Legea prevenţiei în sănătate, adoptată tacit

Proiectul legislativ al PNL privind activitatea de prevenţie în sănătate a fost adoptat tacit de către Camera Deputaţilor şi va merge în dezbaterea Senatului, la două luni după ce a fost iniţiată, perioadă în care legea a stârnit controverse şi chiar o anchetă internă în Parlament.
Alina Costache
01 apr. 2016, 05:55
Legea prevenţiei în sănătate, adoptată tacit

Iniţiativa liberalilor a fost depusă în Parlament pe 1 februarie. În forma iniţială, legea prevedea ca românii care refuză să participe la acţiunile de prevenţie, adică la activităţile exercitate de Agenţia Naţională de Prevenţie în Sănătate (ANPS) cu privire la promovarea sănătăţii şi educaţia pentru sănătate, precum şi analiza, monitorizarea şi evaluarea riscurilor pentru sănătate, pot suporta parţial sau în totalitate costurile tratamentelor medicale.

Legea a primit un punct de vedere negativ de la Guvern şi a fost contestată de PSD, care a anunţat că nu o va vota.

După aproximativ o lună de la depunere, timp în care liberalii au organizat mai multe dezbateri pe tema acestui proiect, iniţiatorii au modificat radical textul legii. 

„Vor fi aduse îmbunătăţiri, prevederile legii sunt eminamente pozitive (…) Să nu-mi spuneţi că în România cineva nu acceptă ideea unor analize gratuite făcute pentru prevenţia unor boli. Acum, dacă vă faceţi aceste analize, plătiţi o grămadă de bani”, declara co-preşedintele PNL Alina Gorghiu, în luna februarie.

La începutul lunii martie, liberalii au finalizat noua formă a proiectului de lege, din care au eliminat sancţiunile pentru pacienţi, au transferat Guvernului responsabilitatea aplicării programului de prevenţie, dar şi obligaţia de a prezenta Parlamentului stadiul aplicării acestuia.

”Am revizuit modul în care se va realiza, efectiv, această activitate de prevenţie. Am înţeles din dezbaterile publice că trebuie să ridicăm nivelul de responsabilitate. În acest sens, Guvernul va da, prin hotărâre de guvern, cadrul logistic pentru aplicarea acestei legi”, a explicat Nicolăescu.

El a anunţat şi că PNL renunţă la ideea înfiinţării unei Agenţii Naţionale pentru Prevenţie.

Cu toate acestea, legea a continuat să fie contestată, în special de către social-democraţi. „PSD nu poate vota o asemenea prostie. A fost o lege cinică”, declarat Liviu Dragnea, după anunţul liberalilor privind schimbarea legii.

În timpul dezbaterilor din Camera Deputaţilor, din Comisia pentru sănătate, legea a primit un raport negativ, însă şedinţa a fost marcată de dispute. Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a acuzat PSD că a blocat dezbaterea parlamentară şi le- a respins liberalilor dreptul de a depune amendamente.

”Raportul de respingere, adoptat de majoritatea conturată în jurul PSD, încalcă Regulamentul Camerei Deputaţilor şi arată că social-democraţii sfidează în mod permanent valorile şi pricipiile democratice, răsturnând cu totul regulile de funcţionare ale Parlamentului României. Gestul PSD generează o incoerenţă gravă în procesul legislativ şi, totodată, echivalează cu o cenzură a vocii societăţii civile care astfel este pur şi simplu redusă la tăcere”, spunea Nicolăescu.

PNL a făcut şi o sesizare către conducerea Camerei Deputaţilor, care a dispus, în cele din urmă, o anchetă internă în Comisia pentru sănătate, pentru a vedea dacă criticile PNL sunt întemeiate. Responsabil de această anchetă a fost numită vicepreşedintele Camerei, Rodica Nassar (PSD), membru al Comisiei. După o săptămână de la începerea acestei anchete, conducerea Camerei Deputaţilor a decis ca proiectul să fie reîntors în Comisia pentru sănătate, astfel încât liberalii să îşi poată depune amendamentele.

Decizia este însă una tardivă şi strict formală, având în vedere că a fost luată cu doar patru zile înainte de expirarea termenului de adoptare tacită a legii. Astfel, proiectul PNL este deja considerat adoptat prin lipsa dezbaterii în termenul prevăzut de lege, de 45 de zile de la înregistrare. Toate amendamentele pe care PNL le-a depus în Comisia pentru sănătate vor fi înaintate Senatului, care urmează să discute legea în calitate de for decizional.

Dezbaterile în Senat ar urma să înceapă după aproximativ două săptămâni de la momentul în care plenul Camerei Deputaţilor va lua act de adoptarea tacită a proiectului, lucru care se va întâmpla săptămâna viitoare.

DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Ce să bei la primele ore ale dimineții pentru a-ți îmbunătăți memoria și metabolismul. Este mai bună decât cafeaua
Capital.ro
Călin Georgescu NU poate fi oprit. Maestrul Florin Zamfirescu a amuțit România: Câștigă cu 80%
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Subvențiile APIA pentru motorină întârzie. Agricultorii sunt la capătul puterilor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Cât mai e până trecem la ora de vară 2025. Ce și cum se schimbă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Menajera l-a costat mariajul, iar divorțul, casa! Unde a ajuns să locuiască fostul campion român, după ce a rămas fără vila din
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict final pentru Călin Georgescu: Încalcă principiile fundamentale ale Constituției României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Guvernul adoptă bugetul pentru 2025 în cadrul unei ședințe speciale
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România