Plenul Camerei Deputaţilor a luat această decizie cu 119 voturi „pentru” şi un vot „împotrivă”, la propunerea liderului deputaţilor PDL, Mircea Toader, care a arătat că, deşi este o lege necesară, „sunt unele inadvertenţe” care trebuie îndreptate.
„Decât să facem un lucru prost, mai bine să o întoarcem la comisie”, a spus Toader.
Preşedintele Comisie juridice, Bogdan Ciucă, a susţinut că „legea este foarte bună, poate fi îmbunătăţită şi au fost solicitări să se aducă amendamente”.
Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a menţionat că proiectul este depus din anul 2010 şi a propus ca deputaţii din comisia de specialitate să facă raportul suplimentar astfel încât proiectul de lege să intre în dezbaterea plenului Camerei pe 1 februarie 2014, în sesiunea parlamentară de primăvară.
Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a adoptat, luni seară, proiectul de lege care stabileşte condiţiile desfăşurării activităţii de lobby.
Bogdan Ciucă a afirmat că toate contractele de lobby vor fi publicate într-un registru ţinut de Consiliul Naţional al Profesioniştilor în Lobby, astfel încât oricine va putea afla dacă o persoană este lobby-ist şi are contract pentru reprezentarea unui terţ.
Preşedintele Comisiei juridice a precizat că în acest moment este menţionată activitatea de lobby în registrul ocupaţiilor, însă nu este reglementată.
Ciucă a menţionat că nu pot face lobby persoanele cu cazier, cele fără studii superioare, cu deficienţe mentale, dar şi persoanele care au o activitate la instituţia din care fac parte.
El menţionat că un parlamentar sau un demnitar în activitatea sa nu poate face lobby decât dacă este vorba despre o activitate care nu are legătură cu domeniul său de activitate.
Preşedintele Comisiei juridice a menţionat că activitatea de lobby ar fi de fapt o activitate de reprezentare a unei persoane sau un grup de persoane fizice sau juridice.
Ciucă a mai precizat că activitatea de lobby nu va îngrădi cadrul legal actual al societăţilor de avocatură.
VEZI SI: