Statisticienii medicali şi registratorii medicali debutanţi, absolvenţi de studii medii, care lucrează la anatomie patologică şi medicină legală, vor avea în 2022 salarii de bază de aproape 4.700 lei brut lunar, cu 19% mai mult decât psihologii, logopezii, kinetoterapeuţii, asistenţii sociali, biochimiştii, fizicienii medicali, fiziokinetoterapeuţii, toţi debutanţi cu studii superioare de lungă durată, care lucrează în spitale clinice, potrivit proiectului legii salarizării unitare.
O parte dintre bugetarii care au absolvit doar studii medii şi care lucrează în Justiţie, în Diplomaţie, în Învăţământ, Cultură, spitale sau Administraţia publică centrală, vor încasa în anul 2022 salarii de bază mai mari decât ale celor mai mulţi bugetari debutanţi, absolvenţi de studii superioare de lungă durată, potrivit unei statistici ECONOMICA.NET, care a analizat proiectul legii salarizării unitare.
Cel mai bine plătiţi bugetari cu studii medii lucrează în Justiţie şi vor avea în anul 2022 salarii de bază de aproape 7.600 lei brut lunar, adică circa 5.300 lei „în mână”. Se vor bucura de aceste niveluri salariale prim-grefierii, grefierii – şefi de secţie, grefierii – şefi, conform proiectului legii salarizării unitare.
Spre comparaţie, imensa majoritate a bugetarilor debutanţi, absolvenţi de studii superioare de lungă durată, vor încasa în anul 2022 salarii de bază de 3.950 lei brut lunar, adică aproape 2.800 lei net lunar, arată o statistică realizată de ECONOMICA.NET pe baza proiectului legii salarizării unitare.
Totuşi, cu excepţia angajaţilor din Justiţie şi Sănătate, majoritatea bugetarilor cu studii medii şi salarii de bază mai mari decât cele ale debutanţilor absolvenţi de studii superioare de lungă durată vor încasa în anul 2022 cu maximum 10% mai mult decât licenţiaţii, arată datele din proiectul de lege, comparate de noi.
ECONOMICA.NET a identificat chiar şi în cadrul aceluiaşi domeniu de activitate bugetari cu studii medii, remuneraţi cu salarii de bază mai mari decât ale angajaţilor cu studii superioare de lungă durată. De exemplu, o parte dintre angajaţii din Cultură, absolvenţi de studii medii, vor avea în anul 2022 salarii de bază mai mari decât toţi debutanţii din instituţii de cultură, absolvenţi de studii superioare de lungă durată, reiese din proiectul legii salarizării unitare.
Concret, operatorii de lumini, imagine, sunet, regizorii de scenă, iluminiştii de scenă, machiorii, peruchierii, butaforii, recuziterii, încadraţi la treapta I în instituţii de spectacole şi concerte şi absolvenţi de studii medii sau studii generale, vor avea salarii de bază de 4.130 lei brut lunar în anul 2022, potrivit proiectului legii salarizării unitare. Aceştia vor câştiga în anul 2022 mai mult decât toţi debutanţii cu studii superioare de lungă durată care lucrează în instituţii de spectacole şi concerte, al căror salariu de bază va fi de 3.950 lei brut lunar, potrivit proiectului de lege al salarizării unitare.
Şi în spitale vedem această tendinţă: statisticienii medicali şi registratorii medicali debutanţi, absolvenţi de studii medii, care lucrează la anatomie patologică şi medicină legală, vor avea în 2022 salarii de bază de aproape 4.700 lei brut lunar. Spre comparaţie, psihologii stagiari, logopezii, kinetoterapeuţii, asistenţii sociali, biologii, biochimiştii, chimiştii, fizicienii medicali, fiziokinetoterapeuţii şi bioinginerii medicali, toţi debutanţi cu studii superioare de lungă durată, care lucrează în spitale clinice, vor avea în anul 2022 salarii de bază de 3.950 lei brut lunar, potrivit proiectului legii salarizării unitare.
Lista funcţiilor cu studii medii de la stat mai bine plătite decât cele cu studii superioare de lungă durată o găsiţi pe ECONOMICA.NET