LEGEA SALARIZĂRII, semnată de liderii coaliţiei PSD-ALDE. Ce salarii cresc de la 1 iulie 2017. Majorări semnificative în Sănătate VIDEO

Proiectul Legii Salarizării, dezbătut joi la Comitetul Executiv Naţional al PSD şi ulterior în şedinţa coaliţiei PSD-ALDE a fost semnat de liderii coaliţiei guvernamentale, Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu şi Călin Popescu Tăriceanu şi va fi înaintat cât mai curând în Parlament pentru dezbateri şi vot, astfel încât la 30 iunie, cel mai târziu să poată fi adoptat. Primele majorări salariale ar urma să intre în plată de la 1 iulie 2017, iar în Sănătate se vor înregistra cele mai mari creşteri, urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.
Romania TV
06 apr. 2017, 14:20
LEGEA SALARIZĂRII, semnată de liderii coaliţiei PSD-ALDE. Ce salarii cresc de la 1 iulie 2017. Majorări semnificative în Sănătate VIDEO

Semnarea proiectului Legii Salarizării a fost principalul punct de pe ordinea de zi la şedinţa coaliţiei de guvernare de la finalul întrunirii liderilor PSD de la Sinaia.

PRIMELE CREŞTERI, de la 1 iulie 2017, valul al doilea la 1 ianuarie 2018

Toate autorităţile şi instituţiile publice sunt incluse în legea salarizăriil unitare a bugetarilor, mai puţin BNR şi ASF.

„Raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu este de 1/12. Sindicatele au cerut sau au sperat să fie un raport de măcar 1/13 pentru că pe actuala legislaţie aveam 1/15, iar haosul care s-a generat în sistem în ultima perioadă a dus chiar la un raport mult mai mare. Este mulţumitor cred, pentru toată lumea că raportul e de 1/12. Principiile aflate la baza acestei legi sunt principiul egalităţii, prin asigurarea de salarii egale pentru muncă de valoare egală, al nediscriminării între angajaţii din sistemul bugetar, al ierarhizării pe verticală şi orizontală, al transparenţei şi sustenabilităţii financiare, pentru care a trebuit să lucrăm cu Ministerul de Finanţe”, a explicat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Citeşte şi LEGEA SALARIZĂRII. Preşedintele Klaus Iohannis va avea un salariu brut de 17.400 de lei. Cât vor câştiga alţi demnitari

Potrivit proiectului, salariile de bază sunt diferenţiate pe funcţii, grade, trepte şi gradaţii în funcţie de vechime.

„Gradațiile se acordă în procent de 7,5% pentru gradația 1 de la 3 la 5 ani vechime, 5% pentru gradația 2 de la 5 la 10 ani, pentru gradația 3, între 10 și 15 ani vechime, procentul este de 5%, gradația 4 de la 15 la 20 de ani este 2,5%, iar gradația 5 peste 20 de ani, procentul este de 2,5%”, a arătat ministrul.

„Sporurile nu au fost tăiate. Toate cele care erau înainte în lege se vor regăsi în continuare, diferenţa este că s-au plafonat la ordonatorul de credite la 30%, ca să oprim sarabanda care a dus în unele instituţii publice la o anvelopă de 70-80 la sută sporuri. În cadrul instituţiei per total anvelopă trebuie să fie de 30%. Un poliţist care lucrează în stradă poate să ajungă la 70-80 la sută sporuri, dar cei de la birou trebuie să aibă sporuri mai mici”, a punctat Vasilescu.

De la 1 iulie 2017 se acorda majorări salariale personalului militar (+20% faţă de nivelul din martie 2017), poliţiştilor (+5%), iar de la 1 ianuarie vor creşte printre altele salariile în educaţie (+50% faţă de decembrie 2017), administraţia locală şi în sănătate.Medicii şi asistentele vor intra la 1 ianuarie 2018 cu toată creşterea. Concret, valoarea la care ar trebui să ajungă în anul 2022 va intra în plată cu 1 ianuarie 2018, însă ei nu vor mai creşte deloc până în 2022„, a explicat Lia Olguţa Vasilescu.

Surse politice citate de România TV spuneau că în urma analizei la care a fost supus proiectul s-au descoperit o serie de puncte la care mai trebuia lucrat, astfel că depunerea proiectului la Parlament risca să fie amânată. Până la finalul şedinţei, liderii coaliţiei guvernamentale au găsit, însă, soluţiile necesare, astfel că proiectul asumat de parlamentarii coaliţiei PSD – ALDE va fi depus cât mai rapid în Parlament. „În ultimele două săptămâni şi eu, şi colegii mei din partid am adus contribuţia la acest proiect, în timp ce colegii de la ALDE nu au avut această posibilitate. Nu au existat divergenţe pe acest proiect, dar, aşa cum era firesc, s-a recitit legea, s-au făcut simulări astfel încât proiectul să fie finalizat şi să venim în faţa dvs. în cunoştinţă de cauză. Proiectul a fost semnat, cel mai important era ca această decizie politică să fie luată. Urmează ca parlamentarii coaliţiei să devină coiniţiatori. Au fost câteva corecturi, dar nu de substanţă, ci de corelare”, a explicat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

„În toată perioada, din momentul în care se depune legea ca inițiativă parlamentară și până la votul final, vor fi consultări cu absolut toate instituțiile și se vor relua consultările cu sindicatele care deja au avut loc. Deci această lege nu se adoptă mâine. Cred că supărarea vine, dacă este supărare sau nemulțumire (a unor sindicate — n.r.) din cauza faptului că au apărut informații neadevărate și pe surse”, a precizat președintele PSD.

Potrivit acestuia, „un lucru esențial” este acela că salariile judecătorilor și ale procurorilor cresc semnificativ.

„În zilele următoare, mâine poate, o să se publice legea în ansamblul ei. (…) La procurori cresc puțin mai puțin decât la judecători. Deci discutăm de creșteri semnificative pentru toți magistrații. Nu se pune problema să îi scadă salariul cuiva”, a dat asigurări Liviu Dragnea.

NOUA LEGE A SALARIZĂRII BUGETARILOR. Ce salarii vor avea toţi bugetarii. GRILELE de SALARIZARE

„Ne-am asumat politic și proiectul de lege care care a fost elaborat de Guvern va fi introdus în Parlament, în așa fel încât să nu mai pierdem încă 30 de zile termen de dezbatere publică, pentru că oricum ar fi venit la Parlament, și dorința noastră este ca, până la finele acestei sesiuni parlamentare, legea salarizării unitare să fie votată și de la 1 iulie să putem intra pe noul sistem de salarizare”, a precizat la rândul său, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit acestuia, „este imposibil ca o lege să mulțumească pe toată lumea”.

„Fiecare categorie socio-profesională consideră că importanța socială este mai mare în raport cu ceilalți. Dar acest proiect de lege încearcă în primul rând să repare o serie de dereglări care s-au produs în decursul timpului. (…) În al doilea rând avem o mare problemă în câteva domenii esențiale pentru societate: sectorul public are o funcție vitală într-un stat. Uitați-vă ce se întâmplă în domeniul sănătății unde, în ultimii ani, numărul de medici care au emigrat din România este uriaș, numărul de asistente medicale și calitatea serviciului medical este afectată. Și acest proiect de lege încearcă să ducă pe alt nivel de salarizare aceste categorii profesionale care să fie motivate să rămână în țară, poate unii chiar se vor întoarce. În educație la fel. Deci sistemele esențiale trebuie avute în vedere, alături de celelalte instituții fundamentale ale statului”, a argumentat liderul ALDE.

Tăriceanu a spus că proiectul legii salarizării unitare este „absolut esențial” și a precizat că ALDE și-a dat „acordul de principiu”. „Am venit să facem o discuție finală. Doamna Olguța Vasilescu ne-a făcut acuma o prezentare foarte detaliată. (…) Nu a fost o discuție în divergență nicidecum, avem interes comun, avem interesul să scoatem o lege cât mai bună”, a spus el.

De asemenea, el a menționat că prin măririle de salarii prevăzute de proiectul de lege nu se va ajunge la nivelul de pondere a masei salariale în totalul PIB care există în țările UE.

„Ne-am uitat foarte atent la cifre care în final dau anumite echilibre, care va fi ponderea masei salariale în total PIB — ăsta e un criteriu foarte important. Nu o să ajungem la nivelul țărilor occidentale (…) Realitatea ne arată că în România bugetul de salarii este încă sub cheltuiala pe care o au statele din UE (…) Obiectivul final este asigurarea convergenței reale între economiile din UE și economia românească”, a arătat președintele Senatului.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a fost invitat la Sinaia pentru a semna, alături de Liviu Dragnea şi premierul Sorin Grindeanu legea salarizării unitare. Cu o seară înainte ce CExN al PSD, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, spunea că scopul principal este ca Legea Salarizării unitare să poată fi adoptată până la vacanţa parlamentară din vară.

„Mi-aș dori ca, la sfârșitul lunii mai, legea să fie deja adoptată de Parlamentul României și undeva în luna iunie, dacă o întoarce înapoi președintele Klaus Iohannis, să avem timp să o mai reluăm o dată prin procedură parlamentară. (…) Da, mă aștept (să o întoarcă — n.r.), am văzut ce ne-a făcut la buget, am văzut ce ne-a făcut cu toate legile importante. Deci, chiar mă aștept. Nu am auzit de nicio îngrijorare, e o intuiție”, a declarat ministrul Muncii, miercuri, la Sinaia.

LEGEA SALARIZĂRII UNITARE: Ministrul Muncii, noi detalii despre grilele bugetarilor

Olguța Vasilescu arăta că legea va fi depusă la Parlament săptămâna viitoare. „Nu pot să vorbesc de procedură de urgență, pentru că e o lege care trebuie dezbătută. Eu sunt absolut convinsă că vor mai fi amendamente pe care trebuie să le acceptăm, pentru că este o lege care vine după un haos totalmente. Am avut situații în care discutam cu liderii de sindicat, pe care i-am chemat să vină cu ce știu ei că există în plată la ora actuală, și am luat și de la ministere aceleași grile și nu coincideau. Este foarte clar că vor mai fi modificări de făcut, dar eu sper că foarte puține. Pe principii oricum nu vom accepta niciun fel de modificări, doar pe amendamente, nu de substanță, ci de fond”, a explicat ministrul Olguța Vasilescu.

Citeşte şi LEGEA SALARIZĂRII: Majorare mai mare pentru veniturile judecătorilor. Cum se schimbă salariile magistraţilor

„Noi joi vom semna legea, ca şi iniţiativă parlamentară. Prim-ministrul şi doamna ministru al Muncii mi-au zis mie şi domnului Tăriceanu că cea mai bună variantă este să o transformăm într-o iniţiativă parlamentară, nu într-o iniţiativă legislativă a Guvernului, pentru a câştiga timp. (…) Astăzi, proiectul de lege unic al salarizării este gata. Urmează ca joi, poate chiar de mâine, ministrul Muncii să meargă la Parlament să înceapă să strângă semnăturile, pentru cei care vor să fie co-iniţiatori la această lege, şi joi va fi semnat de liderii coaliţiei şi de parlamentari. Îl invit joi pe preşedintele Tăriceanu să vină la Sinaia să semnăm împreună acest proiect de lege”, anunţa preşedintele PSD Liviu Dragnea.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii