LEGEA PENSIILOR a fost votată în Comisia de Muncă. Ce se întâmplă cu punctul de pensie şi vârsta de pensionare

Fostul ministru al Muncii Olguţa Vasilescu, a declarat, marţi, după adoptarea în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a raportului la proiectul legii pensiilor, că această lege este bună, aplicabilă şi elimină inechităţi.
Romania TV
11 dec. 2018, 17:41
LEGEA PENSIILOR a fost votată în Comisia de Muncă. Ce se întâmplă cu punctul de pensie şi vârsta de pensionare

„Legea pensiilor este foarte importantă, s-au făcut nişte lucruri pe care noi le-am promis în campania electorală pentru pensionari. Se dublează punctul de pensie de la 871 la 1.775 în interiorul mandatului nostru, deci în cei patru ani în care ne-am asumat să guvernăm. Pensiile sub 2.000 de lei nu mai au impozit, pensiile peste 2.000 de lei au un impozit de 10 la sută. S-au eliminat toate acele formule de impozitare introduse de guvernarea Boc pentru că nu i-a lăsat CCR să taie aceste pensii. Dar mai important decât orice, avem o lege bună.(…)Am reuşit să venim şi cu o lege care corectează foarte multe inechităţi”, a afirmat Olguţa Vasilescu, membru al comisiei.

Ea a menţionat că în comisie nu au fost adoptate amendamente care să modifice structura legii.

„O modificare importantă pe care ne-am dorit-o şi noi priveşte mamele care adoptă copii şi care pot şi ele să beneficieze şi ele de reducerea vârstei de pensionare care, sigur, că este un lucru foarte bun. În rest, nu au fost amendamente de natură să modifice structura legii, nu s-a mers pe un impact mai mare, ceea ce este foarte bine pentru că ne-am dorit ca această lege să fie aplicabilă”, a precizat Vasilescu.

Ea a spus că unele amendamente ale Opoziţiei au propus scăderea vârstei de pensionare la mai multe categorii, însă acestea au fost respinse pentru că toţi trebuie să beneficieze de aceleaşi condiţii.

„Ne-am uitat pe amendamentele Opoziţiei care nu a votat această lege. Grupul USR a votat împărţit, dar grupul PNL a votat împotriva legii, şi am constatat că ar fi vrut scăderea vârstei de pensionare la mai multe categorii şi mai multe avantaje pentru aceste categorii. Noi credem că toţi trebuie să beneficieze de aceleaşi condiţii şi mă bucur foarte tare că se respectă în continuare principiul contributivităţii”, a precizat Vasilescu, adăugând că a constatat că cei din Opoziţie nu au citit legea.

Fostul ministru al muncii a precizat de ce s-a revenit, la dezbaterile din comisie, asupra unui articol care includea persoanele cu handicap grav în categoria celor cu stagiu de cotizare redus.

„Nu că nu am fost de acord, ştim că în Ministerul Muncii există o legislaţie specială pentru persoanele cu handicap şi cu asistenţa socială şi bineînţeles acolo era sediul materiei, practic noi nu ne-am opus la aceste drepturi pe care ei le vor avea, dar nu era sediul aici, în legea pensiilor. (…)Dacă vă uitaţi în actuala legislaţie şi în ultimele 4 legi ale pensiilor, puteţi să observaţi că numai nevăzătorii beneficiau de o reducere a stagiului, ceea ce a rămas în continuare în legea care a fost aprobată în comisie. Este o discriminare pozitivă, dacă vreţi, care nu am avut cum să o corectăm pentru că exista deja în legislaţie şi am preluat-o exact aşa cum a fost. În ultimul an ne-am canalizat foarte mult pe drepturile persoanelor cu handicap şi m-aş referi aici măcar la una dintre măsuri şi anume că s-au dublat prestaţiile pentru persoanele cu dizabilităţi”, a precizat Olguţa Vasilescu, adăugând că persoanele cu dizabilităţi nu şi-au pierdut vreun drept pentru că nu l-au avut.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, proiectul legii sistemului unitar de pensii, preşedintele comisiei, Adrian Solomon, anunţând că proiectul urmează să intre în şedinţa de miercuri a plenului Camerei Deputaţilor. S-au înregistrat 14 voturi pentru, 5 împotrivă şi o abţinere.

Spynews
Anca Țurcașiu, ipostaze romantice în brațele iubitului! Actrița se declară fericită și iubită: "Am lângă mine un om drag..." / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bălan, provocatoare într-un costum de baie minuscul! A făcut senzație pe plajă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Câtă cafea sau cola poți să bei fără să-ți pui inima în pericol. Cercetătorii au calculat cantitatea corectă
Capital.ro
Rusia a blocat complet România. Decizia finală luată de Kremlin
Playtech.ro
WOW cum arată casa lui Alain Delon din Franța. E UNICĂ în lume, nimeni NU are așa vilă
DailyBusiness
COD ROȘU de caniculă în aceste județe! Mare atenție când ieșiți din casă!
Adevarul
Vladimir Putin nu poate răspunde rapid la invazia Ucrainei. De câți soldați are nevoie pentru a-i scoate pe ucraineni din Kursk?
Spynews
Unde e înmormântat tatăl lui Silviu Prigoană! Bărbatul își doarme somnul de veci lângă fiul afaceristului și al Adrianei Bahmuțeanu, decedat în urmă cu 15 ani
Spynews
Un iaht de lux s-a scufundat din cauza unei furtuni puternice, în Mediterană. O persoană a murit și alte șase sunt date dispărute
Evz.ro
Tort cu mere. Rețeta unui celebru cofetar
Ego.ro
Anunțul a foct făcut ACUM de Antenă! Ce se întâmplă cu Mirela Vaida
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
Cătălina Ponor a ajuns de nerecunoscut! Cum s-a transformat trupul ei, la 7 ani după ce s-a retras din gimnastică
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
BAC 2024, sesiunea de toamnă: Acestea sunt subiectele de azi de la Istorie și Matematică
Capital.ro
A venit ordin de la UE! România trebuie să conformeze: Din anul 2026 se aplică
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
Urlete de durere la înmormântarea Robertei, polițista moartă la 21 de ani! Detalii șocante
substantial.ro
Lansetele Okuma: performanță și inovație pe malul apei
MediaFlux
De ce PENSIILE NU VOR FI MAJORATE pentru 700.000 de vârstnici. Șeful Casei de Pensii spune ADEVĂRUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...