Legea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, modificată

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, cu 176 voturi "pentru", 96 "împotrivă" și șapte abțineri, modificări la Legea 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale. Deputații au aprobat raportul Comisiei juridice care include mai multe amendamente propuse de PSD, printre care și abrogarea prevederii referitoare la confiscarea contribuțiilor pentru campania electorală care nu respectă legea.
Romania TV
04 oct. 2017, 12:13
Legea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, modificată

Deputații au decis și stabilirea unui prag minim pentru sumele alocate partidelor politice, nu numai a unuia maxim cum prevede legea în vigoare, potrivit Agerpres.

„Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0,01% și cel mult 0,04% din Produsul Intern Brut”, stipulează textul adoptat de deputați.

Partidele politice au obligația de a publica în Monitorul Oficial, până la data de 30 aprilie a anului următor, cuantumul total al veniturilor din cotizații, ale întregului partid, obținute în anul fiscal precedent, precum și lista membrilor de partid care au plătit în anul fiscal precedent cotizații a căror valoare însumată depășește 10 salarii minime brute pe țară, mai prevede textul adoptat.

Anual, până la data de 30 aprilie, partidele politice au obligația de a depune la Autoritatea Electorală Permanentă un raport sintetic al veniturilor și cheltuielilor realizate în anul precedent, au mai modificat deputații textul inițial care se referea la un raport detaliat.

AEP are misiunea de a asigura organizarea și desfășurarea alegerilor și a referendumurilor, precum și îndrumarea și ghidarea partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale, precum și a candidaților independenți în respectarea legilor și a standardelor internaționale în materie. În exercitarea rolului său de control, activitatea de prevenire și îndrumare prevalează în fața celui sancționator.

Prin amendamentele depuse de PSD se prevede, în schimb, aplicarea mai multor amenzi pentru cazurile în care donațiile depășesc pragul prevăzut de lege.

Constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate infracțiuni, și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 de lei, printre altele, primirea într-un an fiscal de către partidul politic din partea unui membru a unor cotizații a căror valoare însumată depășește limita de 48 de salarii de bază minime brute pe țară; încălcarea de către partidul politic a obligației de a asigura publicarea cuantumului total al veniturilor din cotizații obținute în anul fiscal precedent în Monitorul Oficial al României, primirea într-un an fiscal de către partidul politic sau alianța politică a unor donații a căror valoare însumată depășește 0,025% din veniturile prevăzute în bugetul de stat pe anul respectiv; primirea într-un an fiscal de către partidul politic sau alianța politică a unor donații de la o persoană fizică sau persoană juridică a căror valoare însumată depășește 200 de salarii de bază minime brute pe țară, respectiv 500 de salarii, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv.

De asemenea, vor constitui contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate infracțiuni, și se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 50.000 de lei, printre altele, finanțarea de către partidul politic sau alianța politică a activității curente din alte surse de venit decât cele permise de prezenta lege; restituirea de către partidul politic sau alianța politică a unui împrumut după data expirării termenului de 3 ani.

Constituie contravenție, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât să fie considerată infracțiune, și se sancționează cu amendă de la 100.000 lei la 200.000 lei, neîndeplinirea de către partidul politic a sarcinii de a utiliza sumele de bani primite ca donații pentru achiziționarea clădirilor care au destinația de sediu al partidului politic în termenul prevăzut de lege, mai prevede textul adoptat.

Deputații PNL și USR au criticat aceste prevederi. Deputatul USR Lucian Daniel Stanciu-Viziteu a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională această lege.

Anterior, proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaților fiind for decizional.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Funcția secretă pe care o are, de fapt, viziera mașinii. Se aplică indiferent de marca autoturismului. Puțini români știu ce poți face cu ea
Capital.ro
Mașinile interzise pe străzile din România. Nu mai au drept de circulație. Legea e lege
Playtech.ro
Primele imagini cu principalul suspect în cazul crimei din Brăila. Noi detalii ies la iveală
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Regele nordului, o perlă puțin descoperită a turismului românesc. Frumusețile nebănuite de la capătul României
Spynews
Adevărul despre averea lui Andrei Versace. Ce afaceri avea, de fapt, influencerul
Spynews
Cine a fost Andrei Versace. Cunoscut ca și ”Regele Fițelor”, tânărul se lăuda cu o viață de lux și locuia într-un apartament de 600.000 euro | FOTO
Evz.ro
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
BREAKING | Primele imagini din apartamentul lui Andrei Versace. Casa este deranjată încă de la intrare VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
SE VERIFICĂ buletinele de identitate. Legea care este deja OBLIGATORIE în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Principalul suspect în cazul crimei din Brăila a fost prins
MediaFlux
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar. Au anunțat acum
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'