LEGEA GRAŢIERII. Peste 1.000 de deţinuţi, iertaţi şi eliberaţi din închisori. ANP: Nu au fost identificate femei însărcinate

Referitor la Proiectul de lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate (L14/2017- varianta de lucru din 05.05.2017), precum și a amendamentelor adoptate, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a realizat o analiză a persoanelor custodiate care ar putea beneficia de actul de clemenţă
Filip Stan
08 mai 2017, 11:16
LEGEA GRAŢIERII. Peste 1.000 de deţinuţi, iertaţi şi eliberaţi din închisori. ANP: Nu au fost identificate femei însărcinate

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat luni că legea graţierii revine la Comisia Juridică din Senat, din cauza amendamentelor adoptate de parlamentarii jurişti.

1022 de persoane ar putea beneficia de actul de clemenţă dacă legea graţierii se adoptă. Dintre acestea, 433 persoane condamnate la pedeapsa închisorii ar putea beneficia de grațiere în întregime conform lit.a, și, în parte, un număr de 589 persoane conform lit. b.

Potrivit unui comunicat remis de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, nu au fost identificate femei însărcinate și persoane care au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani sau minori încadrați în grad de handicap accentuat sau grav care ar putea beneficia de actul de clemență potrivit art. 2 alin. (1).

De asemenea, a fost identificată o persoană cu vârsta de peste 70 de ani care ar putea fi grațiată;

Nu au fost identificate persoane care să beneficieze de actul de clemență conform art. 2 alin 2 (în parte, cu ½ care au împlinit vârsta de 60 de ani);

9 persoane sancționate cu măsuri educative ar putea fi grațiate, conform art.3.

Potrivit ANP, în total, Proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate ar putea produce efecte asupra a 1032 deținuți aflați în unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Datele statistice întocmite la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor s-au realizat exclusiv pe baza informațiilor existente în aplicaţia informatizată şi a formulelor informatice (generate pentru interogarea bazei de date) care au rezultat în urma interpretării textelor din proiectul de lege şi amendamentele aferente.

O situație precisă se va putea realiza numai după analiza situației juridice respectiv familiale a fiecărei persoane private de libertate, pe baza dosarului de penitenciar și a evaluării sociale aferente.

Un amendament depus și susținut de PSD arată că persoanele de peste 70 de ani vor fi grațiate, indiferent de pedeapsa primită. ”Se grațiază în întregime pedepsele persoanelor condamnate care au împlinit vârsta de 70 de ani, indiferent de infracțiune”, se arată în amendamentul adoptat la Legea grațierii, în Comisia juridică.

„Din punctul meu de vedere, şi fiind vorba şi despre o lege organică, este obligatoriu ca proiectul de lege să intre la vot luni. Din punctul meu de vedere, ar fi inadmisibil să lăsăm după atâta timp să treacă prin adoptare tacită, mai ales că am obţinut şi prelungirea termenului specific legilor complexe la 60 de zile”, a declarat Şerban Nicolae la finalul şedinţei Comisiei juridice de joi.

Senatorii jurişti au stabilit să centralizeze până cel târziu vineri toate modificările aduse proiectului de lege a graţierii şi să le trimită Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului General şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pentru eventuale observaţii, urmând ca aceste instituţii să transmită punctele de vedere până luni, înaintea şedinţie Comisiei juridice în care va fi dat votul pe raportul care urmează să intre, în aceeaşi zi, în plenul Senatului.

Comisia a finalizat joi dezbaterile pe proiectul de lege a graţierii, după trei şedinţe în care au adus o serie de modificări actului normativ transmis pe 31 ianuarie de Guvern. Printre acestea se numără graţierea pedepselor de până în trei ani, scăderea a trei ani din pedeapsa de până în zece ani, înjumătăţirea pedepselor femeilor însărcinate şi graţierea integrală a pedepselor persoanelor care au împlinit 70 de ani.

În urmă cu aproape două săptămâni, în prima şedinţă dedicată dezbaterii pe fond a proiectului legii graţierii, Comisia juridică a Senatului a adoptat amendamentul propus de Parchetul General, Asociaţia Magistraţilor şi de Şerban Nicolae conform căruia vor urma să fie graţiate pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani inclusiv, modificând astfel propunerea Guvernului de a graţia pedepsele de până în 5 ani.

De asemenea, senatorii jurişti au adoptat şi un amendament propus de social-democratul Şerban Nicolae potrivit căruia se scad trei ani din orice pedeapsă cu închisoarea de până în zece ani. „Se graţiază… în parte, cu trei ani, pedepsele cu închisoarea aplicate de instanţele de judecată mai mari de trei ani, dar care nu depăşesc zece ani”, prevede amendamentul propus de Nicolae. Potrivit senatorului PSD, de această prevedere ar urma să beneficieze aproximativ 800 de deţinuţi.

Un alt amendament adoptat la proiectul de lege al graţierii a fost cel potrivit căruia femeilor însărcinate şi întreţinătorilor de copii de până în 14 ani li se înjumătăţeşte pedeapsa cu închisoarea, senatorii jurişti respingând amendamentul lui Traian Băsescu de graţiere şi a femeilor condamnate pentru corupţie.

Potrivit amendamentului, „se graţiază în parte, cu 1/2, pedepsele cu închisoare de la 6 la 10 ani, aplicate femeilor însărcinate şi persoanelor care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, precum şi copii încadraţi în grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii”. Propunerea a fost făcută de senatorii Tanczos Barna (UDMR), Liviu Brăiloiu (PSD) şi Daniel Fenechiu (PNL).

De asemenea, în Comisia juridică a Senatului au fost adoptate alte două amendamente prin care se prevede că pedepsele persoanelor cu vârsta peste 70 de ani se graţiază în întregime, iar ale celor de peste 60 de ani se înjumătăţesc.

„Se graţiază în parte cu 1/2 pedeapsa cu închisoarea între 6 şi 10 ani aplicate persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani”, se arată într-un amendament adoptat marţi de senatorii jurişti la proiectul de lege al graţierii.

Celălalt amendament vizează persoanele care au împlinit 70 de ani. „Se graţiază în întregime pedepsele persoanelor cu vârsta peste 70 de ani”, se arată în amendamentul adoptat de senatorii jurişti.

Nu în ultimul rând, Comisia juridică a Senatului a dublat la doi ani termenul pentru achitarea despăgubirilor în vederea graţierii, neachitarea cu „rea credinţă” ducând la revocarea clemenţei.

„Graţierea prevăzută la art. 1-2 este condiţionată de achitarea în termen de 2 ani de la data aplicării actului de graţiere a obligaţiilor civile şi a a cheltuielilor judiciare la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă”, se arată în noua formulă a textului.

Amendamentele formulate de fostul preşedinte al României Traian Băsescu au fost respinse de Comisia juridică a Senatului. Printre acestea se numără graţierea pedepselor de până în 6 ani de închisoare, graţierea femeilor condamnate pentru corupţie şi majorarea la trei ani a termenului în care cei graţiaţi trebuie să achite prejudiciul cauzat prin comiterea infracţiunii pentru care au fost condamnaţi.

După ce miercuri senatorii jurişti adoptaseră amendamentele social-democraţilor Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu, identice cu propunerea lui Traian Băsescu, de graţiere a condamnaţilor pentru fapte de corupţie, joi aceştia au dat un nou vot prin care au respins respectivele propuneri. Astfel, faptele de corupţie, precum darea sau luarea de mită, traficul şi cumpărarea de influenţă, au fost excluse de la a fi graţiate.

Tot joi, senatorii jurişti au respins un alt amendament al lui Traian Băsescu prin care acesta propunea graţierea celor condamnaţi la închisoare cu executare pentru abuz în serviciu şi au votat împotriva propunerii ca persoanele condamnate pentru conflict de interese să fie, de asemenea, graţiate.

Duminică seară, în pofida ploii, câteva sute de persoane au protestat din nou în Piaţa Victoriei faţă de Legea graţierii, ei mergând în marş până la Parlament.

Articolele adoptate de Comisia juridică din Senat care modifică proiectul iniţial

Comisia juridică din Senat a adoptat o serie de amendamente printre care un amendament potrivit căruia se graţiază în întregime pedepsele cu închisoarea până la 3 ani inclusiv, aplicate de instanţa de judecată, în condiţiile în care Guvernul propusese un termen de 5 ani. Citiţi mai jos ce articole au fost adoptate:

1. Se graţiază în întregime pedepsele cu închisoarea până la 3 ani inlcusiv

Comisia juridică din Senat a adoptat, marţi, un amendament potrivit căruia se graţiază în întregime pedepsele cu închisoarea până la 3 ani inclusiv, aplicate de instanţa de judecată, în condiţiile în care Guvernul propusese un termen de 5 ani.

Amendamentul, propus de Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Parchetul General şi preşedintele Comisiei, senatorul PSD Şerban Nicolae, a fost adoptat cu 7 voturi „pentru” şi 2 abţineri.

Amendametul propus de reprezentantul Barourilor, de 6 ani, şi asumat de senatorul PMP, Traian Băsescu, care a renunţat la termenul său de 10 ani, nu a întrunit numărul necesar de voturi, cumulând 8 abţineri, un vot „pentru” şi un vot „împotrivă”.

În proiectul Guvernului se prevedea că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv aplicate de instanţa de judecată.

În plus, Comisia juridică din Senat a adoptat încă un amendament potrivit căruia se graţiază în parte, cu trei ani, pedepsele cu închisoarea aplicate de instanţele de judecată mai mari de trei ani dar care nu depăşesc zece ani.

Amendamentul a fost adoptat cu 7 voturi „pentru” şi 3 voturi „împotrivă”.

De asemenea, Comisia a adoptat un alt amendament care prevede că nu se graţiază pedepsele cu închisoarea a căror executare a fost suspendată condiţionat sau sub supraveghere, potrivit legii.

2. Graţierea este condiţionată de achitarea prejudiciului în 2 ani de la aplicare

Comisia juridică a Senatului a adoptat, marţi, un amendament la Legea graţierii potrivit căruia graţierea este condiţionată de achitarea prejudiciului în 2 ani de la aplicarea actului de graţiere, fiind astfel dublat termenul de un an, propus de Guvern.

 „Graţierea (…) este condiţionată de achitarea în termen de 2 ani de la data aplicării actului de graţiere a obligaţiilor civile şi a a cheltuielilor judiciare la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă”, se menţionează în amendamentul adoptat.

De asemenea, senatorii jurişti au mai adoptat un amendament potrivit căruia nerespectarea „cu rea credinţă” a achitării prejudiciului atrage revocarea graţierii, pedeapsa stabilită sau restul rămas neexecutat urmând să se execute în regim de detenţie.

3. Se graţiaza în întregime pedepsele pentru persoanele cu vârsta peste 70 de ani

Comisia juridică din Senat a adoptat, marţi, un amendament la Legea graţierii potrivit căruia se graţieaza în intregime pedepsele pentru persoanele cu vârsta peste 70 de ani, iar pedepsele între 6 şi 10 ani aplicate persoanelor peste 60 de ani se graţiază cu jumătate.

Astfel, Comisia juridică a adoptat un amendament cu următorul cuprins: „Se graţiază în întregime pedepsele pentru persoanele cu vârsta peste 70 de ani”.

Un alt amendament adoptat are următorul cuprins: „Se graţiază în parte, cu 1/2, pedeapsa cu închisoarea între 6 şi 10 ani aplicate persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani”.

4.  Se graţiază cu jumătate pedepsele între 6 şi 10 ani aplicate femeilor însărcinate

Comisia juridică din Senat a adoptat, marţi, un amendament la Legea graţierii potrivit căruia se graţiază cu jumătate pedepsele cu închisoarea între 6 şi 10 ani aplicate femeilor însărcinate.

De asemenea, amendamentul prevede că se graţiază cu jumătate pedepsele cu închisoare între 6 şi 10 ani aplicate şi persoanelor care şi au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, precum şi copii încadraţi în grad de handicap.

Textul amendametului este următorul: ”Se graţiază în parte, cu 1/2, pedepsele cu închisoare între 6 şi 10 ani, aplicate femeilor însărcinate şi persoanelor care şi au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, precum şi copii încadraţi în grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii”.

„O femeie care a luat mită într-o primărie eu nu zic să nu fie condamnată, dar copilul ei are acelaşi drept de a avea mama alături precum copilul unei femei care a fost condamnată că a fluierat în biserică”, a subliniat senatorul PMP, Traian Băsescu, prezent la şedinţa Comisiei.

Preşedintele Comisiei, senatorul PSD Şerban Nicolae, i-a replicat: „De acord, dar aş vrea să luaţi în considerare faptul că primul care ar trebui să se gândească la interesul acelui copil ar fi exact mama care ar fi putut să nu ia mită în primărie”.

„Sunt absolut de acord cu dvs., dar un om care a greşit o dată îi mai dai o şansă, după mine, pentru că a-l ţine îndelungat în puşcărie înseamnă a-l distruge, în puşcăriile din România”, a răspuns Băsescu.

„Din categoriile excluse, elimin şi eu violenţa, dar să lăsăm pe cele care au făcut un act de corupţie, au luat o mită într-o primărie, într-un minister (…) Poate am o sensibilitate aparte pentru femei. E cunoscută”, a adăugat fostul preşedinte.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Joe Biden reevaluează candidatura dacă apar probleme medicale, în contextul presiunilor din partid
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'