Legea garanției produselor cumpărate a fost modificată de Guvern. Care sunt obligaţiile vânzătorului

Legea garanției produselor cumpărate a fost modificată de Guvern. Ministerul Economiei a făcut marţi anunţul. Odată cu aprobarea ordonanţei, vânzătorul răspunde faţă de consumator pentru orice neconformitate existentă în momentul livrării bunurilor.
Alina Costache
28 dec. 2021, 21:54
Legea garanției produselor cumpărate a fost modificată de Guvern. Care sunt obligaţiile vânzătorului
Legea garanției produselor cumpărate a fost modificată de Guvern

Legea garanției produselor cumpărate a fost modificată de Guvern. ”Dacă nu schimbăm legea, România riscă amenzi foarte mari de la UE. Transpunerea directivei trebuia să fie făcută de acum 5 luni. În plus, era urgent nevoie de noi măsuri de protecţie pentru consumatori care achiziţionează gadgeturi cu diferite componente software şi hardware”, a afirmat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Guverul a aprobat, în şedinţa de marţi, Ordonanţa de urgenţă privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri care transpune în legislaţia naţională prevederile Directivei (UE) 2019/771, a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 mai 2019.

Actul normativ stabileşte cadrul legal cu privire la contractele de vânzare încheiate între vânzător şi consumator, asigurând un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor şi buna funcţionare a pieţei interne, în special norme privind conformitatea bunurilor cu contractul, măsuri corective în caz de neconformitate, modalităţi de punere în aplicare a respectivelor măsuri corective, precum şi garanţiile comerciale.

Citeşte şi: Ce alimente să consumăm pentru a ne menține tineri cât mai multă vreme. Nu o să vă vină să credeți care e primul de pe listă!

Legea garanției produselor cumpărate a fost modificată de Guvern

În cazul bunurilor cu elemente digitale pentru care contractul de vânzare prevede furnizarea continuă de conţinut digital sau de servicii digitale pentru o anumită perioadă, vânzătorul răspunde, de asemenea, pentru orice neconformitate a conţinutului digital sau a serviciului digital care intervine sau este constatată în termen de doi ani de la momentul livrării pentru produse cu durată medie de utilizare de până la cinci ani, respectiv în termen de cinci ani de la data respectivă pentru produse cu durată medie de utilizare de peste cinci ani.

Noutatea importantă regăsită în ordonanţa prin care transpunem directiva UE constă în introducerea conceptul de bunuri cu elemente digitale compatibile sau interoperabile cu diverse componente hardware şi software.

Conformitatea bunurilor cu conţinut digital sau cu servicii digitale care sunt încorporate în bunuri sau sunt interconectate cu acestea trebuie să fie evaluate, pentru a se stabili dacă elementul de conţinut digital sau de serviciu digital al unor astfel de bunuri este actualizat în conformitate cu contractul de vânzare”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Vânzătorul poate să refuze aducerea la conformitate a bunurilor dacă atât reparaţia, cât şi înlocuirea sunt imposibile sau ar crea costuri disproporţionate. Acelaşi lucru se aplică şi în cazul în care reparaţia sau înlocuirea este imposibilă, iar oricare altă măsură corectivă ar crea vânzătorului costuri disproporţionate.

Pentru a îmbunătăţi securitatea juridică şi a evita inducerea în eroare a consumatorilor, actul normativ prevede că, în cazul în care condiţiile cuprinse în anunţurile publicitare asociate privind garanţia comercială sunt mai favorabile pentru consumator decât cele incluse în certificatul de garanţie, prevalează condiţiile mai avantajoase.

Prin aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri se evită posibilitatea declanşării procedurii de infringement de către Comisia Europeană împotriva României, pentru neimplementarea în dreptul intern a prevederilor directivei, având în vedere că termenul pentru transpunerea acestei directive a fost 1 iulie 2021.

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să nu-i faci câinelui pe timp de caniculă. Riști să-i provoci un șoc termic
Capital.ro
UE a dat ordin. BNR schimbă legea. Numai câte 10 persoane au voie!
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
CRESC SAU NU TAXELE? Toți românii trebuie să știe asta
Adevarul
Imagini virale cu un sucevean care şi-a trasat, cu trafaletul, propria trecere de pietoni în faţa barului unde bea de obicei VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Schimbare majoră pentru toți românii. Apare un nou CNP
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Sorana Cîrstea este FURIOASĂ după câștigul lui David Popovici! Sportiva a decis să nu mai tacă și, dacă citești ce a spus
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Motivul halucinant pentru care o tânără din Călărași ar fi fost aruncată pe geam de iubit. Tânăra a căzut de la etajul trei
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de terenuri, case sau mașini. S-a dat ordin: Trebuie să plătească!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Nicolae Ciucă deschide dialogul pentru un proiect politic comun al forțelor de dreapta
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?