Legea pensiilor s-a schimbat. Află anul exact când poţi să uiţi de trezitul dimineaţa la job. Ce români pot ieşi cu 5 ani mai devreme la pensie, fără penalizări TABEL

Legea pensiilor a intrat în vigoare recent și a adus schimbări importante pentru români. Dincolo de creșterile de care au beneficiat senatorii, aceasta include modificări legate de vârsta de pensionare și stagiile de cotizare. Salariații pot afla cu ușurință la ce vârstă se pot ieși din câmpul muncii.
Filip Stan
30 dec. 2024, 10:20
Legea pensiilor s-a schimbat. Află anul exact când poţi să uiţi de trezitul dimineaţa la job. Ce români pot ieşi cu 5 ani mai devreme la pensie, fără penalizări TABEL
Se reduce vârsta de pensionare

Legea pensiilor vine cu prevederi schimbate legate de vârsta de pensionare. Potrivit prevederilor din noul act normativ, acești parametri ar putea fi modificați o dată la trei ani. Prin urmare, durata de viață este corelată cu evoluția demografică. Proiectul de modificare a legii pensiilor a avut ca scop eliminarea tuturor inechităților din acest sector.

„Începând cu data finalizării eşalonării prevăzute în anexa nr. 5, stagiul minim de cotizare contributiv, stagiul complet de cotizare contributiv şi vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, sunt majorate în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă din România, la un interval de maximum 3 ani”, conform noii legi.

Pensii 2024. Ultima veste bună înaintea calvarului anunţat pentru seniori în 2025

În contextul în care speranța de viață va crește, stagiul minim cotizare și vârsta de pensionare „vor fi majorate proporțional cu jumătate din perioada de creștere” a acesteia. În cazul în care speranța de viață este în scădere, valorile respective nu ar putea fi majorate.

La 1 septembrie 2024 a intrat în vigoare noua lege a pensiilor, care modifică semnificativ sistemul de pensionare din România. Pe lângă ajustările veniturilor pensionarilor, actul normativ introduce și un mecanism dinamic pentru modificarea vârstei de pensionare și a stagiilor de cotizare, în funcție de evoluția speranței de viață.

„Începând cu data finalizării eşalonării prevăzute în anexa nr. 5, stagiul minim de cotizare contributiv, stagiul complet de cotizare contributiv şi vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, sunt majorate în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă din România, la un interval de maximum 3 ani”, se specifică în lege.

Vești rele pentru pensionari la început de 2025. Când vor primi de fapt pensiile indexate

Modificări în funcție de speranța de viață. Legea pensiilor vine cu prevederi noi:

Evoluție pozitivă: Dacă speranța de viață crește, stagiul minim și complet de cotizare, precum și vârsta de pensionare vor fi majorate proporțional cu jumătate din perioada de creștere a speranței de viață.

Evoluție negativă: Dacă speranța de viață scade, aceste valori nu pot fi majorate.

„În situaţia în care se constată o evoluţie pozitivă a speranţei de viaţă, autorităţile competente vor lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare contributiv, a stagiului complet de cotizare contributiv şi a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creştere a speranţei de viaţă, prin modificarea cadrului legal. În situaţia în care se constată o evoluţie negativă a speranţei de viaţă, stagiile de cotizare şi vârsta standard de pensionare nu pot fi majorate (alin. 6)”, se precizează în document.

De asemenea, dacă modificările ar presupune o creștere mai mică de o lună, ele nu vor fi aplicate.

Legea pensiilor prevede egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați

Anexa 5 a legii prevede etapele de creștere a vârstei de pensionare pentru femei, proces care va începe în ianuarie 2030. Conform acesteia, de la 1 ianuarie 2035, vârsta de pensionare a femeilor va deveni egală cu cea a bărbaților, stabilindu-se la 65 de ani.

Această aliniere vine în contextul unui obiectiv similar adoptat la nivelul Uniunii Europene, unde se dorește ca retragerea din câmpul muncii să fie uniformizată la aceeași vârstă, în acord cu speranța de viață și sustenabilitatea sistemelor de pensii.

Conform noii legi, stagiul minim de cotizare va rămâne la 15 ani, în timp ce stagiul complet va fi de 35 de ani, oferind astfel un cadru flexibil și predictibil pentru contribuabili.

Noua lege a pensiilor aduce un model mai dinamic și adaptabil pentru sistemul de asigurări sociale, contribuind la o mai bună corelare între speranța de viață și sustenabilitatea economică a acestuia.

Care români pot ieşi mai devreme la pensie fără penalizare. O singura condiţie trebuie îndeplinită

Noua lege a pensiilor aduce multe schimbări importante, printre care şi pensionarea anticipată. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.

Citeşte şi: EXCLUSIV Pensii. Marius Budăi anunţă ce adeverinţe se iau în calcul la „mica recalculare”

Angajații care lucrează în acest moment pot ieși mai devreme la pensie, fără să fie penalizați, în cazul în care îndeplinesc o condiție. Condiția este să aibă stagiul complet de cotizare prevăzut în Anexa 5. Stagiul complet de cotizare nu este pentru toată lumea de 35 de ani. În funcție de anul nașterii, există un anumit stagiu complet de cotizare. Dacă persoana a realizat acest stagiu complet de cotizare contributiv, prevăzut în Anexa 5, trebuie să mai aibă încă cinci ani în plus față de acest stagiu complet de cotizare. În cei cinci ani pot fi incluse facultatea, armata, deci stagiile necontributive. În această situație, persoana respectivă se poate pensiona cu cinci ani mai devreme decât vârsta standard de pensionare, fără penalizare. Această perioadă de cinci ani nu se cumulează cu nicio altă reducere”, au transmis reprezentanții Casei de Pensii a Muncipiului București, conform Antena 3.

„În cazul în care nu are acei cinci ani în plus și are doar doi sau trei ani, atunci se pensionează anticipat, și va fi penalizată în funcție de numărul lunilor de anticipare dar și de stagiul complet de cotizare depășit. Aceasta este pensia anticipată. Pe legea actuală există doar pensie pentru limită de vârstă și pensia anticipată, nu mai există pensia anticipată parțială”, au mai explicat reprezentanții Casei de Pensii a Muncipiului București.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft, de sâmbătă, 26 aprilie 2025, produsele de care toți românii au nevoie. Sunt cu preț redus, ofertele sunt limitate
Capital.ro
Turul 2 înapoi și reluarea alegerilor. Călin Georgescu a primit azi verdictul. Decizia ÎCCJ e definitivă
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Irina Loghin și Sofia Vicoveanca își păstrează tenul fără riduri cu ajutorul unui ingredient din bucătărie
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Miză uriașă la nivel de autostrăzi. Se cere finalizarea urgentă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
Lovitura primită de Mirela Vaida: OUT din grilă! A plecat de la Acces Direct pentru o emisiune pe Antena 1, anunțată cu surle si trâmbițe, dar…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Donald Trump îngroapă Ucraina. Decizie istorică la final de război: Le revine rușilor!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Răsturnare de situație! Ucraina cedează în fața Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte