Legea pensiilor, subiect de discuţie între ministrul Muncii şi Liviu Dragnea

Ministrul Muncii discută cu liderul PSD referitor la cât de repede va trece legea pensiilor de Parlament pentru a ajunge la preşedinte. Marius Budăi a precizat că în şedinţa de Guvern de joi urmează să fie discutate clarificările aduse proiectului Legii pensiilor, în baza deciziei Curţii Constituţionale. Discuţiile au loc în contextul admiterii de către Curtea Constitutionala a sesizării de neconstitutionalitate a PNL si USR asupra Legii pensiilor votata anul trecut. Asa ca respectivul act normativ se va intoarce acum in Parlament pentru a fi pus in acord cu Constitutia.
Romania TV
21 mai 2019, 08:47
Legea pensiilor, subiect de discuţie între ministrul Muncii şi Liviu Dragnea

„Noi am elaborat cele trei clarificări solicitate de Curtea Constituţională, dar nu pot să nu remarc că am pierdut şase luni de implementare a noii legi pentru un atac care s-a dovedit nefondat la Curtea Constituţională. Curtea Constituţională, dintr-o lege de peste 180 de articole, a cerut, practic, la trei aliniate o clarificare. Nici măcar acele trei aliniate nu au fost declarate neconstituţionale. Noi le-am elaborat, le-am înaintat Guvernului, probabil le vom discuta în şedinţa de Guvern de joi şi după aia le înaintăm Parlamentului. (…) Le discutăm în Guvern, pentru a le înainta Parlamentului ca şi propunere de modificare din partea Ministerului Muncii şi a Casei Naţionale de Pensii Publice. Dar consider că trebuie ca toţi factorii, inclusiv doamna premier, să îşi spună opinia, iar apoi, bineînţeles, parlamentarii pot amenda ceea ce noi am propus”, a declarat Marius Budăi, citat de Agerpres.

Întrebat dacă există suficient personal în vederea recalculării pensiilor, Budăi a precizat că ministerul vizează o reorganizare a personalului în acest scop, dar şi reîncadrarea unor foşti angajaţi ai caselor de pensii.

„Cu siguranţă câteva sute de persoane vor trebui să fie ori reangajate ori… mă refer la realocările între ministere sau chiar mă refer la faptul că deja am discutat cu o parte dintre cei care deja au ieşit la pensie şi îşi doresc să lucreze pe această perioadă de implementare a noii legi. Sunt persoane cu o experienţă vastă în domeniu şi ne-ar fi foarte utili în această perioadă. Am avut această discuţie cu doamna premier şi mi-a aprobat acest lucru, să discut cu o parte din ei. Sunt oameni experimentaţi. (…) Din perioada anilor 2010, când au fost acele reduceri masive de personal, nu s-au mai angajat foarte mulţi în sistem”, a spus Budăi.

Pe 13 mai, Budăi preciza că ministerul respectă deciziile CCR referitoare la Legea pensiilor şi le va pune în aplicare în termenul cel mai scurt.

Vă reamintim că în data de 13 mai, Curtea Constitutionala a admis parţial sesizarea de neconstitutionalitate a PNL si USR asupra Legii pensiilor votata anul trecut. Obiectia de neconstitutionalitate a fost formulata, pe 27 decembrie, de un numar de 83 de deputati apartinand PNL si USR.

Opozitia a precizat ca legea este supusa „unui dublu standard” privind persoanele care urmeaza sa beneficieze de pensie de invaliditate.

„Dispozitiile criticate ca fiind neconstitutionale privesc conditionarea dreptului la pensie al angajatului de indeplinirea de catre angajator a obligatiei fiscale de achitare a contributiilor retinute angajatului prin stopaj la sursa.

Astfel, este deschisa posibilitatea incalcarii dreptului constitutional la pensie al angajatului, fara ca acest lucru sa fie determinat de neindeplinirea unei obligatii aflata in sarcina angajatului”, se arata in sesizarea Opozitiei trimisa la CCR.

De asemenea, PNL si USR au subliniat ca „este instituita o discriminare nejustificata intre persoanele cu dizabilitati care urmeaza sa beneficieze de pensie, fiind aplicata o masura de reducere a stagiului de cotizare minim doar pentru o anumita categorie de persoane si nu pentru toti cetatenii cu nevoi speciale”.

Mai mult, cei din Opozitie au precizat ca noua legea pensiilor este supusa „unui dublu standard” privind persoanele care urmeaza sa beneficieze de pensie de invaliditate.

„In plus, este instituita o conditie obligatorie pentru persoanele care urmeaza sa beneficieze de pensie de invaliditate de a indeplini un stagiu minim de cotizare de minimum 15 ani, fapt care genereaza situatii in care persoanele in cauza sunt discriminate si supuse unui dublu standard”, potrivit sursei citate.

De altfel, Opozitia a adaugat ca si dispozitiile art.53 din Legea privind sistemul public de pensii sunt neconstitutionale, deoarece incalca dispozitiile art.16 si ale art.50 din Constitutia Romaniei care face referire la toate persoanele cu dizabilitati care se bucura de protectie speciala din partea statului roman.

Camera Deputatilor a aprobat, pe 19 decembrie, Legea pensiilor, ca for decizional, dupa ce deputatii au admis un amendament al UDMR, initial respins de Comisia de Munca, care prevede ca cei care sufera de handicap grav se pot pensiona la realizarea unei treimi a stagiului complet de cotizare.

Curtea Constituţională a României (CCR) arată în motivarea deciziei prin care a declarat neconstituţionale două articole din Legea pensiilor că legiuitorul trebuia să fie mai riguros atunci când a stabilit cine sunt contribuabilii la sistemul public de pensii şi cine plăteşte contribuţia de asigurări sociale.

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Orașul în care casele costă doar 1 euro. Se află la mai puțin de 5 ore de România, are peisaje superbe, iar aici poți duce o viață frumoasă și liniștită
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care au buletin! Trebuie să anunțe în termen de 24 de ore
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare, explicate de un cercetător
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Sindromul accentului străin. Boala misterioasă căreia medicii nu-i dau de cap
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
Gabriela Lucuțar, pusă într-o situație dificilă după înmormântarea secretă a lui Silviu Prigoană. „Regina Întunericului” face un apel către Honorius Prigoană: „Au fost niște probleme”
Cancan.ro
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertisment pentru șoferi la ITP. Se schimbă legea din 29 noiembrie. La ce trebuie să renunțe
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
substantial.ro
Dezamăgire în rândul musulmanilor americani care l-au sprijinit pe Donald Trump în campanie
MediaFlux
LOVITURĂ pentru SENIORI! NU și-au PRIMIT PENSIA! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scheletul unui copil, descoperit în Parcul Botanic din Timișoara