Legea salarizării 2018: ce salariu vei avea de luna aceasta. Anunţ de la Ministerul Muncii

Ministerul Muncii a publicat la finalul anului trecut o serie de clarificări referitoare la aplicarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, agreate cu reprezentanţii Curţii de Conturi, după ce a constatat că legea a fost aplicată greşit la mai multe instituţii publice.
Filip Stan
12 ian. 2018, 08:37
Legea salarizării 2018: ce salariu vei avea de luna aceasta. Anunţ de la Ministerul Muncii

Cum se vor acorda în 2018 creşterile salariale în cazul personalului încadrat pe funcţiile de medic şi asistent medical din spitale?

Ministerul Muncii: Începând cu 1 ianuarie 2018, medicii şi asistentele medicale beneficiază de majorarea cu 25% a salariilor faţă de luna decembrie 2017. Începând cu 1 martie 2018, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile de medici şi de asistenţi medicali din unităţile sanitare publice, prevăzute în anexa nr. II cap. I, se majorează la nivelul salariului de bază, stabilit potrivit legii salarizării personalului plătit din fonduri publice (153 din 2017) pentru anul 2022.

Cum se stabilesc salariile personalului din cadrul administraţiei publice locale începând cu 1 ianuarie 2018?

Ministerul Muncii: Pentru personalul din cadrul administraţiei publice locale, ale căror salarii se stabilesc în baza nomenclatorului, acestea vor fi determinate începând cu 1 ianuarie 2018 în funcţie de salariul minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit la 1.900 lei începând cu 1 ianuarie 2018, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetele de venituri şi cheltuieli.
Pentru funcţiile care nu se regăsesc în nomenclator, începând cu 1 ianuarie 2018 se aplică art. 38 a), respectiv cuantumul salariilor de bază, precum şi cuantumul sporurilor se majorează cu 25%.

Cum se stabilesc indemnizaţiile pentru funcţiile de demnitate publică, începând cu 1 ianuarie 2018?

Ministerul Muncii: Începând cu 1 ianuarie 2018, indemnizaţiile pentru funcţiile de demnitate publică se stabilesc prin înmulţirea coeficienţilor, prevăzuţi la anexa IX din legea salarizării personalului plătit din fonduri publice, cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit la 1900 lei începând cu 1 ianuarie 2018.

Cum va fi salarizat personalul poliţiei locale, având în vedere că a beneficiat până la intrarea în vigoare a noii legi de diferenţieri salariale de până la 7,5 clase de salarizare faţă de restul personalului?

Ministerul Muncii: Salariile de bază ale personalului din cadrul poliţiei locale se vor regăsi grila de salarizare elaborată şi aprobată de Consiliul local/judeţean şi ca atare vor fi salarizaţi potrivit acestei grile, şi a celorlalte prevederi ale articolului 11 din lege.

Cum se salarizează personalul angajat în proiecte în afara organigramei?

 

Ministerul Muncii: Începând cu luna iulie 2017, salarizarea personalului angajat pe posturi în afara organigramei se făcea la nivel de salarizare aplicabil pentru funcţiile similare din instituţia/autoritatea publică, iar începând cu data aplicării OUG 91/2017, personalului prevăzut la alin. (10) i se aplică tarifele orare prevăzute de cererile de finanţare şi ghidul solicitantului – condiţii generale şi specifice aplicabile, cu aprobarea ordonatorului de credite în cadrul căruia este organizată echipa de proiect/unitatea de implementare a proiectului.

Care este nivelul de salarizare în situaţia în care nu există funcţie similară în plată pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale?

Ministerul Muncii: În situaţia în care nu există funcţie similară în plată, nivelul salariului de bază, soldei de funcţie/salariului de funcţie, indemnizaţiei de încadrare pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel se stabileşte prin înmulţirea coeficientului prevăzut în anexe cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare, la care se aplică, după caz, prevederile articolului 10 privind gradaţia corespunzătoare vechimii în muncă. Prevederile de mai sus, referitoare la situaţia în care nu există funcţie similară în plată, se aplică şi pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale.

Cum se majorează salariile angajaţilor care desfăşoară control financiar preventiv ca activitate nouă?

Ministerul Muncii: Începând cu data de 1 iulie 2017, personalul care desfăşoară activitate de control financiar preventiv ca activitate nouă va beneficia de majorarea salariului de bază al funcţiei respective cu 10% pe perioada de exercitare a activităţii de control financiar preventiv, potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017.

Citeşte mai multe pe economica.net

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul european important care va dispărea în circa 100 de ani. Se caută o soluție pentru salvarea lui
Capital.ro
Noua taxă se introduce de azi, 6 aprilie. Fiecare persoană achită obligatoriu. NU se permite accesul
Playtech.ro
Ce conţine apa de la Kaufland Vreau din România. Un expert a spus exact, o mai cumperi?
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Proiectul gigantic ce va schimba România. Desenat de Cuza, continuat de Ceaușescu și abandonat de Iliescu
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie în România după deces. Va costa 6.000 lei. Se semnează declarație notarială
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Vin banii de la stat pentru pensionari! Cine primește sumele pe cardul de energie în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale