Legea privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, act normativ care transpune două directive europene.
Romania TV
03 dec. 2018, 11:16
Legea privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, promulgată

Legea are ca obiect de reglementare transpunerea Directivei 2014/52/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 aprilie 2014 de modificare a Directivei 2011/92/UE privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice şi private asupra mediului.

Potrivit legii, procedura de evaluare a impactului asupra mediului integrează, după caz, evaluarea adecvată asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, precum şi evaluarea posibilelor efecte ale emisiilor industriale şi evaluarea pericolelor de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase. Procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectele care se construiesc pe ape sau care au legătură cu apele se derulează coordonat cu procedura de emitere a avizului de gospodărire a apelor care include evaluarea impactului asupra corpurilor de apă.

Autorităţile publice centrale sau teritoriale pentru protecţia mediului, cu participarea autorităţilor publice centrale sau locale, după caz, care au atribuţii şi responsabilităţi specifice în domeniul protecţiei mediului, conduc procedura de evaluare a impactului asupra mediului.

În acest sens, se constituie o comisie de analiză tehnică (CAT), prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, la nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti, prin ordin emis de prefect, iar la nivelul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei ‘Delta Dunării’, prin ordin emis de prefectul judeţului Tulcea.

Autorităţile prezintă, în scris, puncte de vedere cu privire la solicitarea acordului de mediu şi a aprobării de dezvoltare, în urma verificării, conform competenţelor proprii, a faptului că informaţiile prezentate de titularul proiectului în cadrul evaluării impactului asupra mediului respectă legislaţia specifică.

Proiectele care pot avea efecte semnificative asupra mediului fac obiectul unei solicitări de aprobare de dezvoltare şi unei evaluări a impactului lor asupra mediului înaintea emiterii acestei aprobări.

Printre aceste proiecte se numără rafinăriile de ţiţei, cu excepţia celor care produc numai lubrifianţi din ţiţei, şi instalaţii de gazeificare şi lichefiere a minimum 500 tone de cărbune sau şisturi bituminoase pe zi, termocentralele şi alte instalaţii de ardere cu o putere termică de minimum 300 megawaţi, centralele nucleare şi alte reactoare nucleare, inclusiv dezafectarea sau dezasamblarea acestora, instalaţiile pentru reprocesarea combustibilului nuclear iradiat, instalaţiile integrate pentru producerea fontei cenuşii pentru turnătorie şi a oţelului, instalaţii destinate producerii metalelor brute neferoase din minereuri.

Alte proiecte se referă la instalaţii chimice integrate, construirea de linii pentru traficul feroviar de lungă distanţă şi a aeroporturilor, construirea de autostrăzi şi de drumuri expres, căi navigabile interioare şi porturi fluviale care asigură traficul, porturi comerciale, extracţia petrolului şi a gazelor naturale în scopuri comerciale.

Legea prevede şi ca evaluarea impactului asupra mediului să identifice, să descrie şi evalueze, în mod corespunzător, pentru fiecare caz în parte, efectele semnificative directe şi indirecte ale unui proiect asupra următorilor factori: populaţia şi sănătatea umană; biodiversitatea, acordând o atenţie specială speciilor şi habitatelor protejate; terenurile, solul, apa, aerul şi clima; bunurile materiale, patrimoniul cultural şi peisajul; interacţiunea dintre factori.

Autoritatea competentă pentru protecţia mediului ia decizia cât mai rapid posibil şi în termen de cel mult 90 de zile de la data la care titularul proiectului a transmis toate informaţiile necesare.

O dată la şase ani, autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului informează Comisia Europeană, în cazul în care există informaţii disponibile, cu privire la: numărul proiectelor care au făcut obiectul unei evaluări a impactului asupra mediului, defalcarea evaluărilor impactului asupra mediului în funcţie de categoriile de proiecte, durata medie a procesului de evaluare a impactului asupra mediului, estimări generale privind costul mediu direct al evaluărilor impactului asupra mediului, inclusiv a impactului pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Preşedintele Iohannis a promulgat luni mai multe legi, anunţă Administraţia Prezidenţială:

  • Decret pentru promulgarea Legii privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului (PL-x 485/26.09.2018);
  • Decret pentru promulgarea Legii privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici (PL-x 502/08.10.2018);
  • Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 93/2017 pentru stabilirea unor măsuri privind organizarea, funcționarea și atribuțiile oficiilor teritoriale ale Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (PL-x 92/12.03.2018);
  • Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2018 pentru asigurarea continuității și decontării asistenței medicale primare prin centrele de permanență (PL-x 516/10.10.2018);
  • Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană (PL-x 79/05.03.2018);
  • Decret pentru promulgarea Legii privind Registrul Național de Publicitate Mobiliară și pentru abrogarea Ordonanței Guvernului nr. 89/2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor și efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare (PL-x 493/27.11.2017).

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Ce a putut să spună o turistă străină despre București. Impresia pe care i-a lăsat-o Capitala. ”De ce nu vorbește nimeni?”
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la prezidențiale! Cu cine va fi înlocuit? Scenariu BOMBĂ
Playtech.ro
Amenzi de până la 60.000 de lei pentru românii de la curte. Ce greșeală banală îi poate costa scump
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Ultima masă de „23 August” a dictatorilor și invitaților lor. „Adevărul”: „Vedeți cum acești criminali se ghiftuiau în toate ocaziile”
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
Fenomen rar într-un oraș din Alaska. Locul pare desprins din altă lume
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Decizie fără precedent pentru proprietarii de case și terenuri. Noile măsuri care se aplică în toată România
Cancan.ro
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Verdict final pentru Călin Georgescu: Deciziile sau hotărârile CCR sunt obligatorii și definitive
StirileBZI
Cât va costa încălzirea unui apartament cu 3 camere în 2025! Semnal de alarmă tras de Dumitru Chisăliţă
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
O tânără a născut noaptea trecută în Parcul Tei din Capitală, la minus 5 grade Celsius. Ce s-a întâmplat cu bebelușul
substantial.ro
Incident dramatic în Coreea de Sud: un bărbat și-a dat foc în fața biroului de investigare a corupției
MediaFlux
BOMBA ZILEI despre ION ILIESCU! Au CONFIRMAT ACUM! Poliția, acasă la PREȘEDINTE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mândria lui Ceaușescu, lăsată în paragină și demolată. O fabrică importantă din comunism, transformată în complex comercial