LEGEA PENSIILOR. Cinci schimbări majore, se poate ajunge la dublarea veniturilor

Noul an nu a venit cu dublări sau triplări de pensii și nici cu modificări importante legate de modul în care acestea vor fi calculate, în ciuda mult discutatei legi a pensiilor. Vor fi, totuși, câteva schimbări care se vor produce şi care vor aduce mai mulţi bani pentru unele categorii de pensionari. Însă cele mai multe prevederi ale noii legi se vor aplica abia din anul 2021.
Filip Stan
26 aug. 2019, 19:15
LEGEA PENSIILOR. Cinci schimbări majore, se poate ajunge la dublarea veniturilor

Majorarea punctului de pensie 

Punctul de pensie va crește de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, de la 1 septembrie 2019, potrivit noii legi a pensiilor.  Asta înseamnă că abia în ultimele patru luni ale anulu pensionarii vor lua mai mulți bani. Din septembrie pensiile vor crește cu 15%. De exemplu, cine are 1,2 puncte va lua mai mult cu 198 de lei, cine are 1,5 puncte va primi în plus 247,5 lei, cine are două puncte va lua 330 de lei etc.

Noi reglementări privind pensiile. Avantaj major pentru femei, CINCI MILIOANE de pensionari vor primi mai mulţi bani 

Pensia minimă se dă indiferent de vechime

Pensia minimă va creşte de la 640 de lei, cât este în prezent, la 704 de lei, tot din septembrie. Însă nu se va face departajarea între cei care au lucrat minim 33 de ani și cei care primesc acești bani ca indemnizație socială. Practic, și în 2019 toți pensionarii care au pensia minimă vor primi aceeași majorare indiferent de anii lucrați. Corectarea acestei inegalități se va face abia din anul 2021 când va fi o departajare clară între cei care au lucrat peste 33 de ani și ceilalți pensionari, scroe dcbusiness.ro.

În acest moment, numărul total de beneficiari ai pensiei minime cu componentă de indemnizație  socială se ridică la 806,3 mii de persoane  din care 661,8 mii de persoane provin din sistemul asigurărilor sociale de stat, 143 mii de persoane din rândul pensionarilor agricultori și 1,3 mii de persoane din sistemul militar, potrivit datelor de la Statistică. Potrivit reglementărilor în vigoare, nu există un plafon privind pensia maximă, cea mai mare pensie încasată acum de un civil şi stabilită doar în baza contribuţiilor virate pe parcursul vieţii profesionale este de 20.000 de lei net, iar după majorarea punctului din septembrie va ajunge la 23.000 de lei.

Se finalizează recalcularea pensiilor

Cei mai câștigați vor fi pensionarii care au lucrat în locuri de muncă încadrate în grupa I sau a II-a și care pe lângă majorarea punctului de pensie vor beneficia și de recalculare în baza Legii nr. 221/2018. De recalculare vor avea parte toți pensionarii ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislaţiei existente înainte de  aprilie 2001. Procedura se realizează din oficiu în perioada octombrie 2018 – octombrie 2019, însă drepturile recalculate se vor acorda începând din octombrie 2018, indiferent de data emiterii deciziei de recalculare.În situaţia în care, în urma recalculării, rezultă un punctaj mediu anual mai mic decât cel inițial, se menţine cel vechi astfel încât să nu scadă nici o pensie.

Cumpărarea anilor pentru pensie

Anul acesta românii nu își vor mai putea cumpăra vechime pentru pensie având în vedere că vechiul mecanism a expirat în 2018. Însă cumpărarea vechimii pentru pensie pentru perioadele neasigurate din trecut a fost prevăzută în  legea privind sistemul public de pensii. Dar prevederea legată de plata retroactivă a contribuției la pensii se va aplica abia din anul 2021. Este totuși de așteptat ca și în 2019, Guvernul să de o hotărăre legată de continuarea procedurii de cumpărare a vechimii, rămâne de văzut dacă va fi o continuare a situației de anul trecut, când se poate plăti numai pentru ultimii cinci ani, sau va fi ca în noua lege a pensiilor, când se poate cumpăra vechime pentru orice perioadă neasigurată din trecut.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
Playtech.ro
Unde poţi obţine cel mai uşor cetăţenia, în Europa? Ţările blânde cu străinii
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Mari schimbări la BAC. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Educației
Ego.ro
EXCLUSIV Ce s-a întâmplat cu Armin Nicoară, imediat după ce a născut Claudia Puican
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Val de căldură în România, înainte de Paște. Când va fi cea mai călduroasă zi din această primăvară
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut-o pe cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Rămâne veșnic în amintirea tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Se dau bani retroactiv pentru milioane de seniori începând din mai! Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a confirmat recalcularea pensiilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți