Legea Educaţiei se modifica din nou. EVALUAREA NAŢIONALĂ, scoasă de Ministerul Educaţiei. Din ce an nu se va mai susţine CAPACITATEA

Legea Educatiei ar putea suferi modificari majore. Intrucat invatamantul obligatoriu ar putea fi de 12 clase, din 2020 s-ar putea desfiinta Evaluarea Nationala de la clasa a VIII-a, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu.
Iulian Tudor
27 mart. 2019, 09:27
Legea Educaţiei se modifica din nou. EVALUAREA NAŢIONALĂ, scoasă de Ministerul Educaţiei. Din ce an nu se va mai susţine CAPACITATEA

„Este acum la Senat, chiar este pe lista de vot, o lege care stabileste obligativitatea ultimei grupe de la gradinta (grupa mare-n.r.) si ultimii doi ani de liceu, incepand din anul 2020. Anul acesta va trebui sa pregatim preluarea, la inceput de ciclu si la sfarsit de ciclu, in invatamantul obligatoriu,” a declarat ministrul Ecaterina Andronescu, potrivit edupedu.ro.

Citeşte şi Veşti proaste pentru elevi, ministrul Educaţiei anunţă „vacanţe mai puţine”

Astfel, Ecaterina Andronescu ia in calcul o posibila desfiintare a Evaluarii Nationale la clasa VIII-a, ea precizand ca a lansat deja „dezbateri publice cu directorii scolilor”, ca sa vada daca acest examen „se mai justifica”.

Ecaterina Andronescu a declarat la Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale, din Camera Deputatilor, ca a lansat „dezbateri publice cu directorii scolilor” sa vada daca Evaluarea Nationala de la clasa a VIII-a „se mai justifica”, fiind considerata „o evaluare intermediara”.

Asta in conditiile in care, de anul viitor, invatamantul obligatoriu va fi extins cu inca trei ani, de la grupa mare pana la clasa a XII-a, a precizat ministrul Educatiei.

Andronescu a mai precizat ca modificarea duratei invatamantului obligatoriu se va face printr-un proiect de lege care modifica Legea Educatiei, aflat chiar pe 6 martie la vot decisiv pe ordinea de zi a sedintei de plen a Senatului.

„Este acum la Senat, chiar este pe lista de vot, o lege care stabileste obligativitatea ultimelor doua grupe la gradinta – grupa mijlocie si grupa mare – si ultimii doi ani de liceu, incepand din anul 2020. Anul acesta va trebui sa pregatim preluarea, la inceput de ciclu si la sfarsit de ciclu, in invatamantul obligatoriu”, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu la Comisia din Camera Deputatilor.

„Noi am declansat aceste dezbateri publice cu directorii scolilor si-n Bucuresti, si-n alte judete din tara sa incercam sa vedem si care este perceptia. Pentru ca acum evaluarea de la clasa a VIII-a este doar o evaluare pentru incheierea gimnaziului si repartizarea elevilor in scoli profesionale, clasice sau duale, si respectiv in licee. Clasa a VIII-a nu mai reprezinta sfarsitul invatamantului obligatoriu, cum era in legea 84, de exemplu. Daca invatamantul devine obligatoriu pe 12 clase se justifica evaluari intermediare? Ca sa intarim ritmul acesta al invatarii continue, pentru ca el este cel care da si temeinicie invatarii. Toate sunt care, fara indoiala, merita sa le discutam”, a mai spus Andronescu.

In prezent, invatamantul obligatoriu incepe la clasa pregatitoare si se incheie la clasa a X-a. Legea Educatiei in forma sa initiala prevedea insa trecerea clasei a X-a la gimnaziu si un liceu de doar 3 ani – prevederi neaplicate nici pana acum.

Reamintim ca in urma cu putin timp Ecaterina Andronescu declara ca ar vrea introducerea unui examen intermediar, pe principiul examenului de treapta, la trecerea in liceu din clasa a X-a in clasa a XI-a.

Proiectul de lege la care face trimitere ministrul a fost initiat de un grup de 19 parlamentari UDMR in frunte cu Szabo Odon si sapte parlamentari PSD.

Documentul prevede cresterea duratei invatamantului obligatoriu in felul urmator:

pana in 2020 – grupa mare de la gradinta si clasele a XI-a si a XII-a – 14 ani in total

pana in 2023 – grupa mijlocie – 15 ani in total

pana in 2030 – grupa mica – 16 ani de invatamant obligatoriu.

Proiectul de lege a fost adoptat deja de Senat (camera decizionala) anul trecut, pe 7 mai (cu 76 de voturi pentru si 27 impotriva). Presedintele Romaniei l-a contestat la Curtea Constitutionala pe 7 iunie, pe motive de tehnica legislativ.

Judecatorii CCR au admis sesizarea si au declarat actul neconstitutional, pe motiv ca fusese adoptat in aceeasi zi cu alte doua modificari ale aceleiasi legi si ca nu fusesera corelate intre ele aceste modificari (obiectii ridicate de Presedintele Romaniei). Intoarsa automat la reexaminare in toamna, legea a fost votata pe 12 decembrie de Camera. Pe 4 martie a ajuns pe ordinea de zi-vot final la Senat.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se plantează, de fapt, în luna ianuarie. Abia atunci o să ai o recoltă frumoasă. Toți românii care stau la curte trebuie să știe
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Furtuna de zăpadă a făcut ravagii. Imagini apocalitpice. Sute de mii de oameni, fără curent electric
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Rusia importă aeronave din străinătate, încălcând sancțiunile internaționale
MediaFlux
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)