Legea privind starea de alertă, la vot în Senat. Comisia Juridică a decis ca starea de alertă să fie încuviinţaţă de Parlament

Legea privind starea de alertă este pe ordinea de zi de marţi a Senatului. Parlamentarii din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări au dat raport de admitere proiectului de lege privind starea de alertă, transmis ieri de Guvern Parlamentului, nu înainte de a-l amenda masiv. Potrivit G4media.ro, una dintre modificările aduse proiectului de lege este că impunerea stării de alertă va trebui să fie încuviințată de Parlament. 
Romania TV
12 mai 2020, 05:12
Legea privind starea de alertă, la vot în Senat. Comisia Juridică a decis ca starea de alertă să fie încuviinţaţă de Parlament

Plenul Senatului se reuneşte, marţi, unul dintre proiectele înscrise pe ordinea de zi fiind Proiectul de lege privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Legea trebuie dezbătută în procedură de urgenţă, Senatul fiind prima Cameră sesizată.

Înainte de întrunirea plenului, parlamentarii din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări au dat raport de admitere proiectului de lege privind starea de alertă, transmis ieri de Guvern Parlamentului, nu înainte de a-l amenda masiv. 

Potrivit G4media.ro, una dintre modificările aduse proiectului de lege este că impunerea stării de alertă va trebui să fie încuviințată de Parlament. Amendamentul a fost propus de senatorul PSD Șerban Nicolae.

Când starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului. Parlamentul se pronunță în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de trei zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată. Dispozițiile prezentului alineat se aplică în mod corespunzător și în cazul prelungirii stării de alertă”, se arată în amendamentul propus de Șerban Nicolae și votat de senatorii juriști.

De asemenea, tot în Comisia juridică a Senatului a fost eliminat întregul capitol 3 al proiectului de lege, secțiune care modifica OUG 21/2004 – actul normativ care, în prezent, reglementează starea de alertă.

George Dircă (USR), membru al Comisiei juridice, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că dezbaterea în comisie a durat aproximativ 5 ore şi au fost formulate şi adoptate mai multe amendamente.

„Proiectul s-a modificat foarte mult”, a spus George Dircă.

Proiectul de lege iniţiat de Guvern prevede „instituirea, pe durata stării de alertă declarate în condiţiile legii, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, a unor măsuri temporare şi, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viaţă, la integritate fizică şi la ocrotirea sănătăţii, inclusiv prin restrângerea exerciţiului altor drepturi şi libertăţi fundamentale”.

PROIECTUL DE LEGE privind măsuri contra COVID-19, adoptat de Guvern. Ce se întâmplă după 15 mai – VEZI DOCUMENTUL

În mai multe capitole distincte, actul normativ prevede, printre altele, măsuri pentru sectorul economic, în domeniul sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, transportului şi infrastructurii, dar şi în domeniul educaţiei.

De asemenea, actul normativ stabileşte regimul sancţiunilor şi contravenţiilor pentru încălcarea restricţiilor instituite în starea de alertă.

Şeful Cancelariei premierul, Ionel Dancă, a anunţat, luni, după şedinţa de Guvern, măsurile incluse în proiectul de lege privind starea de alertă.

Printre acestea se află obligativitatea purtăriii măştii în spaţiile publice închise, faptul că restaurantele şi mall-urile rămân închise, că firmele trebuie să instituie programe individualizate pentru angajaţi, astfel încât între salariaţi să se asigure existenţa unui interval de o oră la începerea şi la terminarea programului de muncă, într-o perioadă de trei ore.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni seară, că are încredere că Parlamentul va dezbate cu celeritate Legea stării de alertă, astfel încât aceasta să intre în vigoare în cât mai scurt timp. Până la intrarea în vigoare a eventualei legi, restricţiile vor fi impuse prin decizii ale Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că, după încetarea stării de urgenţă, se va intra în starea de alertă, în încercarea a de limita răspândirea pandemiei.

Autorităţile sanitare au precizat, în repetate rânduri, că relaxarea măsurilor, care începe în 15 mai, se va realiza treptat, în paşi de câte două săptămâni, pentru a putea fi evaluate efectele epidemiologice.

În cazul în care numărul îmbolnăvirilor creşte, ar putea fi reintroduse restricţii.

Până luni, la prânz, 15.588 de persoane erau infectate cu noul coronavirus, iar până luni seară numărul deceselor era de 982.

Citeşte şi: Oamenii vor trebui să declare scopul deplasării când sunt opriţi. Variantele propuse de Ludovic Orban în timpul stării de alertă

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Când vine Moș Crăciun în 2024? Seara în care se pun darurile sub brad
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Viscol pe 26 și 27 decembrie. Harta cu zonele îngropate de zăpadă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Simona Bucura Oprescu evită să clarifice creșterea pensiilor de la 1 ianuarie
MediaFlux
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!