Legea privind regimul deşeurilor a fost adoptată de Camera Deputaţilor

Proiectul de Lege privind regimul deşeurilor, care transpune Directiva 2008/98/CE privind deșeurile, a fost aprobat marți, 18 octombrie 2011, de către Camera Deputaților cu 282 de voturi „pentru” și o abținere. Actul normativ inițiat de Ministerul Mediului și Pădurilor a fost aprobat în luna aprilie de către Guvernul României, iar în luna iunie de către Senat.
Romania TV
19 oct. 2011, 06:19
Legea privind regimul deşeurilor a fost adoptată de Camera Deputaţilor

Prin acest act normativ, autorităţile locale vor fi obligate ca din ianuarie 2012 să introducă sisteme de colectare separată cel puţin pentru următoarele tipuri de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă.

După promulgarea de către Președintele României și publicarea în Monitorul Oficial, Legea va fi înregistrată în baza de date a Secretariatului Comisiei Europene privind notificarea măsurilor naţionale de executare. Această acțiune are ca scop clasarea de către Comisia Europeană a cauzei privind necomunicarea legislației naționale de transpunere a Directivei privind deșeurile..

Prin noua lege cadru se urmăreşte stabilirea unor măsuri în vederea protecţiei mediului şi a sănătăţii populaţiei prin prevenirea sau reducerea efectelor adverse produse de generarea şi gestionarea deşeurilor. Totodată, Legea privind regimul deşeurilor vizează reducerea efectelor generale ale folosirii resurselor şi creşterea eficienţei utilizării acestora prin mai multe masuri, printre care se afla:

  • Introducerea răspunderii extinse a producătorului pentru a consolida reutilizarea, prevenirea, reciclarea şi alte tipuri de valorificare a deşeurilor;
  • Stabilirea programelor de prevenire a generării deşeurilor pe baza indicatorilor adoptaţi de Comisia Europeană.
  • Suportarea costurilor gestionării deşeurilor de către producătorul iniţial de deşeuri, sau de către deţinătorii actuali ori deţinătorii anteriori ai deşeurilor
  • Aplicarea sancţiunilor în cazul neconformării cu prevederile acestui act normativ
  • Clarificarea responsabilităţilor factorilor implicaţi în sistemul de gestionare a deşeurilor
  • Distincţia între stocarea preliminară a deşeurilor înaintea colectării, colectarea deşeurilor şi stocarea acestora înaintea tratării lor.
  • Facilitarea colectării separate şi tratarea adecvată a biodeşeurilor în vederea producerii de compost fără riscuri pentru mediu şi a altor materiale bazate pe bio-deşeuri.
  • Măsuri de stimulare a creării unor reţele de reutilizare şi reparare prin sprijinirea acestora, prin utilizarea unor instrumente economice.
  • Introducerea noţiunii de încetare a statutului de deşeu, prevenire, reutilizare, pregătire pentru reutilizare, tratare şi reciclare.

La sfârșitul lunii septembrie 2011 Comisia Europeană a transmis României avizul motivat cu privire la necomunicarea măsurilor de transpunere în legislaţia naţională a Directivei 2008/98/CE privind deşeurile şi de abrogare a anumitor directive. Termenul de implementare al Directivei cadru privind deşeurile 2008/98/CE a fost decembrie 2010.

László Borbély a amintit marţi că în 2010 a fost actualizat şi completat cadrul legislativ prin elaborarea şi aprobarea Hotărârii Guvernului nr 1037/2010 privind gestiunea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi au fost elaborate acte normative subsecvente care au îmbunătăţit cadrul legat al gestionării DEEE-urilor.

„Prin acest HG autorităţile locale sunt obligate să colecteze de la populaţie DEEE-uri cel puţin o dată pe trimestru şi trebuie să asigure existenţa şi funcţionarea a cel puţin un punct de colectare a DEEE la 50.000 de locuitori, dar nu mai puţin de un punct de colectare în fiecare localitate”, a subliniat ministrul László Borbély.

Sperăm ca în anul 2015 să avem implementat sistemul integrat de management al deşeurilor la nivel naţional. Trebuie să ne mobilizăm şi să arătăm că România poate să colecteze selectiv şi să valorifice aceste deşeuri”, a încheiat ministrul Mediului şi Pădurilor.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
Playtech.ro
Loredana, apariție de INFARCT! Costumul de baie CRĂPAT i-a arătat toate formele
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Cum alegi cel mai dulce pepene. Trucul dezvăluit de un specialist
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Rusia consideră prezența navelor NATO în Marea Neagră drept o amenințare
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'