Legea pensiilor 2025. Anul acesta românii care vor să cumpere ani de vechime la pensie vor trebui să plătească mai mulți bani decât în 2024 din cauza majorării veniturilor pe țară.
Majorarea salariului minim pe economie de la 3.700 de lei la 4.050 de lei are un impact major asupra contribuțiilor retroactive la pensie pentru cei care vor să-și cumpere vechime în muncă.
Astăzi, contribuția lunară pentru cumpărarea anilor de vechime este de 25% din salariul minim brut. Acest lucru înseamnă că pentru un an de vechime românii plătesc 12.150 de lei. În 2024, pentru același an de vechime românii plăteau 11.100 de lei, scrie Fanatik.ro.
Legea pensiilor prevede că cei care vor să iasă la pensie anticipat trebuie să aibă un stagiu de cotizare de 35 de ani. Cei care au mai puțin au două opțiuni: fie amână ieșirea la pensie, fie cumpără ani de vechime.
În cazul în care decid să meargă pe cea de-a doua variantă, românii vor plăti cei 12.150 de lei către Casa de Pensii.
Potrivit datelor Departamentului pentru Românii de Pretudindeni, atât românii din țară, cât și cei din diaspora pot plăti retroactiv pentru cel mult 6 ani de vechime în muncă.
”Această măsură dă posibilitatea obținerii dreptului la pensie și persoanelor care, deși au vârsta de pensionare, nu au stagiul minim de cotizare pentru a obține o pensie pentru limită de vârstă”, anunță reprezentanții Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Foarte important este ca persoanele care vor să cumpere vechime în pensie nu trebuie să fi realizat, în perioadele pentru care solicită plata retroactivă, stagiu de cotizare sau asimilat acestuia în sistemul public de pensii din țară sau în sisteme neintegrate acestuia, ori în alte state membre ale Uniunii Europene sau cu care România are acorduri de securitate socială.