Senatul a respins legea pensiilor. Viorica Dăncilă dă vina pe opoziţie, deşi voturile PSD-ALDE erau suficiente pentru adoptare

Legea privind sistemul public de pensii a fost respinsă miercuri în Senat, în ciuda faptului că PSD și ALDE au majoritate. Au fost 65 de voturi "pentru", iar 22 de senatori s-au abţinut. Pentru adoptarea ei era nevoie de minimum 69 de voturi, adică exact numărul de senatori pe care îl are grupul PSD. Grupul ALDE are 12 senatori. Legea pensiilor era anunţată drept una dintre prioritățile asumate de PSD. Premierul Viorica Dăncilă a spus că va verifica de ce au lipsit senatorii PSD de la vot.
Filip Stan
19 iun. 2019, 10:02
Senatul a respins legea pensiilor. Viorica Dăncilă dă vina pe opoziţie, deşi voturile PSD-ALDE erau suficiente pentru adoptare

Legea pensiilor nu a întrunit, miercuri în plenul Senatului, numărul necesar de voturi pentru a trece. Legea a fost reexaminată ca urmare a deciziei de neconstituţionalitate a CCR.

Potrivit site-ul Senatului, în plen au fost prezenţi 87 de senatori, dintre care 65 au votat „pentru”, iar 22 s-au abţinut.

Vezi AICI situaţia votului de miercuri pe legea pensiilor la Senat

În favoarea proiectului de lege privind sistemul public de pensii au votat 52 de senatori PSD (din totalul de 69), 5 senatori ALDE (din totalul de 12) un senator neafliliat şi 7 senatori UDMR. Senatorii PNL şi USR, dar şi trei neafiliaţi s-au abţinut. 

Pentru adoptarea proiectului era de ajuns votul tuturor senatorilor PSD, care singuri asigură majoritatea în Senat, la care se adaugă cei 12 senatori ALDE.

Întrebată despre respingerea legii pensiilor, premierul Viorica Dăncilă a dat vina pe opoziţie că a votat împotrivă (deşi PNL s-a abţinut): „Asta arata modul in care abordeaza legea pensiilor opozitia, una declara, acuza guvernul fata de nivelul de trai, dar azi au votat impotriva legii. Acest dublu standard nu este acceptat de pensionari: Vom trece legea in Camera Deputatilor”.

La insistenţele jurnaliştilor, că legea a picat deşi voturile PSD-ALDE ar fi fost mai mult decât suficiente, Viorica Dăncilă a spus că o să verifice de ce au lipsit senatorii PSD de la vot (au fost doar 52 de voturi).

„O sa discut cu ei sa vad de ce au lipsit de la Senat. Poate au lipsit justificat, sa-i vedem intai pe cei care au votat impotriva. Eu cred că de la acest punct trebuie să plecăm. Ne-am ţinut întotdeauna promisiunile faţă de pensionari. Dacă nu am putut prin lege, am dat ordonanţă de urgenţă. Pensionarii, la 1 septembrie, vor avea majorarea punctului de pensii şi vom trece legea pensiilor de Camera Deputaţilor”, a mai declarat Viorica Dăncilă. 

Senatul este prima cameră sesizată, urmând ca legea să fie repusă la vot în toamna acestui an la Camera Deputaţilor.

„Noi mergem mai departe și îi asigur pe români că noi la Cameră vom adopta această lege. În comisii vom corela toate prevederile, iar dacă sunt colegi din opoziție care doresc să vină cu propuneri sunt bine venite. Noi ne dorim să obținem consens politic pe această lege.

Vom avea majoritate la Camera Deputaților, asta veți vedea. Ne vom mobiliza, așa cum am făcut-o și până acum și veți vedea că o vom adopta, acum rămâne de văzut dacă va fi și promulgată.

Punctul de pensie va crește de la 1 septembrie 2019. Noi am prevăzut că vom avea piedici și de aceea am trecut și în OUG 114 creșterea punctului, chiar dacă prima dată era trecut și în Legea pensiilor”, a spus la rândul său Marius Budăi, ministrul Muncii.

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când nu ești în apartament
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pisici drogate în București: când curiozitatea felină întâlnește neglijența umană