Proiectul pensiilor speciale ar fi trebuit mai întâi să intre în dezbaterea Comisiilor juridice, iar ulterior să ajungă pe masa Comisiei pentru Statut, care să depună raportul de adoptare sau de respingere. Numai că parlamentarii nu au mai aşteptat avizul Comisiei juridice, iar forul pentru modificările statutare s-a reunit încă de săptămâna trecută, într-o şedinţă secretă, unde a adoptat proiectul pensiilor speciale cu majoritate de voturi.
Marţi, deşi Comisiile juridice ale Parlamentului au anunţat că iau în dezbatere propunerea, senatorii şi deputaţii jurişti au avut şedinţe separate, unii la Camera, alţii, la Senat. Întrebat de ce nu s-a mai discutat acest proiect, vicepreşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Ciprian Nica, a dat vina pe senatori.
„Senatorii nu au mai venit, nu ştiu”, a ridicat el din umeri. În acelaşi timp, senatorii jurişti au răspuns că şedinţa a fost amânată, dar nu se cunoaşte motivul.
Surse din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor au declarat, pentru
Adevărul, că
proiectul va intra direct la vot în plenul comun al celor două Camere.
„Senatorii nu s-au mai prezentat, iar noi nu am luat în discuţie pensiile speciale pentru că, din moment ce Comisia de Statut a dat deja raport, noi am rămas fără obiect de discuţie”, au precizat aceleaşi surse.
Proiectul a primit raport favorabil pe 14 mai din partea Comisiei comune privind Statutul deputaţilor şi senatorilor şi, deşi ar fi trebuit şi un aviz consultativ din partea celor două Comisii Juridice de la Cameră şi Senat, acesta nu a mai fost dat întrucât procedura prevedea ca avizul să fie dat înainte de raportul comisiei.
Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.