”Încălcarea Programului de guvernare aprobat de Parlamentul României, în condiţiile în care acesta prevede o creştere a salariilor cu 20%, începând cu data de 01 iulie 2017 şi cu 30% de la data de 01 ianuarie 2018, iar în proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice se propune ca prima tranşă de majorare, în procent de 50%, să se acorde de la data de 01 ianuarie 2018. Această propunere înseamnă o diminuare cu 6% a majorărilor salariale şi, ceea ce este mai important, provoacă în rândul salariaţilor din sistemul de învăţământ o stare de neîncredere şi suspiciune referitoare la transpunerea în practică a prevederilor viitoarei legi privind salarizarea unitară”, transmite, într-un comunicat de presă preşedintele FSLI Simion Hăncescu.
Totodată, FSLI cere revizuirea salariului de bază în învăţământul preuniversitar. ”Revizuirea coeficienţilor de ierarhizare pentru funcţia didactică de predare, astfel încât salariul de bază maxim în învăţământul preuniversitar, corespunzător gradaţiei 0 să reprezinte aproximativ 0,28 din indemnizaţia Preşedintelui României”, mai precizează conducerea FSLI.
De asemenea, sindicatul mai cere parlamentarilor ”remedierea anomaliilor din proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în ceea ce priveşte grilele propuse pentru funcţiile de conducere, precum şi pentru anumite funcţii didactice auxiliare şi nedidactice”.
Conducerea FSLI anunţă acţiuni de protest, în situaţia în care parlamentul ”nu remediază problemele semnalate”.
”Colegiul Naţional al Liderilor FSLI a hotărât, în numele membrilor de sindicat ale căror interese le reprezintă că, în situaţia în care Parlamentul României nu va remedia problemele semnalate, urmează să se declanşeze acţiuni legale de protest”, mai precizează FSLI.