LEGEA SALARIZĂRII se modifică din nou. Ce bugetari vor ajunge la 10.000 de lei pe lună

Legea salarizării unitare a bugetarilor și alte prevederi referitoare la creșteri salariale se află din nou în proces de modificare în Parlament. Un alt proiect de lege în acest sens este aproape de votul final la deputați, cu propunere de adoptare, scrie avocatnet.ro
Filip Stan
03 dec. 2019, 09:19
LEGEA SALARIZĂRII se modifică din nou. Ce bugetari vor ajunge la 10.000 de lei pe lună

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice este propusă pentru adoptare la deputați și prevede modificări ale salariilor stabilite pentru anul 2022, în cazul celor mai înalte funcții din bibliotecile naționale și muzele de interes național. Propunerea a fost respinsă de Senat, într-o formă diferită, iar, după ce va primi votul deputaților, va trebui promulgată și publicată în Monitorul Oficial pentru a produce efecte.

LEGEA SALARIZĂRII. Se reintroduc COEFICIENŢII, salariile se schimbă în funcţie de studii. VEZI TABEL

Concret, trei tipuri de funcții sunt vizate de această propunere: managerii (directori generali/directori)directorii generali adjuncți și directorii din bibliotecile naţionale sau de importanţă naţională, precum şi Biblioteca Academiei Române, din muzeele de importanță națională și încadrați la categoria „alte muzee” din Anexa III a Legii salarizării unitare. Creșterile vizează salariile la care trebuie să se ajungă până în 2022.

Vorbim de creșteri substanțiale de salarii, mai exact:

  • pentru manageri – 10.529 lei pentru gradul I (8.247 lei actuala valoare) și 12.459 lei pentru gradul II (8.774 lei, actuala valoare); coeficienții de salarizare în funcție de grad cresc și ei: 4,21 și 4,98 vor fi noii indici (față de 3,30 și 3,51); pentru cei încadrați la categoria „alte muzee” vorbim de 8.423 lei pentru gradul I (6.563 lei actuala valoare) și 9.283 lei pentru gradul II (8.301 lei actuala valoare);
     
  • pentru directorii generali adjuncți9.651 lei la gradul I (6.229 lei actuala valoare) și 11.933 lei pentru gradul II (8.072 lei actuala valoare); noii coeficienți de salarizare vor fi 3,86 și 4,77 (față de 2,49 și 3,23); pentru cei încadrați la categoria „alte muzee” vorbim de 7.546 lei pentru gradul I (5.791 lei actuala valoare) și 8.678 lei pentru gradul II (7.282 lei actuala valoare);
     
  • director9.651 lei la gradul I (6.229 lei actuala valoare) și 11.933 lei pentru gradul II (8.072 lei actuala valoare); noii coeficienți vor fi 3,86 și 4,77 (față de 2,49 și 3,23); pentru cei încadrați la categoria „alte muzee” vorbim de 7.546 lei pentru gradul I (5.791 lei actuala valoare) și 8.678 lei pentru gradul II (7.282 lei actuala valoare).

De asemenea, o majorare cu 20% de la 1 ianuarie 2020 a salariilor brute este prevăzută pentru personalul din cadrul Bibliotecii Naţionale a României și  a Bibliotecii Academiei Române. Și, în fine, o majorare cu 100% a salariilor de bază din ianuarie pentru personalul din cadrul Institutului pentru studierea problemelor minorităților naționale.

LEGEA SALARIZĂRII se modifică din nou. Majorări de 20% de la 1 ianuarie 2020 pentru unii bugetari 

Salariile profesorilor vor creste de la 1 ianuarie, dau asigurari sindicatele din invatamant

Profesorii vor avea salarii mai mari de la 1 ianuarie 2020, anunta presedintele FSLI, Simion Hancescu. Acesta a declarat ca, la intalnirea cu premierul Ludovic Orban de la Palatul Victoria, a primit asigurari ca majorarea prevazuta in lege la 1 ianuarie 2020 a salariilor din Educatie va fi acordata. 

„Am avut o intalnire cu premierul in cadrul careia am discutat anumite aspecte pe Educatie. In primul rand, ne intereseaza ce se va intampla in bugetul de stat pentru anul viitor, daca Guvernul va respecta prevederile legale in ceea ce priveste finantarea. Promisiunea este – vor creste alocarile constant, asa cum, de fapt, ne asteptam, ca a aplica 6% direct este mai complicat.
 
De asemenea, am abordat probleme legate de ce se va intampla cu cresterea salariala in 2020, pentru ca avem, asa cum spune in lege, doua cresteri, la 1 ianuarie 2020 si 1 septembrie 2020. Ramane sa se faca in urmatoarele zile niste calcule referitoare la ce se va intampla cu 1 septembrie 2020, dar la 1 ianuarie 2020 nu se pune problema de a nu se acorda marirea”, a spus Simion Hancescu, la iesirea de la discutiile purtate de sindicatele din Educatie cu premierul Ludovic Orban si ministrul Monica Anisie, conform ziare.com.  
 
Mai mult, intrebat daca exista posibilitatea ca majorarea stabilita pentru 1 septembrie 2020 a salariilor in Educatie sa nu fie acordata, liderul FSLI a precizat: „Se fac calcule, nu a spus nimeni ca nu se va acorda aceasta marire, peste doua saptamani o sa discutam din nou acest aspect”.
 
Cresc şi salariile demnitaorilor de la 1 ianuarie 2020

Salariul minim pe economie va fi majorat, dar nu va mai exista diferenţiere în funcţie de studii, a anunţat recent premierul Ludovic Orban. Guvernul Orban va susține o majorare a salariului minim cu 7,2%. 

În aceste condiţii, salariile deminitarilor vor creşte şi ele. Conform legii, salariile acestora se calculează în funcţie de salariul minim pe economie. Astfel, conform calculelor România TV, după majorarea salariului minim brut pe economie, preşedintele României ar urma să primească 26.760 lei faţă de 24.960 lei cât primeşte în prezent. Şi salariile premierului şi cel al preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului cresc de la 23.920 lei la 25.645 lei. Vicepremierul va primi 22.256 lei faţă de 23.861 lei, cât ia în prezent. 

Şi salariile miniştrilor vor creşte de la 21.840 lei la 23.415 lei, în timp ce senatorii şi deputaţii ar urma să încaseze 20.070 lei faţă de 18.720 lei cât primesc acum. 

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Sucul natural care nu te lasă să îmbătrânești. Este bogat în colagen, întinerește pielea și i se mai spune și ”aurul portocaliu al frumuseții”
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Au fost activate mecanismele de urgenţă. Interzis de astăzi, 11 aprilie
Playtech.ro
Ce conţine telemeaua de vacă marca Pilos. Mulţi români o iau din Lidl fără să citească eticheta
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Americanii se pregătesc pentru momentul în care haosul va cuprinde lumea
wowbiz.ro
Ioana Tufaru este însărcinată la 48 de ani! Fiica Andei Călugăreanu a dat vestea, în premieră, pentru WOWbiz. Cum a aflat că va mai avea un copil? „Sper să pot să duc sarcina până la capăt”
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Val de seisme fără precedent. Este alertă maximă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Carmen Brumă, într-o poziție INTERZISĂ! Doar Mircea Badea o mai vede așa: vedeta și-a ridicat piciorul și i s-a văzut
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu imens. S-a stins cea mai frumoasă femeie. A fost o stea a lumii: Eleganță, forță și frumusețe
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Prăbuşirea pensiilor publice: Românii vor primi doar 30% din salariu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
A fost lăsată de izbeliște Elena Lasconi de susținătorul din umbră?