Reguli noi pentru părinții din România! Un proiect de lege important care privește protecția copiilor se află în discuție în Camera Deputaților. Acesta vizează combaterea agresiunii psihologice împotriva minorilor prin distrugerea intenționată a relației copil-părinte.
După ce a primit un raport favorabil în comisiile de specialitate, acest proiect de lege urmează să fie supus votului final în Camera Deputaților.
Proiectul propune adăugarea de dispoziții noi în Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului. De asemenea, documentul clarifică consecințele juridice ale comportamentului de înstrăinare părintească, definit ca fiind inducerea unui copil la ostilitate față de celălalt părinte.
Instanța va avea autoritatea să decidă dacă este în interesul minorului să locuiască doar cu părintele față de care a fost indusă înstrăinarea, doar în situația în care acest comportament este confirmat.
Părinții care nu respectă hotărârile judecătorești vor fi sancționați cu amenzi zilnice proporționale cu venitul lunar net, cu un prag minim de 300 de lei. În cazul încălcării custodiei părintești, aceste amenzi se vor dubla.
Proiectul mai prevede că nicio persoană nu poate împiedica relațiile copiilor cu membrii extinși ai familiei. De asemenea, serviciile de asistență socială vor fi obligate să efectueze vizite la domiciliul copiilor și să ofere informații despre îngrijirea acestora în cazul în care există suspiciuni că viața și securitatea lor sunt puse în pericol în cadrul familiei.
Mai mult, noile reglementări subliniază importanța menținerii fraților împreună pentru a asigura coeziunea familială și respectarea drepturilor copiilor. Acest principiu, care este deja în vigoare în cazul plasamentelor, este extins pentru a cuprinde și alte aspecte ale protecției copilului.