Ministerul Economiei din România a anunțat că proprietarii de locuințe care doresc să închirieze apartamentele prin intermediul platformelor de tip Airbnb trebuie să respecte un set de reguli mai strict. Radu Oprea, ministrul Economiei, a declarat că se lucrează la elaborarea unor propuneri legislative menite să reglementeze închirierile de unități de cazare neclasificate, care sunt promovate prin platformele online.
Această măsură vine în urma unor discuții extinse cu reprezentanți din industria turistică, care au semnalat că unitățile de cazare neclasificate oferite pe aceste platforme de tipul AirBnb generează o concurență neloială față de structurile de cazare autorizate. Conform noilor propuneri legislative aflate în lucru, persoanele fizice care doresc să închirieze camere sau apartamente în scop turistic vor fi obligate să obțină certificate de clasificare pentru fiecare spațiu în parte. Aceste cerințe vizează limitarea numărului total de spații de cazare pe care le pot gestiona aceștia, stabilind un plafon de maximum 7 unități, cu o capacitate totală de 14 locuri. De asemenea, toate aceste unități vor trebui să fie clasificate specific pentru cazare turistică, fie că sunt camere de închiriat, fie apartamente de închiriat, asigurând astfel un standard minim de calitate și conformitate cu reglementările în vigoare.
„O preocupare pentru hotelieri este combaterea fenomenului închirierii pe platforme online a structurilor neclasificate. Avem în lucru propuneri legislative pentru combaterea acestora.
Discutăm împreună toate ideile pentru că hotelierii simt concurenţa neloială, însă rezultatul trebuie să fie unul echilibrat care să susţină dezvoltarea turismului în România”, precizează ministrul Economiei.
De asemenea, pentru activitățile de alimentație publică desfășurate în gospodăria proprie, persoanele fizice pot solicita certificatul de clasificare pentru o capacitate maximă de 15 locuri, fiind clasificate ca puncte gastronomice locale.
Una dintre cele mai notabile măsuri este interzicerea promovării structurilor de cazare neclasificate. Astfel, operatorii economici și entitățile publicitare vor avea interdicția de a promova aceste unități prin diverse canale de publicitate, inclusiv online și în social media, fără a prezenta dovada certificării legale.
În plus, noile reglementări stipulează că persoanele fizice care închiriază spații turistice prin platformele online trebuie să obțină acordul vecinilor pentru a asigura o conviețuire armonioasă în comunitățile locale.