Legea graţierii a fost întoarsă la Comisia Juridică. Ce modificări au fost aduse UPDATE

Proiectul de lege al graţierii, finalizat joi de Comisia juridică, a intrat luni în plenul Senatului pentru dezbatere şi vot final, după ce, tot luni, senatorii jurişti au adoptat raportul de admitere al actului normativ. Legea graţierii a fost reîntoarsă la Comisia Juridică.  
Alina Costache
08 mai 2017, 05:22
Legea graţierii a fost întoarsă la Comisia Juridică. Ce modificări au fost aduse UPDATE

UPDATE Propunerea a fost făcută de liderul grupului ALDE din Senat, Ionuț Sibinescu, și susținută de liderul grupului PSD, Șerban Nicolae.

„Percepția că s-ar merge pe repede înainte sau că s-ar evita discuțiile publice sau dezbaterile în Parlament este una greșită. Noi susținem propunerea făcută de domnul senator Ionuț Sibinescu, în numele grupului ALDE, de retrimitere la comisie. Aș vrea să nu fie moment de dezbatere și această chestiune, pentru că o să fie timp pentru dezbatere în plen atunci când legea va ajunge, sub o formă sau alta, cu raport în dezbaterea plenului și să depășim acest moment urmând să facem o discuție parlamentară rațională fără perturbări și fără ‘chichirăi'”, a spus Nicolae.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a susținut că retrimiterea la comisie a proiectului de lege este dorită de liderul PSD, Liviu Dragnea, pentru că, în forma înaintată de Guvern, sunt grațiate infracțiunile electorale și condamnările cu suspendare.

„Deci, dacă acesta este motivul, haideți să nu mai facem tot jocul ăsta ieftin pentru domnia sa! Să încercăm să agreem cu toții că este un proiect prost. Nu criticabil, prost, că n-are nicio legătură cu obiectivul propus, că avem o lege cu măsuri alternative la executarea pedepsei cu condamnare, că avem alte proiecte de legi care pot fi discutate în procedură de urgență și pe care să le discutăm”, a spus Gorghiu.

La rândul său, liderul grupului USR din Senat, George Dircă, a spus că nu este de acord cu retrimiterea proiectului la Comisia juridică.

„Practic, dacă noi retrimitem iarăși această lege la comisie, există riscul ca ea să nu mai ajungă pe ordinea de zi a Senatului, să fie adoptată tacit în forma trimisă de inițiator și toată muncă noastră din cadrul comisiei să nu mai aibă niciun fel de rezultat”, a explicat Dircă.

Senatorul PMP Traian Băsescu a declarat, în plen, că proiectul legii grațierii nu trebuie să fie trimis la comisie, ci retras de Guvern pentru că nu își atinge obiectivele pentru care a fost propus.

Înaintea ședinței plenului, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că recomandarea coaliției PSD-ALDE este ca proiectul să fie adoptat în forma avansată de Guvern.

„Am făcut propunerea pentru adăugarea pe ordinea de zi (a plenului — n.r.) a proiectului legii grațierii, având în vedere că, la Comisia juridică, s-a întocmit raportul. Punctul de vedere pe care l-am exprimat, al coaliției PSD-ALDE, este că vom cere în plen retrimiterea proiectului la comisie, pentru ca proiectul să fie adoptat în forma avansată de Guvern. E forma pe care o susținem și dorim ca, din această perspectivă, lucrurile să fie extrem de clare, mai ales după turbulențele care au avut loc săptămâna trecută”, afirma Tăriceanu, la finalul ședinței de luni a Biroului permanent.


UPDATE Legea a fost întoarsă la comsia juridică a Senatului, anunţă România TV.

Plenul Senatului a decis luni, cu majoritate de voturi, retrimiterea la Comisia juridică a proiectului legii graţierii pentru ca acesta să fie adoptat în forma trimisă Parlamentului de Guvern pe 31 ianuarie.

În favoarea retrimiterii legii la comisie au votat senatorii PSD şi ALDE (61 de voturi), iar împotrivă cei de la PNL şi USR (41 de voturi), aceştia din urmă cerând dezbaterea şi respingerea legii graţierii.

