Plenul Senatului se reuneşte, marţi, unul dintre proiectele înscrise pe ordinea de zi fiind Proiectul de lege privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Legea trebuie dezbătută în procedură de urgenţă, Senatul fiind prima Cameră sesizată.
Înainte de întrunirea plenului, parlamentarii din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări au dat raport de admitere proiectului de lege privind starea de alertă, transmis ieri de Guvern Parlamentului, nu înainte de a-l amenda masiv.
Potrivit G4media.ro, una dintre modificările aduse proiectului de lege este că impunerea stării de alertă va trebui să fie încuviințată de Parlament. Amendamentul a fost propus de senatorul PSD Șerban Nicolae.
„Când starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului. Parlamentul se pronunță în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de trei zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată. Dispozițiile prezentului alineat se aplică în mod corespunzător și în cazul prelungirii stării de alertă”, se arată în amendamentul propus de Șerban Nicolae și votat de senatorii juriști.
De asemenea, tot în Comisia juridică a Senatului a fost eliminat întregul capitol 3 al proiectului de lege, secțiune care modifica OUG 21/2004 – actul normativ care, în prezent, reglementează starea de alertă.
George Dircă (USR), membru al Comisiei juridice, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că dezbaterea în comisie a durat aproximativ 5 ore şi au fost formulate şi adoptate mai multe amendamente.
„Proiectul s-a modificat foarte mult”, a spus George Dircă.
Proiectul de lege iniţiat de Guvern prevede „instituirea, pe durata stării de alertă declarate în condiţiile legii, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, a unor măsuri temporare şi, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viaţă, la integritate fizică şi la ocrotirea sănătăţii, inclusiv prin restrângerea exerciţiului altor drepturi şi libertăţi fundamentale”.
În mai multe capitole distincte, actul normativ prevede, printre altele, măsuri pentru sectorul economic, în domeniul sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, transportului şi infrastructurii, dar şi în domeniul educaţiei.
De asemenea, actul normativ stabileşte regimul sancţiunilor şi contravenţiilor pentru încălcarea restricţiilor instituite în starea de alertă.
Şeful Cancelariei premierul, Ionel Dancă, a anunţat, luni, după şedinţa de Guvern, măsurile incluse în proiectul de lege privind starea de alertă.
Printre acestea se află obligativitatea purtăriii măştii în spaţiile publice închise, faptul că restaurantele şi mall-urile rămân închise, că firmele trebuie să instituie programe individualizate pentru angajaţi, astfel încât între salariaţi să se asigure existenţa unui interval de o oră la începerea şi la terminarea programului de muncă, într-o perioadă de trei ore.
Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni seară, că are încredere că Parlamentul va dezbate cu celeritate Legea stării de alertă, astfel încât aceasta să intre în vigoare în cât mai scurt timp. Până la intrarea în vigoare a eventualei legi, restricţiile vor fi impuse prin decizii ale Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că, după încetarea stării de urgenţă, se va intra în starea de alertă, în încercarea a de limita răspândirea pandemiei.
Autorităţile sanitare au precizat, în repetate rânduri, că relaxarea măsurilor, care începe în 15 mai, se va realiza treptat, în paşi de câte două săptămâni, pentru a putea fi evaluate efectele epidemiologice.
În cazul în care numărul îmbolnăvirilor creşte, ar putea fi reintroduse restricţii.
Până luni, la prânz, 15.588 de persoane erau infectate cu noul coronavirus, iar până luni seară numărul deceselor era de 982.