Legea pensiilor nu a întrunit, miercuri în plenul Senatului, numărul necesar de voturi pentru a trece. Legea a fost reexaminată ca urmare a deciziei de neconstituţionalitate a CCR.
Potrivit site-ul Senatului, în plen au fost prezenţi 87 de senatori, dintre care 65 au votat „pentru”, iar 22 s-au abţinut.
Vezi AICI situaţia votului de miercuri pe legea pensiilor la Senat
În favoarea proiectului de lege privind sistemul public de pensii au votat 52 de senatori PSD (din totalul de 69), 5 senatori ALDE (din totalul de 12) un senator neafliliat şi 7 senatori UDMR. Senatorii PNL şi USR, dar şi trei neafiliaţi s-au abţinut.
Pentru adoptarea proiectului era de ajuns votul tuturor senatorilor PSD, care singuri asigură majoritatea în Senat, la care se adaugă cei 12 senatori ALDE.
Întrebată despre respingerea legii pensiilor, premierul Viorica Dăncilă a dat vina pe opoziţie că a votat împotrivă (deşi PNL s-a abţinut): „Asta arata modul in care abordeaza legea pensiilor opozitia, una declara, acuza guvernul fata de nivelul de trai, dar azi au votat impotriva legii. Acest dublu standard nu este acceptat de pensionari: Vom trece legea in Camera Deputatilor”.
La insistenţele jurnaliştilor, că legea a picat deşi voturile PSD-ALDE ar fi fost mai mult decât suficiente, Viorica Dăncilă a spus că o să verifice de ce au lipsit senatorii PSD de la vot (au fost doar 52 de voturi).
„O sa discut cu ei sa vad de ce au lipsit de la Senat. Poate au lipsit justificat, sa-i vedem intai pe cei care au votat impotriva. Eu cred că de la acest punct trebuie să plecăm. Ne-am ţinut întotdeauna promisiunile faţă de pensionari. Dacă nu am putut prin lege, am dat ordonanţă de urgenţă. Pensionarii, la 1 septembrie, vor avea majorarea punctului de pensii şi vom trece legea pensiilor de Camera Deputaţilor”, a mai declarat Viorica Dăncilă.
Senatul este prima cameră sesizată, urmând ca legea să fie repusă la vot în toamna acestui an la Camera Deputaţilor.
„Noi mergem mai departe și îi asigur pe români că noi la Cameră vom adopta această lege. În comisii vom corela toate prevederile, iar dacă sunt colegi din opoziție care doresc să vină cu propuneri sunt bine venite. Noi ne dorim să obținem consens politic pe această lege.
Vom avea majoritate la Camera Deputaților, asta veți vedea. Ne vom mobiliza, așa cum am făcut-o și până acum și veți vedea că o vom adopta, acum rămâne de văzut dacă va fi și promulgată.
Punctul de pensie va crește de la 1 septembrie 2019. Noi am prevăzut că vom avea piedici și de aceea am trecut și în OUG 114 creșterea punctului, chiar dacă prima dată era trecut și în Legea pensiilor”, a spus la rândul său Marius Budăi, ministrul Muncii.