Propunerea a fost făcută de liderul grupului ALDE din Senat, Ionuț Sibinescu, și susținută de liderul grupului PSD, Șerban Nicolae.

„Am făcut propunerea pentru adăugarea pe ordinea de zi (a plenului — n.r.) a proiectului legii grațierii, având în vedere că, la Comisia juridică, s-a întocmit raportul. Punctul de vedere pe care l-am exprimat, al coaliției PSD-ALDE, este că vom cere în plen retrimiterea proiectului la comisie, pentru ca proiectul să fie adoptat în forma avansată de Guvern. E forma pe care o susținem și dorim ca, din această perspectivă, lucrurile să fie extrem de clare, mai ales după turbulențele care au avut loc săptămâna trecută”, preciza președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul ședinței de luni a Biroului permanent.


UPDATE Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat luni că legea graţierii revine la Comisia Juridică din Senat, din cauza amendamentelor adoptate de parlamentarii jurişti. 

”Punctul de vedere pe care l-am exprimat, al coaliţiei PSD-ALDE, este că vom cere în plen retrimiterea proiectului la comisie, pentru ca proiectul să fie adoptat în forma avansată de Guvern. E forma pe care o susţinem şi dorim ca, din această perspectivă, lucrurile să fie extrem de clare, mai ales după turbulenţele care au avut loc săptămâna trecută”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat de ce doreşte coaliţia adoptarea legii în forma trimisă de Guvern, din moment ce actul normativ a fost modificat în Comisia juridică inclusiv cu voturile PSD şi ALDE, Tăriceanu s-a mărginit să spună doar că nu susţine punctul de vedere al comisiei.

„Pentru că nu susţinem acele formule care au fost la un moment dat aprobate, e adevărat, după aceea s-a revenit la nivelul comisiei, de graţiere extinsă pentru faptele de corupţie. Vreau să spun foarte clar, fără niciun fel de echivoc, nu susţinem acest punct de vedere. S-au făcut şi alte modificări pe care nu le considerăm a fi oportune”, a mai spus Tăriceanu, refuzând să răspundă la întrebările jurnaliştilor despre modificările pe care le consideră inoportune.

Chestionat în continuare de ce nu adoptă pur şi simplu legea în forma trimisă de Guvern, fără a o mai retrimite la comisie, Tăriceanu a susţinut că trebuie analizate punctele de vedere exprimate de CSM.

„Există puncte de vedere exprimate şi de CSM, care trebuie analizate. Din punctul lor de vedere, sunt anumite prevederi care fac legea să fie inaplicabilă şi vrem să facem o discuţie la care să invităm şi CSM şi Ministerul Justiţie, pentru a pune aceste lucruri în acord”, a explicat preşedintele Senatului.

Tăriceanu a mai spus că legea graţierii va primi un vot în plenul Senatului până pe 23 mai, atunci când se împlineşte termenul de adoptare tacită.


UPDATE Comisia juridică din Senat a decis luni întocmirea unui raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. 

În favoarea raportului de admitere s-au înregistrat 5 voturi, ale senatorilor PSD şi UDMR, iar împotrivă au fost 4 voturi, de la PNL şi USR, partide care au şi propus respingerea legii. Singrul reprezentant al ALDE în Comisia juridică, senatorul Ionuţ Sibinescu, a fost absent şi nu a fost înlocuit de nimeni.

Comisia juridică a Senatului a adoptat luni, cu majoritate de voturi (PSD şi UDMR), raportul de admitere al legii graţierii, potrivit căruia ar urma să iasă din închisoare, în termen de 48 de ore de la intrarea în vigoare a legii, 453 de persoane, în vreme ce alţi 589 de condamnaţi vor beneficia de o reducere cu trei ani a pedePsei. Persoanele condamnate pentru fapte de corupţie, abuz în serviciu sau conflict de interese sunt exceptate de la a fi graţiate.

