Proiectul a întrunit 261 de voturi „pentru”, două voturi contra și 5 abțineri.
„Obiectivul de investiții Autostrada Unirii se finanțează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor din credite externe și din fonduri europene nerambursabile și/sau prin parteneriat public/privat. În fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementării proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finanțare comunicat de Ministerul Transporturilor”, prevede proiectul legislativ.
Ministerul Transporturilor este ministerul responsabil pentru coordonarea realizării obiectului de investiții Autostrada Unirii, potrivit legii. De asemenea, Ministerul Transporturilor va demara, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, procedurile necesare pentru realizarea obiectivului de investiții Autostrada Unirii.
În timpul votului, deputații PNL și USR au întins peste bănci două bannere cu „Moldova vrea Autostrada” și „Cerem Autostrada Marii Uniri”.
Legea a fost inițiată de 70 de senatori și deputați din toate partidele parlamentare.
Camera Deputaților este for decizional în acest caz. Pe 19 septembrie, deputatul ALDE Varujan Vosganian, purtător de cuvânt al partidului, i-a trimis premierului Viorica Dăncilă o interpelare în care afirmă că eficiența unei guvernări a devenit kilometrul de autostradă construită, nu creșterea PIB, a veniturilor sau a numărului locurilor de muncă create. Vosganian a precizat că fără demararea efectivă a lucrărilor la autostrada Ungheni – Iași – Târgu Mureș, locuitorii din Moldova vor fi dificil de convins că Guvernul „merită prețuirea și încrederea lor”.
Deputatul Cătălin Drulă: Legea pentru autostrada Tg. Mureș-Iași a fost adoptată.
„Consecințe importante după promulgare (primele trei ca urmare a adoptării cu amendamentele propuse de USR):
1) În 30 de zile trebuie începute procedurile de achiziție publică pentru acest proiect de investiție.
2) Fiecare lege a bugetului de stat anuală de acum încolo va trebui să prevadă exact creditele bugetare solicitate de Ministerul Transporturilor pentru acest proiect (sau să deroge explicit de la legea autostrăzii).
3) Limitele geografice sunt clar definite de la granița cu Republica Moldova (cu un nou pod peste Prut) până la conexiunea cu Autostrada Transilvania lângă municipiul Tg.-Mureș.
4) Se termină aventura subordonării proiectului la Comisia de Prognoză din subordinea doamnei Dăncilă – proiectul prevede explicit că Ministerul Transporturilor gestionează proiectul.
Le-am transmis și în plen astăzi celor de la PSD: gata cu amânările, gata cu sabotajul acestui proiect!”