Legea manualelor şcolare, adoptată de Senat

Senatul a adoptat, în plenul de marţi, în calitate de for decizional, legea manualelor şcolare, în timpul dezbaterilor senatorul USR Mihai Goţiu afirmând către colegii lui că “ceea ce faceţi acum, aici este să legalizaţi minciunile şi abuzurile.”
Romania TV
22 mai 2018, 18:23
Legea manualelor şcolare, adoptată de Senat

Plenul Senatului a adoptat marţi, Legea manualelor şcolare cu 75 de voturi „pentru”, 23 „împotrivă” şi 2 abţineri. În cadrul dezbaterilor, Mihai Goţiu a propus adăugarea unui amendament care să conţină articolului 11, care a fost scos din proiectul de lege la ultima şedinţă de lucru. Senatul a respins amendamentul depus de Goţiu cu 71 voturi „împotrivă” şi 27 „pentru”.

„Articolul 11 prevedea ca în termen de 30 de zile, în discuţiile din comisie se acceptase termenul de 60 de zile, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Educaţiei Naţionale va adopta normele metodologice a prezentei legi, care se aprobă prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale. La ultima şedinţă, la propunerea domnului preşedinte acest termen de 60 de zile acceptat, a fost anulat. De ce? Pentru a acoperi faptul că aceste manuale se elaborează pe o metodologie publicată încă din luna decembrie a anului trecut. (…) Aşadar, stimaţi colegi, ceea ce faceţi acum, aici este să legalizaţi abuzurile şi minciunile legate de elaborarea manualelor pentru anul 2018-2019.”, a declarat Mihai Goţiu.

Senatorul ALDE, Hadârcă Ion, a susţinut că scopul acestei lege este ca la începutul următorului an şcolar, elevii să aibă manualele necesare.

„Până la urmă e mai bine să începi anul şcolar cu manuale, decât fără, aşa cum de mai multe ori am auzit că s-a întâmplat. Şi asta e esenţa majoră a acestei legi, absolut necesare”, a declarat Hadârcă Ion.

Preşedintele comisiei pentru învăţământ, tineret şi sport, Liviu Pop susţine că legea manualelor are trei roluri: „Responsabilizează Ministerul Educaţiei dacă nu ajung manualele la timp, asigură pentru fiecare disciplină maxim trei manuale şcolare, ba mai mult, dacă nu depune nimeni proiect de manuale şcolare, Ministerul poate să facă manualul şcolar, şi introducerea unui amendament nou: manuale şcolare pentru toţi cei care au deficienţă de vedere, ceea ce până acum nu se făcea în sistemul de învăţământ din România.”

De asemenea, Liviu Pop i-a acuzat pe cei din PNL că vor să se asigure că elevii nu vor primi manuale la începerea anului şcolar.

„Înţeleg vocea aprigă a PNL-ului, prin vocea unei colege de a lor deputat care a spus în comisia de educaţie a camerei deputaţilor că PNL-ul va face orice poate ca elevii să nu aibă manualele pe 10 septembrie pe bănci.”

După adoptarea legii, senatorul Liviu Pop a concluzionat: „Adio baroni ai manualele!”.

Proiectul de lege prevede faptul că manualul şcolar este un bun de interes public.

„Manualul şcolar este principalul instrument de lucru al elevului şi reflectă lectura personalizată a programei şcolare aferente disciplinelor/modulelor de pregătire din curriculumul naţional, realizată de autori/echipele de autori, potrivit diverselor contexte de învăţare şi grupuri-ţintă. Manualul şcolar de bază este bun de interes public şi reprezintă manualul şcolar realizat în conformitate cu programele şcolare în vigoare pentru disciplinele/modulele de pregătire aferente trunchiului comun, din învăţământul preuniversitar de stat obligatoriu”, se arată în textul de lege.

Legea prevede şi variantele de format în care se găseşte fiecare manual.

„În vederea evaluării manuscriselor autorilor/coautorilor, se constituie grupuri de evaluatori formate din cadre didactice din învăţământul preuniversitar/ superior, selectate în baza apelului public de selecţie, plătiţi în baza unor reglementări aprobate de către Ministerul Educaţiei Naţionale. (…) Manualele şcolare de bază se prezintă astfel: a) în format manuscris; b) în format electronic needitabil; c) în variantă digitală interactivă. Ministerului Educaţiei Naţionale îi revine obligaţia de a asigura manuale şcolare pentru toate disciplinele la începutul fiecărui an şcolar, aşa cum este stabilit prin actele normative de organizare a anului şcolar”, mai spune proiectul.

Proiectul de lege a fost adoptat în Camera Deputaţilor, fiind prima Cameră sesizată, iar Senatul este for decizional în acest caz.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Locul ideal din casă unde să pui routerul Wi-Fi. Viteza la internet va fi optimă și eviți alte posibile probleme de conexiune
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Coșmarul ia sfârșit. Când scăpăm de ger
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
Gestul făcut de mama lui Andrei Perneș față de Sabrina Imbrea la biserică, în ziua înmormântării fiului ei. Ți se rupe sufletul! 😢
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Cântăreața americană Roberta Flack a murit la vârsta de 88 de ani
MediaFlux
ILIE BOLOJAN a DECIS! Convocare de URGENȚĂ!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe