NATO”, a spus Mircea Geoană.

În cadrul plenului Camerei Deputaţilor proiectul a fost adoptat pe 16 noiembrie cu 260 de voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă” şi o abţinere.

Pe durata negocierilor, delegaţia americană a fost condusă de Ellen Tauscher, echipa României fiind condusă de secretarul de stat Bogdan Aurescu.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu în lumea artistică din România. Un cântăreț a murit într-un accident rutier în Marea Britanie
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
Playtech.ro
Ce trebuie să faci ca să-ți protejezi ferma de febra aftoasă. Recomandările unui medic veterinar
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Omenirea e în haos. Se schimbă granițele
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Angajații care primesc bonusuri de sute de lei înainte de Paște 2025
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Un nou proces pentru reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale a ajuns pe masa ICCJ. Prima decizie a judecătorilor
MediaFlux
Singurul miliardar din top 500 de bogați ai lumii care nu a pierdut bani din cauza tarifelor lui Trump
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu