LEGEA SALARIZĂRII prevede coeficienţi clari în baza cărora vor fi calculate salariile bugetarilor şi ale demnitarilor, în cazul preşedintelui ţării coeficientul fiind 12, a explicat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.
Draftul de Lege a salarizării prevede că salariul se calculează înmulţind coeficientul respectiv cu salariul minim pe economie, respectiv cu 1450 de lei. Astfel, salariul preşedintelui Klaus Iohannis, cel mai mare din România, va fi de 17.400 de lei brut.
Ministrul Muncii a mai spus că după şeful statului urmează, ierarhic, salariile preşedinţilor Senatului, Camerei Deputaţilor, ÎCCJ, CCR şi al premierului, care au un coeficient de 11, aceştia fiind retribuiţi cu 15.950 lei brut.
În ierarhie urmează judecătorii ÎCCJ şi CCR, cu un coeficient de 10,5, miniştrii – cu un coeficient de 10, aceştia fiind retribuiţi cu 14.500 de lei brut, parlamentarii – cu un coeficient de 8 şi secretarii de stat – cu un coeficient de 7,4.
Pe de altă parte, în administraţie a fost stabilit un coeficient de 9 – pentru primarul general al Capitalei, de 8 – pentru viceprimarul Capitalei, preşedintele CJ şi primar de localitate cu peste 300.000 de locuitori, de 7,5 – pentru primar de localitate cu peste 200.000 de locuitori şi de 7 – pentru vicepreşedinte CJ.
Ultimul în această ierarhie este viceprimarul de localitate cu până al 3000 de locuitori, care are un coeficient de 3.
Proiectul Legii salarizării a fost semnat joi la Sinaia de liderii coaliţiie de guvernare, acesta urmând a fi trimis în Parlament, spre dezbatere, astfel încât să fie adoptat până la finalul acestei sesiuni parlamentare.