Proiectul controversat al legii privind insolvenţa persoanelor fizice este la un pas de a fi adoptat, urmând să fie dezbătut miercuri în Camera Deputanţilor, care este for decizional.
Citeşte şi: CSM se opune legii privind insolvenţa persoanelor fizice, în forma actuală: Ar bloca sistemul judiciar
Pe scurt, legea prevede ca un debitor care nu îşi mai poate achita datoriile să poată fi „ajutat” cu un plan de rambursare pe 5 ani sub supravegherea unei comisii de insolvenţă.
„Sper ca mâine legea să primească aviz favorabil şi miercuri să intre în dezbatere în plen. Proiectul include două proceduri: procedura administrativă şi cea de lichidare.
A doua se face doar în faţa instanţelor când un debitor ştie că nu mai are nicio şansă de redresare şi cere lichidarea activelor. A doua presupune un plan de rambursare pe 5 ani cu posibilitatea de prelungire un an.
Iniţial, partenerii internaţionali voiau un plan pe trei ani şi consider un succes că am reuşit extinderea termenului”, a declarat pentru ZF deputatul Ana Birchall (PSD), iniţiatoarea proiectului.
Proiectul de lege privind insolvenţa personală a stârnit multe controverse de-a lungul vremii, principalul obiecţii venind din partea băncilor, care au susţinut că o astfel de lege ar putea încuraja datornicii să nu îşi mai plătească la timp datoriile.
Riscul nu este asociat numai băncilor, ci tuturor categoriilor de creditori, care ar putea fi dezavantajaţi de o astfel de măsură, spun contestatarii măsurii.
Citeşte şi: Persoanele fizice aflate în incapacitate de a-şi achita datoriile vor putea intra în INSOLVENŢĂ
Birchall spune însă că au fost prevăzute sancţiuni foarte dure pentru cei care fac abuz de această lege şi că scopul iniţiativei este acela de a îi proteja pe cei de bună-credinţă.