Legea Pensiilor 2020: În ce situaţii se suspendă plata pensiei

Legea Pensiilor, modificată. Statul a primit o propunere legislativă privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale pentru anumite persoane. Cum se vor depune cererile de pensionare și modul în care se calculează banii.   
Alina Costache
07 mart. 2020, 11:14
Legea Pensiilor 2020: În ce situaţii se suspendă plata pensiei

LEGEA PENSIILOR 2020. Potrivit Legii Pensiilor, prima majorare are loc chiar de la 1 septembrie. Este data de la care valoarea punctului de pensie crește cu 15% – adică de la 1.100 de lei la 1.265 de lei. Pe parcursul anului 2020, mai sunt prevăzute și alte majorări. Astfel, în 2021 valoarea punctului de pensie va ajunge la 1.875 de lei.  De asemenea, pensia minimă garantată sau indemnizaţia socială pentru pensionari se majorează cu 64 de lei, de la 640 de lei la 704 lei, iar indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate se majorează de la 880 lei la 1.012 lei.

Dar, odată cu noile modificări în ceea ce privesc creșterile vin și modificăril conform cărora s-au schimbat și criteriile pentru suspendarea plății pensiei. Așadar, conform noilor reglementări, de exemplu, se poate suspenda plata pensiei dacă pensia anticipată parțială/pensia anticipată se cumulează cu venituri obținute, iar asta se întâmplă în cazul în care pensionarul are venituri:

  • în baza unui contract individual de muncă;
  • în baza unui raport de serviciu (funcționar public);
  • de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.
  • Un alt motiv, conform legii, prin care se poate suspenda plata pensiei, este acela al pensiei de invaliditate gradul I sau II și al pensiei de urmaş gradul I sau II de invaliditate cumulate cu alte venituri obținute, după cum urmează:
  • în baza unui contract individual de muncă;
  • în baza unui raport de serviciu (funcționar public);
  • de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.

Criteriul de apreciere asupra dreptului de cumul a pensiei cu alte venituri îl reprezintă venitul brut dobândit zi de zi pe parcursul unui an calendaristic care se sfârșește la data de 31 decembrie. Pentru depășirea limitei veniturilor brute, suspendarea pensiei trebuie dispusă începând cu luna următoare împlinirii anului calendaristic și nu cu data de la care pensionarul a început să dobândească veniturile.

Citeşte şi Recalculare pensii 2021. Ei sunt pensionarii care vor avea de pierdut

Dar, noul/vechiul Guvern Orban, prin vocea fostului Ministru al Muncii, anunța în februarie că nu se va renunța la cumulul pensiilor cu alte venituri, deoarece își dorea „continuarea acestui proiect în altă formă juridică.”

„Eu nu spun ca este vina persoanei care se pensioneaza la 45 de ani, daca acesta e cadrul legal, eu spun ca avem o problema de corectitudine in societate. (…) Desi Curtea Constitutionala a apreciat ca nu se poate interzice cumulul pensiei cu salariul (…) personal as dori sa continui acest proiect, evident, intr-o alta forma juridica, pentru ca mi se pare o masura care asaza putina corectitudine intr-o zona in care noi nu suntem corecti cu noi insine”, a spus Violeta Alexandru.

Legea pensiilor 2020. Când se dau bani în plus

Pensionarii ar putea avea nevoie de o sumă de bani pentru a-și satisface unele dintre nevoile vieții lor, fie că vorbim cheltuiala medicală, de o vacanță, o investiție, dar pentru toate aceste nevoi, această categrie socială pot beneficia de un împrumut pentru pensionari. Pensia este considerată de bănci drept una dintre cele mai bune garanții din toate timpurile și din acest motiv, solicitarea de împrumuturi de la pensionari este întotdeauna mult mai rapidă, mai ușoară și mai convenabilă. Singură piedică poate fi limita de vârstă. Multe bănci nu acorda împrumuturi peste o anumită vârstă sau necesita o poliță de asigurare de viață în caz de deces, pentru a acoperi sumele care ar rămâne de plătit în caz de deces al clientului.

Cele mai multe instituții financiare și bănci, sunt reticente și evită să acorde împrumut pensionarilor din cauza vârstei, în plus, de multe ori aceste instituții vor avea nevoie de dovezi ale venitului din pensie sau alte venituri financiare. Persoanele care dețin o proprietate și primesc un venit din închirierea acesteia, au de cele mai multe ori mai multe șanse să fie într-o poziție favorabilă cu băncile. Dacă sunteți pensionar și doriți să faceți un astfel de credit aveți câtevat opțiuni de împrumut:

Imprumuturi garantate vs. negarantate

  • CAR pensionari
  • Imprumut CAR online
  • Credit ipotecar
  • Credit auto
  • Imprumut pentru refinantare
  • Imprumuturi si linii de credit negarantate
  • Imprumut pana la salariu sau pensie

Legea Pensiilor, modificată. Cum se vor depune cererile de pensionare și modul în care se calculează banii

Senatul a primit o propunere legislativă privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale pentru anumite persoane. Este vorba despre notarii publici. Ei ar putea beneficia de o nouă lege a pensiilor, ce ar urma să cuprindă toate aspectele referitoare la modalitățile de calcul, dar și condițiile de acordare a fiecărui tip de pensie în parte, se arată într-un proiect de lege care a trecut miercuri de Senat.

Bătrâni la casa de pensii

Acesta mai are nevoie doar de votul deputaților pentru a ajunge să se aplice. Noutatea este că proiectul reunește toate aspectele cu privire la acordarea pensiilor pentru notari într-o singură lege. 

Depunere cereri

Poiectul de lege care vizează acordarea pensiilor pentru notari va păstra aceeași procedură de depunere a cererii de pensionare și de contestare a deciziilor. Așadar, cererea de pensionare va fi depusă la sediul Casei de pensii ori la Camera Notarilor Publici din zona în care asiguratul și-a desfășurat activitatea sau în zona în care locuiește. Excepție de la regulă fac pensiile de invaliditate, care se vor acorda de la data încetării calității de notar public, în cazul în care cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data încetării activității.

Drepturi

Notarii publici vor avea dreptul la aceleași categorii de pensii la care au acces și acum, anume pensia anticipată, pensia de invaliditate și pensia de urmaș. De asemenea, în ceea ce privește modalitatea de calcul a pensiei, nici ea nu se va schimba. Cuantumul pensiilor se va determina prin înmulțirea punctajului mediu acumulat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să pui în aluatul pentru cozonac dacă vrei să rămână fraged și pufos. Ingredientul folosit de gospodinele din Moldova
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Trădarea care a șocat România. Dramatica noapte care schimbat definitiv cursul istoriei
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Câștigătorii premiului El Gordo sărbătoresc cu vin spumant și îmbrățișări în Spania
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios