„PNL va contesta la CCR această lege pe care o considerăm a fi cras neconstituţională”, a spus Vîlceanu, într-o conferinţă de presă, precizând că acest proiect a fost amânat pentru săptămâna viitoare, cel mai probabil din cauza unor discuţii între PSD şi UDMR.
El a explicat motivele de contestare a proiectului la CCR. „Această lege leagă pensia de invaliditate de un stagiu minim de cotizare. (…) Practic, românii care nu au contribuit minim 15 ani la sistemul de pensii şi suferă un accident de muncă sau o boală nu vor primi pensie ceea ce este clar neconstituţional”, a spus Vîlceanu, invocând o decizie a CCR.
În opinia sa, acest act normativ creează şi o discriminare între persoanele cu dizabilităţi, în sensul în care doar nevăzătorii beneficiază de o treime dintr-un stagiu complet de cotizare pentru a primi pensie.
El a adăugat că o altă problemă este legată de faptul că această lege nu are niciun fel de legătură cu contributivitatea.
„Există o întreagă discuţie cu conceptul de datorat şi plătit pentru a primi pensie. (…) Există mai multe companii de stat care reţin contribuţiile angajaţilor şi nu le plătesc la sistemul de pensii, fapt care duce contribuabilul în situaţia de a nu primi pensie pentru perioada în care aceste contribuţii nu au fost plătite. (…) Această lege introduce o mare nedreptate şi mă refer la faptul că, de exemplu, la un stagiu minim de cotizare de 15 ani ori că vei contribui la salariul minim pe economie ori la cel mediu pe economie pensia pe care o vei primi este pensia minimă şi atunci este clar că, cel puţin din punct de vedere al contributivităţii, această lege este strâmbă, este o lege proastă pentru că încurajează practic cetăţenii ca după 15 ani să nu mai muncească”, a afirmat vicepreşedintele PNL.
Dan Vîlceanu a arătat că, în acest context, peste 65% dintre beneficiari vor primi pensia minimă.
Potrivit liberalului, legea pensiilor creează „o mare nedreptate” pentru salariaţii care au lucrat în grupa I şi grupa II de muncă, aceştia urmând să primească o pensie mai mică decât cea calculată conform actualelor prevederi.
El propune ca venitul cumulat din pensii şi alte indemnizaţii care depăşeşte 5.000 de lei să fie impozitat cu 80%, dând ca exemplu pensia preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, care este de peste 30.000 de lei.