Potrivit unei simulări făcute de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi transmisă Comisiei juridice a Senatului, de legea graţierii adoptată în forma votată luni urmează să beneficieze 1.032 persoane condamnate la închisoare cu executare. Dintre acestea, 433 ar urma să beneficieze de articolul 1, alineatul 1 al legii, care prevede că ”pedepsele cu închisoarea, stabilite prin hotărâri definitive, se graţiază (…) în întregime, pedepsele de până la 3 ani, inclusiv”. Alte 10 persoane care ar urma să beneficieze de graţiere sunt 9 minori şi un condamnat care a împlinit 70 de ani.

În ceea ce priveşte condamnaţii care urmează să beneficieze de o reducere cu 3 ani a pedepselor, numărul acestora este de 589, potrivit simulării transmise de ANP.


UPDATE Un amendament depus și susținut de PSD arată că persoanele de peste 70 de ani vor fi grațiate, indiferent de pedeapsa primită. ”Se grațiază în întregime pedepsele persoanelor condamnate care au împlinit vârsta de 70 de ani, indiferent de infracțiune”, se arată în amendamentul adoptat la Legea grațierii, în Comisia juridică.

„Din punctul meu de vedere, şi fiind vorba şi despre o lege organică, este obligatoriu ca proiectul de lege să intre la vot luni. Din punctul meu de vedere, ar fi inadmisibil să lăsăm după atâta timp să treacă prin adoptare tacită, mai ales că am obţinut şi prelungirea termenului specific legilor complexe la 60 de zile”, a declarat Şerban Nicolae la finalul şedinţei Comisiei juridice de joi.

Senatorii jurişti au stabilit să centralizeze până cel târziu vineri toate modificările aduse proiectului de lege a graţierii şi să le trimită Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului General şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pentru eventuale observaţii, urmând ca aceste instituţii să transmită punctele de vedere până luni, înaintea şedinţie Comisiei juridice în care va fi dat votul pe raportul care urmează să intre, în aceeaşi zi, în plenul Senatului.

Comisia a finalizat joi dezbaterile pe proiectul de lege a graţierii, după trei şedinţe în care au adus o serie de modificări actului normativ transmis pe 31 ianuarie de Guvern. Printre acestea se numără graţierea pedepselor de până în trei ani, scăderea a trei ani din pedeapsa de până în zece ani, înjumătăţirea pedepselor femeilor însărcinate şi graţierea integrală a pedepselor persoanelor care au împlinit 70 de ani.

În urmă cu aproape două săptămâni, în prima şedinţă dedicată dezbaterii pe fond a proiectului legii graţierii, Comisia juridică a Senatului a adoptat amendamentul propus de Parchetul General, Asociaţia Magistraţilor şi de Şerban Nicolae conform căruia vor urma să fie graţiate pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani inclusiv, modificând astfel propunerea Guvernului de a graţia pedepsele de până în 5 ani.

De asemenea, senatorii jurişti au adoptat şi un amendament propus de social-democratul Şerban Nicolae potrivit căruia se scad trei ani din orice pedeapsă cu închisoarea de până în zece ani. „Se graţiază… în parte, cu trei ani, pedepsele cu închisoarea aplicate de instanţele de judecată mai mari de trei ani, dar care nu depăşesc zece ani”, prevede amendamentul propus de Nicolae. Potrivit senatorului PSD, de această prevedere ar urma să beneficieze aproximativ 800 de deţinuţi.

Un alt amendament adoptat la proiectul de lege al graţierii a fost cel potrivit căruia femeilor însărcinate şi întreţinătorilor de copii de până în 14 ani li se înjumătăţeşte pedeapsa cu închisoarea, senatorii jurişti respingând amendamentul lui Traian Băsescu de graţiere şi a femeilor condamnate pentru corupţie.

Potrivit amendamentului, „se graţiază în parte, cu 1/2, pedepsele cu închisoare de la 6 la 10 ani, aplicate femeilor însărcinate şi persoanelor care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, precum şi copii încadraţi în grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii”. Propunerea a fost făcută de senatorii Tanczos Barna (UDMR), Liviu Brăiloiu (PSD) şi Daniel Fenechiu (PNL).

De asemenea, în Comisia juridică a Senatului au fost adoptate alte două amendamente prin care se prevede că pedepsele persoanelor cu vârsta peste 70 de ani se graţiază în întregime, iar ale celor de peste 60 de ani se înjumătăţesc.

„Se graţiază în parte cu 1/2 pedeapsa cu închisoarea între 6 şi 10 ani aplicate persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani”, se arată într-un amendament adoptat marţi de senatorii jurişti la proiectul de lege al graţierii.

Celălalt amendament vizează persoanele care au împlinit 70 de ani. „Se graţiază în întregime pedepsele persoanelor cu vârsta peste 70 de ani”, se arată în amendamentul adoptat de senatorii jurişti.

Nu în ultimul rând, Comisia juridică a Senatului a dublat la doi ani termenul pentru achitarea despăgubirilor în vederea graţierii, neachitarea cu „rea credinţă” ducând la revocarea clemenţei.

„Graţierea prevăzută la art. 1-2 este condiţionată de achitarea în termen de 2 ani de la data aplicării actului de graţiere a obligaţiilor civile şi a a cheltuielilor judiciare la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă”, se arată în noua formulă a textului.

Amendamentele formulate de fostul preşedinte al României Traian Băsescu au fost respinse de Comisia juridică a Senatului. Printre acestea se numără graţierea pedepselor de până în 6 ani de închisoare, graţierea femeilor condamnate pentru corupţie şi majorarea la trei ani a termenului în care cei graţiaţi trebuie să achite prejudiciul cauzat prin comiterea infracţiunii pentru care au fost condamnaţi.

După ce miercuri senatorii jurişti adoptaseră amendamentele social-democraţilor Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu, identice cu propunerea lui Traian Băsescu, de graţiere a condamnaţilor pentru fapte de corupţie, joi aceştia au dat un nou vot prin care au respins respectivele propuneri. Astfel, faptele de corupţie, precum darea sau luarea de mită, traficul şi cumpărarea de influenţă, au fost excluse de la a fi graţiate.

Tot joi, senatorii jurişti au respins un alt amendament al lui Traian Băsescu prin care acesta propunea graţierea celor condamnaţi la închisoare cu executare pentru abuz în serviciu şi au votat împotriva propunerii ca persoanele condamnate pentru conflict de interese să fie, de asemenea, graţiate.

Duminică seară, în pofida ploii, câteva sute de persoane au protestat din nou în Piaţa Victoriei faţă de Legea graţierii, ei mergând în marş până la Parlament.

Articolele adoptate de Comisia juridică din Senat care modifică proiectul iniţial

Comisia juridică din Senat a adoptat  o serie de amendamente printre care un amendament potrivit căruia se graţiază în întregime pedepsele cu închisoarea până la 3 ani inclusiv, aplicate de instanţa de judecată, în condiţiile în care Guvernul propusese un termen de 5 ani. Citiţi mai jos ce articole au fost adoptate:

1. Se graţiază în întregime pedepsele cu închisoarea până la 3 ani inlcusiv

Comisia juridică din Senat a adoptat, marţi, un amendament potrivit căruia se graţiază în întregime pedepsele cu închisoarea până la 3 ani inclusiv, aplicate de instanţa de judecată, în condiţiile în care Guvernul propusese un termen de 5 ani.

Amendamentul, propus de Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Parchetul General şi preşedintele Comisiei, senatorul PSD Şerban Nicolae, a fost adoptat cu 7 voturi „pentru” şi 2 abţineri.

Amendametul propus de reprezentantul Barourilor, de 6 ani, şi asumat de senatorul PMP, Traian Băsescu, care a renunţat la termenul său de 10 ani, nu a întrunit numărul necesar de voturi, cumulând 8 abţineri, un vot „pentru” şi un vot „împotrivă”.

În proiectul Guvernului se prevedea că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv aplicate de instanţa de judecată.

În plus, Comisia juridică din Senat a adoptat încă un amendament potrivit căruia se graţiază în parte, cu trei ani, pedepsele cu închisoarea aplicate de instanţele de judecată mai mari de trei ani dar care nu depăşesc zece ani.

Amendamentul a fost adoptat cu 7 voturi „pentru” şi 3 voturi „împotrivă”.

De asemenea, Comisia a adoptat un alt amendament care prevede că nu se graţiază pedepsele cu închisoarea a căror executare a fost suspendată condiţionat sau sub supraveghere, potrivit legii.

2. Graţierea este condiţionată de achitarea prejudiciului în 2 ani de la aplicare

Comisia juridică a Senatului a adoptat, marţi, un amendament la Legea graţierii potrivit căruia graţierea este condiţionată de achitarea prejudiciului în 2 ani de la aplicarea actului de graţiere, fiind astfel dublat termenul de un an, propus de Guvern.

 „Graţierea (…) este condiţionată de achitarea în termen de 2 ani de la data aplicării actului de graţiere a obligaţiilor civile şi a a cheltuielilor judiciare la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă”, se menţionează în amendamentul adoptat.

De asemenea, senatorii jurişti au mai adoptat un amendament potrivit căruia nerespectarea „cu rea credinţă” a achitării prejudiciului atrage revocarea graţierii, pedeapsa stabilită sau restul rămas neexecutat urmând să se execute în regim de detenţie.

3. Se graţiaza în întregime pedepsele pentru persoanele cu vârsta peste 70 de ani

Comisia juridică din Senat a adoptat, marţi, un amendament la Legea graţierii potrivit căruia se graţieaza în intregime pedepsele pentru persoanele cu vârsta peste 70 de ani, iar pedepsele între 6 şi 10 ani aplicate persoanelor peste 60 de ani se graţiază cu jumătate.

Astfel, Comisia juridică a adoptat un amendament cu următorul cuprins: „Se graţiază în întregime pedepsele pentru persoanele cu vârsta peste 70 de ani”.

Un alt amendament adoptat are următorul cuprins: „Se graţiază în parte, cu 1/2, pedeapsa cu închisoarea între 6 şi 10 ani aplicate persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani”.

4.  Se graţiază cu jumătate pedepsele între 6 şi 10 ani aplicate femeilor însărcinate

Comisia juridică din Senat a adoptat, marţi, un amendament la Legea graţierii potrivit căruia se graţiază cu jumătate pedepsele cu închisoarea între 6 şi 10 ani aplicate femeilor însărcinate.

De asemenea, amendamentul prevede că se graţiază cu jumătate pedepsele cu închisoare între 6 şi 10 ani aplicate şi persoanelor care şi au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, precum şi copii încadraţi în grad de handicap.

Textul amendametului este următorul: ”Se graţiază în parte, cu 1/2, pedepsele cu închisoare între 6 şi 10 ani, aplicate femeilor însărcinate şi persoanelor care şi au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, precum şi copii încadraţi în grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii”.

„O femeie care a luat mită într-o primărie eu nu zic să nu fie condamnată, dar copilul ei are acelaşi drept de a avea mama alături precum copilul unei femei care a fost condamnată că a fluierat în biserică”, a subliniat senatorul PMP, Traian Băsescu, prezent la şedinţa Comisiei.

Preşedintele Comisiei, senatorul PSD Şerban Nicolae, i-a replicat: „De acord, dar aş vrea să luaţi în considerare faptul că primul care ar trebui să se gândească la interesul acelui copil ar fi exact mama care ar fi putut să nu ia mită în primărie”.

„Sunt absolut de acord cu dvs., dar un om care a greşit o dată îi mai dai o şansă, după mine, pentru că a-l ţine îndelungat în puşcărie înseamnă a-l distruge, în puşcăriile din România”, a răspuns Băsescu.

„Din categoriile excluse, elimin şi eu violenţa, dar să lăsăm pe cele care au făcut un act de corupţie, au luat o mită într-o primărie, într-un minister (…) Poate am o sensibilitate aparte pentru femei. E cunoscută”, a adăugat fostul preşedinte.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Vești proaste în perioada alegerilor pentru toți românii care stau la curte. Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate. Se aplică imediat
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Cel mai norocos ritual pentru fiecare semn zodiacal
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Senatorul american Mike Rounds: Nu se poate avea încredere în Rusia pentru negocieri de pace cu Ucraina
MediaFlux
CUTREMUR în ROMÂNIA chiar de ALEGERI!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy