„Legea insolvenţei persoanelor fizice umple un vid legislativ în ceea ce priveşte posibilitatea românilor de a plăti datoriile pe care le au, în baza unul plan de rambursare. Vreau ca un lucru să fie foarte clar. Astfel de masuri nu sunt o excepţie, ci o regulă în multe din statele Uniunii Europene şi în SUA. Aceste măsuri sunt în perfectă concordanţă cu valorile pe care le împărtăşim în cadrul Uniunii Europene”, a declarat iniţiatoarea proiectului, Ana Birchall.
Legea se află în Biroul Permanent al Senatului, înregistrată cu nr. b165/25.03.2014 şi urmează să fie transmisă către comisiile parlamentare pentru avize şi raport final. Iniţiatorii au solicitat procedura de urgenţă în dezbatere, motivând că există o situaţie discriminatorie în UE, faţă de cetăţenii români care nu beneficiază de un cadru legal coerent şi corect în care să se înscrie situaţiile de insolvenţă ale persoanelor fizice.
„Singura diferenţă între datoriile unei firme şi cele ale unei persoane fizice este aceea că, în timp ce firmele au soluţii, persoanele fizice nu au niciun fel de soluţie să îşi rezolve astfel de probleme. Legea pe care o propun este soluţia pentru debitorii de bună-credinţă, aflați în imposibilitatea plăţii datoriilor”, a mai declarat Ana Birchall.