Legea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale, adoptată de Senat

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 106 voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi o abţinere, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, proiect trimis la reexaminare de preşedintele României. Printre modificările adoptate se numără şi cea privind împrumuturile pe care le poate lua un partid politic pentru campania electorală. Astfel partidele se vor putea împrumuta doar prin virament bancar, iar banii vor trebui restituţi în maximum trei ani.
Ionela Marcu
22 apr. 2015, 08:37
Legea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale, adoptată de Senat

Proiectul, adoptat de Senat, va fi trimis la Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

Comisia de cod electoral a adoptat, marţi, cererea preşedintelui de reexaminare a legii finanţării partidelor, stabilind că împrumuturile făcute partidelor vor trebui restituite în maxim 3 ani, se vor face prin virament bancar şi cele care nu sunt restituite în termen sunt considerate donaţii. 

Astfel, comisia a introdus, în proiect, şi principiul independenţei partidelor politice şi a candidaţilor faţă de finanţatori.

Cererea de reexaminare solicita o precizare mai clară în legătură cu împrumuturile pe care le pot face partidele politice, iar comisia a decis modificarea legii astfel încât termenul de restituire a împrumuturilor nu poate fi mai mare de 3 ani, împrumuturile în bani şi restituirea se pot face numai prin virament bancar, iar împrumuturile în bani care nu sunt restituite în termen de 3 ani, se constituie în donaţii, cu respectarea prevederilor referitoare la acestea.

Preşedintele comisiei, Mihai Voicu a spus că, astfel, se rezolvă problema că împrumuturile ar putea să se constituie în donaţii mascate sub forma de împrumut, arătând că, dacă împrumutul nu a fost restituit în 3 ani, se transformă în donaţie, cu respectarea plafonului stabilit, ceea ce depăşeşte plafonul fiind confiscat.

O altă modificare decisă în Comisia de cod electoral este în legătură cu donaţiile cu sarcină cu privire la imobile cu destinaţia de sedii, introducându-se un termen de doi ani, pentru a îndeplini sarcina cumpărării unui imobil dintr-o donaţie făcută în acest scop şi neîndeplinrea termenului atrage după sine anulare exceptării de la plafonare.

Comisia a mai decis introducerea publicării în Monitorul Oficial şi a împrumuturilor, nu numai a donaţiilor.

În privinţa subvenţiilor acordate de la bugetul de stat pentru partide, se va păstra principiul, dar se va preciza că subvenţiile făcute partidelor de la bugetul de stat au statut de special.

Preşedintele Comisiei de cod electoral, Mihai Voicu a precizat, după şedinţă, că AEP a făcut un calcul privind impactul financiar al aplicării legii, suma putând ajunge la aproape 30 milioane de euro pentru un scrutin electoral.

„AEP a făcut un calcul privind impactul financiar al aplicării legii finanţării partidelor, important este că şi Ministerul de Finanţe a făcut un calcul şi s-a concretizat cu un punct de vedere favorabil al Guvernului asupra legii. Calculul este făcut pe scenarii, pentru că nimeni nu poate ştii de pe acum câte partide vor avea finanţare. Din câte îmi amintesc, un buget pe un scenariu rezonabil pentru un număr mai mare de partide care ar putea trece acest prag ar fi de 30 milioane de euro pentru un scrutin. Aceasta este cifra care, în opinia mea, nu va fi atinsă”, a detaliat Voicu.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!