Legea Educaţiei se modifica din nou. EVALUAREA NAŢIONALĂ, scoasă de Ministerul Educaţiei. Din ce an nu se va mai susţine CAPACITATEA

Legea Educatiei ar putea suferi modificari majore. Intrucat invatamantul obligatoriu ar putea fi de 12 clase, din 2020 s-ar putea desfiinta Evaluarea Nationala de la clasa a VIII-a, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu.
Iulian Tudor
27 mart. 2019, 09:27
Legea Educaţiei se modifica din nou. EVALUAREA NAŢIONALĂ, scoasă de Ministerul Educaţiei. Din ce an nu se va mai susţine CAPACITATEA

„Este acum la Senat, chiar este pe lista de vot, o lege care stabileste obligativitatea ultimei grupe de la gradinta (grupa mare-n.r.) si ultimii doi ani de liceu, incepand din anul 2020. Anul acesta va trebui sa pregatim preluarea, la inceput de ciclu si la sfarsit de ciclu, in invatamantul obligatoriu,” a declarat ministrul Ecaterina Andronescu, potrivit edupedu.ro.

Citeşte şi Veşti proaste pentru elevi, ministrul Educaţiei anunţă „vacanţe mai puţine”

Astfel, Ecaterina Andronescu ia in calcul o posibila desfiintare a Evaluarii Nationale la clasa VIII-a, ea precizand ca a lansat deja „dezbateri publice cu directorii scolilor”, ca sa vada daca acest examen „se mai justifica”.

Ecaterina Andronescu a declarat la Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale, din Camera Deputatilor, ca a lansat „dezbateri publice cu directorii scolilor” sa vada daca Evaluarea Nationala de la clasa a VIII-a „se mai justifica”, fiind considerata „o evaluare intermediara”.

Asta in conditiile in care, de anul viitor, invatamantul obligatoriu va fi extins cu inca trei ani, de la grupa mare pana la clasa a XII-a, a precizat ministrul Educatiei.

Andronescu a mai precizat ca modificarea duratei invatamantului obligatoriu se va face printr-un proiect de lege care modifica Legea Educatiei, aflat chiar pe 6 martie la vot decisiv pe ordinea de zi a sedintei de plen a Senatului.

„Este acum la Senat, chiar este pe lista de vot, o lege care stabileste obligativitatea ultimelor doua grupe la gradinta – grupa mijlocie si grupa mare – si ultimii doi ani de liceu, incepand din anul 2020. Anul acesta va trebui sa pregatim preluarea, la inceput de ciclu si la sfarsit de ciclu, in invatamantul obligatoriu”, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu la Comisia din Camera Deputatilor.

„Noi am declansat aceste dezbateri publice cu directorii scolilor si-n Bucuresti, si-n alte judete din tara sa incercam sa vedem si care este perceptia. Pentru ca acum evaluarea de la clasa a VIII-a este doar o evaluare pentru incheierea gimnaziului si repartizarea elevilor in scoli profesionale, clasice sau duale, si respectiv in licee. Clasa a VIII-a nu mai reprezinta sfarsitul invatamantului obligatoriu, cum era in legea 84, de exemplu. Daca invatamantul devine obligatoriu pe 12 clase se justifica evaluari intermediare? Ca sa intarim ritmul acesta al invatarii continue, pentru ca el este cel care da si temeinicie invatarii. Toate sunt care, fara indoiala, merita sa le discutam”, a mai spus Andronescu.

In prezent, invatamantul obligatoriu incepe la clasa pregatitoare si se incheie la clasa a X-a. Legea Educatiei in forma sa initiala prevedea insa trecerea clasei a X-a la gimnaziu si un liceu de doar 3 ani – prevederi neaplicate nici pana acum.

Reamintim ca in urma cu putin timp Ecaterina Andronescu declara ca ar vrea introducerea unui examen intermediar, pe principiul examenului de treapta, la trecerea in liceu din clasa a X-a in clasa a XI-a.

Proiectul de lege la care face trimitere ministrul a fost initiat de un grup de 19 parlamentari UDMR in frunte cu Szabo Odon si sapte parlamentari PSD.

Documentul prevede cresterea duratei invatamantului obligatoriu in felul urmator:

pana in 2020 – grupa mare de la gradinta si clasele a XI-a si a XII-a – 14 ani in total

pana in 2023 – grupa mijlocie – 15 ani in total

pana in 2030 – grupa mica – 16 ani de invatamant obligatoriu.

Proiectul de lege a fost adoptat deja de Senat (camera decizionala) anul trecut, pe 7 mai (cu 76 de voturi pentru si 27 impotriva). Presedintele Romaniei l-a contestat la Curtea Constitutionala pe 7 iunie, pe motive de tehnica legislativ.

Judecatorii CCR au admis sesizarea si au declarat actul neconstitutional, pe motiv ca fusese adoptat in aceeasi zi cu alte doua modificari ale aceleiasi legi si ca nu fusesera corelate intre ele aceste modificari (obiectii ridicate de Presedintele Romaniei). Intoarsa automat la reexaminare in toamna, legea a fost votata pe 12 decembrie de Camera. Pe 4 martie a ajuns pe ordinea de zi-vot final la Senat.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Adrian Minune Jr. s-a afișat alături de noua iubită! Ce declarație de dragoste i-a făcut bruneta | FOTO
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Acte pentru demolare perete 2025. Este interzis să faci asemenea lucrări fără autorizație. Ce riști
Capital.ro
Dispar banii cash? Ce se întâmplă cu numerarul. Decizia i-a făcut pe oameni să reacționeze violent
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
„Regina de gheață” l-a pus pe Elon Musk la punct. Trump are încredere deplină în ea
wowbiz.ro
Primele imagini cu hoții care au furat tezaurul dacic din muzeul olandez. Momentul în care au fost surprinși pe camerele de supraveghere în timp ce provoacă explozia
Spynews
Vești bune pentru români! Se dau 200 lei lunar la pensie. Cine poate să beneficieze
Spynews
Ce vârste au fiicele Adelinei Chivu de la X Factor. Imagini emoționante cu prezentatoarea TV și fetele ei | FOTO
Evz.ro
Majoritatea șoferilor fac această gafă. Puțini pot să renunțe la acest obicei
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Care este noua formulă de calcul a pensiilor 2025: Majorarea pensiilor ar urma să se facă abia din toamnă
Cancan.ro
Zodia feminină care va fi cerută de soție anul acesta. Cristina Demetrescu: '2025 este un an al căsătoriei'
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Românii obligați să-și schimbe buletinul. Nu expiră, dar nu-l mai pot păstra
StirileBZI
Bani în plus pentru profesori în 2025! Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Ea este Alina, femeia de 33 de ani, omorâtă în bătaie de soț. Înainte au petrecut la niște prieteni: "A tras-o ca pe o cârpă pe la noi prin curte"
substantial.ro
Români blocați în Nord-Kivu, Republica Democratică Congo, din cauza conflictului rebel
MediaFlux
LOVITURĂ pentru CINCI MILIOANE de PENSIONARI! Situația se complică din 2026
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid